tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Χαρδούβελης : Θα διορθώσουμε τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ

Τη δέσμευση για διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης,

Τη δέσμευση για διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

«Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε», σημείωσε ο υπουργός.

Το παράδειγμα της Αργεντινής

Ο κ. Χαρδούβελης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας πως έχει προοδευτικό χαρακτήρα και εξέφρασε την ελπίδα να στηριχθεί και από την αντιπολίτευση. Τόνισε ακόμη  πως είναι ευθύνη όλων να δημιουργηθεί μια διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα κρατήσει τη νεολαία μέσα στη χώρα και θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των πολιτών.

Ο κ. Χαρδούβελης μίλησε για τη διεθνή διάσταση  των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση και αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει προκύψει για την χρεοκοπία της Αργεντινής. 

Όπως επεσήμανε, στην αντιπαράθεση με τους κερδοσκόπους, η Αργεντινή ήταν μόνη της και γι΄αυτόν το λόγο αντιμετωπίζει περιπέτειες ακόμη, πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη χρεοκοπία της και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές.

Η Ελλάδα, αντιθέτως, συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης, συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους της και είχε τη στήριξή τους.

«Στην ελληνική κρίση, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρωζώνη» τόνισε. 

Ανάγκη για πολιτική συναίνεση

Αναφερόμενος στην Ευρώπη σχολίασε πως γίνεται αντιληπτό ότι η μακροχρόνια οικονομική στασιμότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την τόνωση της εγχώριας ζήτησης,  ιδίως όταν το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό. 

«Προοδευτική ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σήμερα είναι η ενεργή υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων σε ένα βραχυχρόνια πιο ευέλικτο μακροοικονομικό περιβάλλον» είπε και πρόσθεσε πως το κύριο εργαλείο για την ανάσχεση των υφεσιακών πιέσεων δεν είναι πολιτικές για την ενίσχυση της κατανάλωσης. 

«Είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις.  Αυτές αφορούν στην αναβάθμιση πανευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών – στην ενέργεια, την ψηφιακή οικονομία και αλλού.  Είναι και πολιτικές αντικυκλικού χαρακτήρα» επεσήμανε και εκτίμησε ότι οι  χώρες-μέλη θα υιοθετήσουν σύντομα και συγκεκριμένο μίγμα ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, οι οποίες θα ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και θα επιταχύνουν την επούλωση των κοινωνικών πληγών της κρίσης, που χώρες όπως η Ελλάδα έχουν υποστεί.

«Όλες ανεξαιρέτως οι κορυφαίες πολιτικές δυνάμεις και όλες οι χώρες-μέλη αποδέχονται λοιπόν την ανάγκη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη.   Θεωρώ από αυτή την άποψη ότι ήρθε η στιγμή που και στην Ελλάδα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα.  Να συμφωνήσουμε όλοι, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων».  

Τόνισε δε πως η ψήφιση από την αντιπολίτευση του πολυνομοσχεδίου, ή τουλάχιστον κάποιων εκ των σημαντικών διατάξεων του, θα έστελνε ισχυρό μήνυμα ωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος στους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας. 

Διαρθρωτικού χαρακτήρα οι ρυθμίσεις

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις που εισάγονται, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως είναι κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα. 

Επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη συντελεστεί και υποστήριξε πως το τμήμα του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το οποίο απομένει προς υλοποίηση από τη χώρα, περιλαμβάνει κυρίως διαρθρωτικές παρεμβάσεις. 

«Οι παρεμβάσεις αυτές δομούν τις σχέσεις κράτους και αγοράς  ή αποσκοπούν στη βελτίωση βασικών  λειτουργιών του κράτους μας» είπε.

Στο σημείο αυτό ανέφερε μάλιστα τέσσερα παραδείγματα από το νομοσχέδιο που όπως είπε, τεκμηριώνουν την προοδευτικότητα του. 

Ως πρώτο παράδειγμα, έφερε την πρόβλεψη για την επιτάχυνση της πρόσληψης τετρακοσίων εφοριακών  πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. 

«Η ποιοτική στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων είναι αναγκαία συνθήκη για τη πάταξη της φοροδιαφυγής.  Άρα και για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.  Επομένως, είναι μια προοδευτική πολιτική» υποστήριξε.

Ως δεύτερο παράδειγμα επικαλέστηκε την πρόβλεψη για την πλήρη χαρτογράφηση του αιγιαλού. 

«Η χαρτογράφηση αυτή αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την ανάσχεση της σημερινής παραβατικότητας.  Μια παραβατικότητα που στερεί έσοδα από την Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και βλάπτει το περιβάλλον».

Με την ολοκλήρωση αυτής της χαρτογράφησης, συνέχισε, θα μπορέσει να εκσυγχρονίστει το καθεστώς χρήσεων στον αιγιαλό. 

«Λαμβάνουμε υπόψη το περιβάλλον και την αξία του αιγιαλού ως κορυφαίο δημόσιο αγαθό. Σε όποιο μίγμα χρήσεων και αν θα καταλήξει η όποια κυβέρνηση, θα έχει την αναγκαία πληροφόρηση για να εξασφαλίσει την τήρηση των χρήσεων που θα προκρίνει».  

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσίων συμβάσεων ήταν το τρίτο παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

«Ενισχύει την ικανότητα του Δημοσίου να επιλέγει αναδόχους διαφανώς και με ανταγωνιστικούς όρους.  Θα μπορεί το Δημόσιο να αποδίδει τα εκτελεσθέντα έργα στον καλύτερο δυνατό χρόνο και με το βέλτιστο συνδυασμό κόστους και ποιότητας» σημείωσε.

Το τέταρτο παράδειγμα έχει να κάνει με την αναβάθμιση, τη διεύρυνση του πόθεν έσχες γεγονός σύμφωνα με το κ. Χαρδούβελη που θα αναβαθμίσει το δημόσιου βίο καθώς λειτουργεί ανασταλτικά στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

«Το παρόν νομοσχέδιο είναι προϊόν συν-διαμόρφωσης κυρίως με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.  Εκφράζει λοιπόν την δική μας επιθυμία να οργανώσουμε τον συλλογικό μας βίο σε ένα επίπεδο που αρμόζει σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολίασε. 

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης

Για το εθνικό σχεδίο ανάπτυξης, ο  κ. Χαρδούβελης είπε πως ο βασικός στόχος είναι η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. 

«Εναπόκειται σε εμάς να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για να στηρίξουμε και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.  Αυτά που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Που θα δώσουν την ευκαιρία και στους συμπολίτες μας, που πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε απόγνωση, ώστε και αυτοί να συμμετέχουν στην ανάκαμψη».

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι ευθύνη όλων και η αποδοχή αυτής της ευθύνης είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση.

«Θα αφήσουμε την κρίση πραγματικά πίσω μας, όταν άρρηκτα συνδέσουμε τη γνώση μας για την Ελλάδα μας, με την ευθύνη μας για την τύχη της».