tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Βελτίωση στην επιχειρηματικότητα διαπιστώνει ο Χόρστ Ράιχενμπαχ

Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της Task Force, o οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της Task Force, o οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν μεταξύ άλλων, η ανάγκη βελτίωσης της επιχειρηματικότητας, ο ρυθμός απορρόφησης από την ελληνική πλευρά κοινοτικών κονδυλίων και οι ενέργειες που απαιτούνται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πάντως ο κ. Ράιχενμπαχ δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα, σε τομείς όπως το “επιχειρείν”, ειδικά μετά και τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με εταιρίες της εμβέλειας της Hewlett Packard και της Unilever.

  
“Θεωρώ ότι πράγματι βελτιώνεται η δυνατότητα του “επιχειρείν” εντός της Ελλάδας και όντως έχουν πραγματοποιηθεί  αρκετά πρακτικά βήματα. Έχει γίνει προπαρασκευή προς την κατεύθυνση της υλοποίησής τους, ενώ άλλα ήδη πραγματοποιούνται. Ιδίως όσον αφορά στις εξαγωγές και τη διευκόλυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας, για την οποία έχει ήδη ετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης που αποτελεί την απόρροια μιας κοινής προσπάθειας με θετική έκβαση την οποία κατέβαλαν η Ελλάδα, η Task Force αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι. Ο κύριος υπουργός, εξάλλου, έχει δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση και την εφαρμογή του εν λόγω οδικού χάρτη και γι΄ αυτό το λόγο θα συσταθεί μια ειδική ομάδα, μια επιτροπή παρακολούθησης, διότι είναι πολλά τα εμπλεκόμενα υπουργεία στην εφαρμογή αυτής της προσπάθειας.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της προώθησης των εξαγωγών. Είναι γεγονός και προκειμένου να βελτιωθεί η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας έχει ιδιαίτερη αξία η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.  Και γίνονται κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή”, ήταν ορισμένα από τα λόγια του επικεφαλής της Task Force.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ, προανήγγειλε εξελίξεις για οικονομική ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου και των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης:

“Τομείς προτεραιότητας της συνεργασίας μας με την EBRD είναι :
η παροχή ρευστότητας σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου,
η χρηματοδότηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες αυτές
και η εξασφάλιση δανειακών κεφαλαίων για την υλοποίηση διασυνοριακών επενδύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες

Και συγκεκριμένα, με τις εξής πρωτοβουλίες:
Πρώτον , με το πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που αφορά όλες τις Βαλκανικές χώρες, συνολικού ύψους 4 δις ευρώ.  Εκεί εντάσσονται και οι  ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές. Επίσης, παρόμοιες επιχειρηματικές ευκαιρίες και δυνατότητες χρηματοδότησης είναι διαθέσιμες στο εξής για την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Θεωρούμε, λοιπόν, πως μπορούμε να διεκδικήσουμε κονδύλια ύψους 1,5 δις €.Ένα τέτοιο πρόγραμμα ενίσχυσης δίνει μία ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις αυτές, με προφανείς θετικές επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά. Είναι μία ακόμη δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Δεύτερον, με τον προσδιορισμό των διασυνοριακών επενδυτικών σχεδίων ανάμεσα στην Ελλάδα και γειτονικές χώρες στην ενέργεια, τις υποδομές μεταφορών, τη διαχείριση αποβλήτων, κλπ. Η EBRD μπορεί να συμμετάσχει στη δόμηση των επενδυτικών προγραμμάτων και στη χρηματοδότηση των επενδύσεων.
Τρίτον, με την επανέναρξη της συνεργασίας της EBRD με τις θυγατρικές των Ελληνικών τραπεζών. Μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί μία πρόσθετη στήριξη  του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Τέταρτον, με τη συνεργασία της EBRD με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει σχετικό αίτημα τόσο στην EIB όσο και στην EBRD. Και σημειώνουμε πως οι δύο τράπεζες συνεργάζονται προκειμένου να βρεθεί σύντομα μία μέθοδος για τη διευκόλυνση του εμπορίου, δεδομένων των προβλημάτων της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος.
Έχουμε θέσει όλα τα παραπάνω τέσσερα θέματα στις διαπραγματεύσεις μας με την EBRD.
Αναμένουμε,  λοιπόν, τις σχετικές ανακοινώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της EBRD την επόμενη εβδομάδα”.