tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Χαρδούβελης : Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, όχι πρόωρες εκλογές

Για μια περίοδο προσαρμογής μέχρι η Ελλάδα να βγει εντελώς από το μνημόνιο έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης

Για μια περίοδο προσαρμογής μέχρι η Ελλάδα να βγει εντελώς από το μνημόνιο έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην τηλεοπτική συνέντευξη του στην εκπομπή "Ανατροπή" του MEGA. "Ίσως 6 μήνες, ίσως ένας χρόνος θα είναι η περίοδος αυτή", δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στο Eurogroup μίλησε για "συνετή έξοδο" από το μνημόνιο.

"Αυτό σημαίνει ότι έχεις ένα δίχτυ ασφαλείας στην άκρη αν το χρειαστείς απέναντι στις αγορές", επισήμανε, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως οι εταίροι μιλάνε για νέα σχέση "σημαίνει ότι έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου, ότι δεν υπάρχουν  διαφωνίες περί μίας συνετής εξόδου". 

Σημείωσε εξάλλου ότι "η σχέση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολλά χρόνια έως ότου ξεχρεώσουμε το 75% των δανεικών", προσθέτοντας ότι "δεν θα είναι η ίδια σχέση". Όπως εξήγησε "είναι άλλο η μετά το πρόγραμμα αξιολόγηση και άλλο η αξιολόγηση εντός του προγράμματος".

Θα έχουμε μία νέα σχέση με τους εταίρους, είπε, "αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.  Μία διαφορετική σχέση, αντιληπτή και σε εσάς και στα μέσα ενημέρωσης και στον πολίτη".

Για την έλευση της τρόικας ανέφερε "όπου να ΄ναι έρχονται, ελπίζω σε μερικές ημέρες. Υπάρχει διαρκής επικοινωνία μαζί τους, γνωρίζουν τις θέσεις μας", επισήμανε.

Σταθεροποιείται η οικονομία, έτος ανάπτυξης το 2015

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι η οικονομία σταθεροποιείται φέτος και το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης, ωστόσο προειδοποίησε ότι η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία.

Ειδικότερα, εκτίμησε ότι το 2014 θα υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομίας με ΑΕΠ σε θετικό πρόσημο στο μισό τοις εκατό περίπου και ανάπτυξη το 2015 πάνω από 2,5% με την επίσημη πρόβλεψη στο 2,9%.

Για το ενδεχόμενο των εκλογών είπε "διανύσαμε πολύ δρόμο  για να τα διαλύσουμε όλα τώρα". Πρέπει να φύγει αυτή η πολιτική αβεβαιότητα τώρα και  η ανάπτυξη θα έρθει από αναστροφή  της τάσης των επενδύσεων.

"Δεν μου αρέσουν οι πρόωρες εκλογές, χαλάνε το κλίμα", είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι με την απομάκρυνση της αβεβαιότητας τον Φεβρουάριο, "τότε θα δείτε το χρηματιστήριο να ανεβαίνει και τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν".

ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ και την ρήση του προ μηνών ότι έχει μεγάλη δόση αυθαιρεσίας, είπε ότι σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχει φόρος στα ακίνητα.

"Δυστυχώς μπήκε σε περίοδο τεράστιας ύφεσης", σημείωσε. "Η δόση αυθαιρεσίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι αγόρασε κάποιος διαμέρισμα  χωρίς να υπάρχει φόρος και τώρα πρέπει να πληρώσει φόρο που δεν μπορεί να πληρώσει. Σε άλλες χώρες οι πολίτες είχαν υπολογίσει τον φόρο τη στιγμή της αγοράς. Εμείς το επιβάλλαμε ξαφνικά και εκεί είναι το πρόβλημα". 

Σημείωσε παράλληλα ότι δρομολογήθηκαν οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά λάθη και παραλείψεις στον ΕΝΦΙΑ.

"Μιλάμε για ένα έργο τεραστίων διαστάσεων", επισήμανε. Μη μου πείτε ότι δεν θα υπήρχαν λάθη την πρώτη φορά. "Τα διορθώνουμε τα λάθη. Θα ανοίξει το σύστημα μέσα Νοεμβρίου για να διορθωθούν τα λάθη του Ε9 για να πάρει τις μειώσεις ο κόσμος που πρέπει να πάρει".

