tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αλλάζει ο ΚΟΚ-Πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια,αύξηση ορίων ταχύτητας

θα υπάρχουν παραβάσεις χωρίς πρόστιμο, που όμως θα επιφέρουν αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για ...

Την εφαρμογή νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που θα εισάγει εισοδηματικά κριτήρια στα πρόστιμα εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
"Πρέπει να χτυπήσουμε σαν κοινωνία τη λογική 'έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ'. Άρα θα μειωθούν πολύ τα πρόστιμα και θα υπάρχει μια προσαύξηση ανάλογα με το εισόδημα του κάθε συμπολίτη μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.
Πιο συγκεκριμένα, θα προβλέπεται η επιβολή ενός προστίμου βάσης, το οποίο θα αυξάνεται στη συνέχεια με βάση τα οικονομικά στοιχεία του παραβάτη που θα αντλούνται μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS.
Εξήγησε ακόμη ότι θα υπάρχουν παραβάσεις χωρίς πρόστιμο, που όμως θα επιφέρουν την πρώτη φορά αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για δύο μήνες και τη δεύτερη φορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα καλείται κάποιος να ξαναδώσει εξετάσεις για να αποκτήσει την άδεια οδήγησης.
Μεταξύ των παραβάσεων αυτών, όπως είπε, είναι το παρκάρισμα σε διαβάσεις για άτομα με ειδικά κινητικά προβλήματα, η ρίψη τσιγάρου από το παράθυρο του αυτοκινήτου και η ομιλία των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο.
"Προσπαθούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα πρόστιμα. Έχουμε τρεις κατηγορίες μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας και έχουμε δύο πρόσθετες κατηγορίες, που είναι αντικοινωνικής συμπεριφοράς και συχνής πρόκλησης ατυχημάτων", διευκρίνισε ο υπουργός. 
Μεταξύ των προωθούμενων αλλαγών είναι επίσης η αύξηση των ορίων ταχύτητας, ρυθμίσεις ΚΟΚ και σήματα για τα ποδήλατα, ηλεκτρονικά συστήματα για την έκδοση πινακίδων και διπλωμάτων.
Το σχετικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΚΟΚ θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα στην εβδομάδα.