Βγαίνει η πρόσκληση για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγει η πρόσκληση προς τους ανέργους που θα ενταχθούν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας 274 δήμων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΟΑΕΔ και θα βγει η πρόσκληση προς τους ανέργους που θα ενταχθούν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας 274 δήμων, όπως είπε από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Το πρόγραμμα θα έχει 23.000 ωφελούμενους και, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη προεργασία και συνεργασία με τους δήμους για να ξεκινήσουν οι εγγραφές.

Το θέμα συζητήθηκε μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί γιατί έχει καθυστερήσει η έναρξη του προγράμματος για τους 274 δήμους.

Η κ. Αντωνόπουλου ανέφερε ότι απαιτούνται καθαρές θέσεις εργασίας, ωστόσο πρόσθεσε ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας εξακολουθεί να δημιουργεί θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής, και άρα το βάρος του υπουργείου πέφτει και στις δύο κατηγορίες: από τη μία να απομειώνεται η ανεργία και από την άλλη οι θέσεις πλήρους απασχόλησης να αυξάνονται.

«Σε αυτό το πλαίσιο η Κοινωφελής Εργασία είναι πολύ σημαντική διότι για 8 μήνες, όχι πέντε όπως ήταν στο παρελθόν, σηματοδοτεί στους εργαζόμενους ωφελούμενους του προγράμματος ποια είναι η κανονική, πλήρης εργασία αφενός και αφετέρου να μπορούν να εξασφαλίζουν τα εργασιακά τους δικαιώματα», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση, εξήγησε ότι ένα από τα προβλήματα που υπήρξαν με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο παρελθόν είναι ότι οι δήμοι κατέθεταν θέσεις εργασίας, αλλά όχι έργα τα οποία υλοποιούσαν. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν οι σωστές τοποθετήσεις.

«Σήμερα λοιπόν έχουμε μια πλατφόρμα, όπου οι δήμοι πρέπει να καταθέσουν τα έργα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και να συνδέσουν αυτά τα έργα με τις θέσεις στις οποίες γίνονται προσλήψεις. Οι 274 δήμοι και η συνεργασία μας μαζί τους ξεκίνησε πράγματι τον Οκτώβριο αλλά παρουσιάστηκαν θέματα που δημιούργησαν μια καθυστέρηση δύο μηνών, μπορώ όμως να σας απαντήσω σήμερα ότι μετά από πολύ καλή συνεργασία που είχαμε, την εβδομάδα που έρχεται, θα ανακοινωθεί από τον ΟΑΕΔ και θα βγει η πρόσκληση προς τους ανέργους, έχοντας βάλει ακριβώς εκείνες τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν όλα τα προγράμματα για να τα παρακολουθούμε και διαδικτυακά και για να μπορούμε να κάνουμε έλεγχο και έτσι μέσα στην εβδομάδα που έρχεται αρχίζουν οι εγγραφές των ανέργων», διευκρίνισε η κ. Αντωνοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