tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΕΑ-ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.Καινοτομία και συνεργασία στις μικρές επιχειρήσεις-βίντ

Στόχος της Ημερίδας, να συμβάλει στον διάλογο για τις προϋποθέσεις καινοτομίας και συνεργασιών των μικρών επιχειρήσεων

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργάνωσε, στις 11 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ημερίδα με θέμα την ενημέρωση των Επαγγελματιών σε θέματα καινοτομίας και εκκόλαψης συνεργατικών σχηματισμών.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις που αφορούσαν τις προτάσεις  για μια νέα  στρατηγική καινοτομίας και  συνεργασιών, τους τρόπους μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, το  νέο πρόγραμμα HORIZON 2020 κ.α..

Τις εργασίες της Ημερίδας χαιρέτισαν ο Γιάννης Ρεκλείτης Πρόεδρος ΕΕΑ, ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, ο  Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος ΒΕΑ, ο Γεώργιος Μπρούλιας Πρόεδρος Αναπτυξιακής Εταιρείας Δήμου Αθήνας, και ο Σωτήρης Καρκαλάκος, Επίκουρος καθηγητής, Διευθυντής του Προγράμματος εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η  σημερινή ημερίδα έχει σαν στόχο να συμβάλει στον διάλογο για τις προϋποθέσεις  καινοτομίας και συνεργασιών των μικρών επιχειρήσεων για την υγιή ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, για την  μετάβαση σε ένα σύγχρονο οικονομικό μοντέλο.

Η εντεινόμενη οικονομική κρίση και ύφεση που έχει φέρει σοβαρή  μείωση της παραγω­γικής δραστηριότητας, τη διακοπή των δανείων από τις τράπεζες, τη μείωση των επενδύσεων από το κράτος και τις επιχειρήσεις καθώς και τον περιορισμό της ζήτησης από τους καταναλωτές (μείωση μισθών, συντάξεων και αύξηση της φορολο­γίας),οδηγούν την  οικονομία  σε μια ανατροφοδοτούμενη ύφεσης με πλήρη υποβάθμιση των επενδύσεων, της παραγωγής και της εργασίας.

Για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας δεν μπορούμε να βασιστούμε στην ανταγωνιστικότητα των χαμηλών μισθών και στην ευρωστία του τραπεζικού τομέα, αλλά στην αξιοποίηση της «οικονομίας της γνώσης», στην δυνατότητά μας να καινοτομούμε και να παράγουμε υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες.

Η ένταση των προσπαθειών η συνεχής ανάπτυξη και  εισαγωγή καινοτομιών στα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, οι δικτυώσεις και οι συνεργασίες  θα αποτελούν όλο και περισσότερο, βασικούς παράγοντες επιβίωσης και ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων».

Δείτε το σχετικό βίντεο της παρέμβασης του κ. Ρεκλείτη.

 
 

 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση που διέρχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Συνομοσπονδία σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων, την αλλαγή της πολιτικής και την υποστήριξη επιχειρηματικών δράσεων όπως της καινοτομίας και της συνεργασίας των μικρών επιχειρήσεων.

 

 

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Παύλος Ραβάνης αφού αναφέρθηκε στη σημασία της ημερίδας για την προώθηση νέων δράσεων και την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, στάθηκε στις ενέργειες και τα μέσα εκείνα που μπορούν να στηρίξουν την καινοτομία. Όπως ανέφερε τέτοιο μέσο είναι  θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων με τις οποίες επιτυγχάνεται μείωση του κόστους ίδρυσης και λειτουργίας, η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων και η δικτύωση των επιχειρήσεων. Άλλο μέσο είναι τα βιοτεχνικά επιχειρηματικά Πάρκα που ενισχύουν την συλλογική επιχειρηματικότητα. Επίσης εργαλεία ανάπτυξης είναι οι μονάδες καινοτομίας που μπορεί να στηθούν σε πολλούς φορείς και τέλος, οι έρευνες για τις τεχνολογικές προβλέψεις που βοηθάνε σε μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς.

 

 

Ο κ. Γεώργιος Μπρούλιας Πρόεδρος Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθήνας κατέθεσε ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το Δήμο της Αθήνας. Είναι πρώτη φορά που ένας Δήμος διαμορφώνει συγκεκριμένα πλαίσιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, σε άμεση συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, αναδεικνύοντας λύσεις, μέτρα και κατευθύνσεις ανάπτυξης. Δημιουργήσαμε την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθήνας για την διαχείριση σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μετατρέψουν τον Δήμο της Αθήνας σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με υψηλής ποιότητας υποδομές για μια δυναμική επιχειρηματική δράση. Ο Δήμος στο πλαίσιο αυτό έκανε μια μεγάλη έρευνα στην Ελλάδα και διεθνώς για να χαραχθούν οι βασικές γραμμές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας με νέες καινοτόμες ιδέες. Διαπιστώθηκε ότι, παρά την κρίση, μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων παρουσιάζει καινοτόμα προϊόντα.

 

 

Ο κ. Σωτήρης Καρκαλάκος, Επίκουρος καθηγητής, Διευθυντής του Προγράμματος εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς στην ομιλία του ανέφερε ότι στόχος μας πρέπει να είναι η καινοτομία στους ανθρώπους, στο προϊόν και στην επικοινωνία με τον καταναλωτή. Η μικρομεσαία επιχείρηση πρέπει αυτά να τα αξιοποιήσει σαν οδηγό για δράση. Για να τα πετύχει χρειάζεται να κάνει στρατηγικές συμμαχίες και να έχει στρατηγικούς εταίρους όπως τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα που θα τη βοηθήσουν.

 

 

Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις:

-Προτάσεις για μια νέα στρατηγική καινοτομίας και συνεργασιών του ΕΕΑ για τις ΜμΕ από τον Σύρο Κοσκοβόλη,  Υπεύθυνο Μονάδας Προγραμματισμού, Σχεδιασμού, Ωρίμανσης και Υλοποίησης Εθνικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων ΕΕΑ.

-Στρατηγικός σχεδιασμός και μηχανισμοί υποστήριξης της ΓΣΕΒΕΕ για την ενίσχυση της καινοτομίας και των συνεργασιών στις μικρές επιχειρήσεις από τον Αντώνιο Αγγελάκη, Στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

-Μεταφορά τεχνολογίας, καινοτομία και μικρές επιχειρήσεις από τον Παναγιώτης Καρνιούρας της ΠΡΑΞΗ –HELP FORWARD Network, Συντονιστής Enterprise Europe Network.

– Οι ΜμΕ στο νέο πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ε.Ε. από την Ελένη Σπυροπούλου,ΕΕΑ, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις ΜμΕ στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης & το HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Έρευνας & Καινοτομίας.

-Καινοτομία και συνεργατικοί σχηματισμοί στις μικρές επιχειρήσεις από τον Ιωάννη Κατσίκη, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) – Συνεργάτης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

 

Ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις.

Τις εργασίες διηύθυνε ο Σύρος Κοσκοβόλης.

Είτε σχετικη ανακοίνωση του ΕΕΑ