Μειώσεις φόρων

Αναγνώρισε ταυτόχρονα ότι οι Έλληνες είναι υπερφορολογημένοι, σημειώνοντας ότι φορολογούνται συνέχεια οι ίδιοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς το κράτος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή.

Σημείωσε ωστόσο ότι εάν η οικονομία επιστρέψει στην ανάπτυξη θα υπάρχουν τα περιθώρια για να γίνουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

Αν η οικονομία συνεχίσει να τρέχει με ρυθμούς 3%, 3,5% ή 4% θα έχουμε το περιθώριο για φοροελαφρύνσεις και αυτές θα είναι στοχευμένες, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εξάλλου για τις σχέσεις του με τον κ. Δένδια, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι "είχα μια αγαστή και πολύ καλή σχέση". Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο "ήταν έμπνευση του εγώ τον σιγοντάρισα. Δεν είχα πρόβλημα με τον κ. Δένδια". Επισήμανε πάντως ότι "καλό είναι τις ρυθμίσεις να τις κάνεις αμέσως μόλις τις ανακοινώσεις".

Για τις τράπεζες ανέφερε ότι μέχρι πρότινος το πρόβλημα ήταν η ζήτηση, όχι μόνο η προσφορά χρήματος. Εφεξής,  θα αυξηθεί η ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν   επιχειρήσεις που μπορούν να παράξουν, πρόσθεσε.

"Το τραπεζικό σύστημα είναι σημαντικό να το προστατεύσουμε", επισήμανε. Η μεγαλύτερη προστασία των  τεστ αντοχής είναι η προστασία στις καταθέσεις. "Ακόμα και το χειρότερο στραβό να πάει στην ελληνική οικονομία, οι τράπεζες έχουν τα κεφάλαια για να προστατεύσουν τις καταθέσεις. Άρα εγώ πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και εγώ δεν θα αποσύρω τις καταθέσεις μου όποιος και να κυβερνήσει", επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να βγει από το ευρώ. "Νομίζω ότι δεν κινδυνεύουμε, η αγορά και οι συνάδελφοί μου στην Ευρώπη το έχουν καταλάβει", ανέφερε σε σχετικό ερώτημα.

Ανεφάρμοστο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια νομοσχέδια έβαλε πλάτη, υπογράμμισε ωστόσο ότι "αυτά που λέει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται".

"Αν μπορούσαμε να φτιάξουμε την οικονομία μόνο μοιράζοντας χρήμα τότε θα ήταν όλα πολύ ωραία. Αν ακολουθούσαμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργούσαμε τεράστια ελλείμματα και χρήματα δεν υπάρχουν", είπε.
Για την θέση ΣΥΡΙΖΑ  περί κουρέματος του χρέους ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πάρουμε που δεν έχουν αναγκαστικά σχέση με το "κούρεμα" του χρέους.

"Το χρέος θα είναι βιώσιμο με τις κινήσεις που θα κάνουμε", επισήμανε. Πριν τη προεδρική εκλογή θα έχουμε συμφωνία για την επόμενη ημέρα και το χρέος, πρόσθεσε, λέγοντας όμως ότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. "Είναι δύο ίσως και τρεις που χορεύουν ταγκό" ανέφερε. Πρόσθεσε ότι "το ΔΝΤ δεν θα φύγει εντελώς θα είναι παρατηρητής".

Αναδρομή στο παρελθόν

Σε μία αναδρομή στο πρώτο μνημόνιο είπε ότι πέτυχε σε κάποιους στόχους αλλά με πολύ μεγάλο κόστος. «Ήθελα να δω πρώτα μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντος και μετά στην αγορά εργασίας», είπε εκτιμώντας ότι έτσι ίσως να αποφεύγαμε την μισή ύφεση.

Για το πώς ασχολήθηκε με την πολιτική ανέφερε ότι με τον Αντώνη Σαμαρά γνωρίστηκε την εποχή της Κυβέρνησης Παπαδήμου.  «Σε έναν κοινό θνητό πόσες φορές του συμβαίνει αυτή η ευκαιρία» είπε.

Δεν έχω σκεφτεί αν θα κατέβω σε εκλογές, ανέφερε σε σχετική ερώτηση.

   Πηγή www.capital.gr