tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αντιφατικές οι πληροφορίες για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Η κυβέρνησης προωθεί το αίτημα στην τρόικα ενώ το ΔΝΤ προσπαθεί να αποτρέψει κάθε μείωση φόρου

  • Μαυραγάνης: Στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
  • Λαγκάρντ: Όχι σε μείωση των φόρων

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες γύρω από την πολυθρύλητη πλέον μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Από πλευράς κυβέρνησης το αίτημα προωθείται στην τρόικα ενώ από πλευράς ΔΝΤ εμμέσως γίνεται προσπάθεια να αποτραπεί κάθε μείωση φόρου.

Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, θα τεθεί στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Ο κ. Μαυραγάνης ενημέρωσε πάντως τη Βουλή ότι μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα μπορούσε κατ΄ αρχάς να εφαρμοστεί πιλοτικά. Για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο υφυπουργός Οικονομικών, είπε ότι, εν αναμονή και των στοιχείων του Απριλίου, το υπουργείο σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς εταίρους θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα.

Κριστίν Λαγκάρντ: όχι μείωση της φορολογίας

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, το βράδυ της Παρασκευής, 31/5/2013, όπου εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 1,74 δισ. ευρώ, εξέφρασε τη διαφωνία του Ταμείου με τις μειώσεις φόρων, σε αυτή την περίοδο τουλάχιστον, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε πιέσεις για μείωση των φόρων».

Συγκεκριμένα, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε:

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής της προσαρμογής και παραμένει "εντός τροχιάς", προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2013. Κρίσιμη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προχωρώντας γρήγορα στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, στη βελτίωση της επιχειρησιακής της ανεξαρτησίας και στη δικαιότερη κατανομή του βάρους της προσαρμογής. Πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε πιέσεις για μείωση των φόρων με χρήση του χώρου που προκύπτει από κάθε δημοσιονομική υπεραπόδοση».