tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ζοφερή η εικόνα της αγοράς, ελπίδες όμως για ανάκαμψη από το 2013

Η κατάσταση στο ελληνικό εμπόριο είναι σε οριακό σημείο, με χιλιάδες απολύσεις και “λουκέτα”. Σύμφωνα όμως με το υπουργείο Ανάπτυξης, μπορεί από τον επόμενο χρόνο να ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Η κατάσταση στο ελληνικό εμπόριο είναι σε οριακό σημείο, με χιλιάδες απολύσεις και “λουκέτα”. Σύμφωνα όμως με το υπουργείο Ανάπτυξης, μπορεί  από τον επόμενο χρόνο να ξεκινήσει η ανάκαμψη.


Τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2012, είναι ενδεικτικά της εικόνας που επικρατεί σήμερα στην αγορά. Τον τελευταίο χρόνο το εμπόριο απώλεσε 93.500 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 673.400 απασχολουμένους, φτάνοντας πλέον σε επίπεδα των τελών της δεκαετίας του '90.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, τα τελευταία τρία χρόνια 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν καμία επένδυση κεφαλαίου λόγω έλλειψης ρευστού, οι 8 στους 10 εμπόρους δηλώνουν μείωση πωλήσεων και μεικτών κερδών, οι 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό , οι 6 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησή τους , οι 5 στους 10 δηλώνουν στασιμότητα και μείωση απασχόλησης, οι 4 στους 10 βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια κ. Βάλια Αρανίτου , κατά μέσο όρο, κάθε μέρα το 2012 αποχωρούν ή απολύονται περίπου 1.000 εργαζόμενοι, ενώ οι κλάδοι που φαίνεται να έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες αυτό το διάστημα, είναι το εμπόριο, η δημόσια διοίκηση και ο τουρισμός.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, που έδωσε το παρόν στην εκδήλωση της παρουσίασης της έκθεσης, παρουσιάστηκε περισσότερο αισιόδοξος καθώς εκτιμά ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα συμβάλουν ώστε να ξεκινήσει η ανάκαμψη. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο, ενώ υπάρχει η ελπίδα πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες, ανάλογες με αυτήν μεταξύ Cosco, HP και Τραινοσέ.

Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί από τα ΠΕΠ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παραμένει ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου, η πάταξη του παραεμπορίου.