tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Φρένο” από το ΣΕΒ στις προσδοκίες για τον κατώτατο μισθό

Η παραγωγικότητα της οικονομίας δεν επιτρέπει αυξήσεις πάνω από 1% σύμφωνα με το Σύνδεσμο

Χαμηλά βάζει τον πήχη των προσδοκιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο ΣΕΒ, παίρνοντας επί της ουσίας θέση μάχης εν όψει έναρξης των διαβουλεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. 

"Η παραγωγικότητα της εργασίας, μετά από τρία χρόνια μείωσης, έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής (+0,7% το α’ εξάμηνο του 2018), στηρίζοντας ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς άνω του 1%  (ή +0,8% λαμβάνοντας υπόψιν  τον πληθωρισμό) στο α’ εξάμηνο του 2018 (έναντι 0,1% το 2017 και μειώσεων τα προηγούμενα χρόνια)", σημειώνει χαρακτηριστικά στο Εβδομαδιαίο Δελτίο, με φόντο τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις 5%. 

"Η απασχόληση, επίσης, των μισθωτών και του συνόλου των εργαζομένων, συνεχίζει να αυξάνεται και το 2018 με ρυθμούς άνω του 2% και 1,5% αντιστοίχως. Και όλα αυτά γίνονται χωρίς επεκτασιμότητα και ευνοϊκότερη ρύθμιση, και χωρίς αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, απλά και μόνο επειδή εμπεδώνεται η ανάκαμψη" συμπληρώνει ο Σύνδεσμος, εκφράζοντας έτσι επιφυλάξεις και για τον τρόπο επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων. 

Οι επιφυλάξεις του ΣΕΒ δεν περιορίζονται εκεί, καθώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αντιστροφής του κλίματος. "Το συντελούμενο ξήλωμα του πλαισίου εργασιακών σχέσεων μπορεί δυνητικά να αντιστρέψει την καλή αυτή πορεία της οικονομίας, και είναι πιθανόν να οδηγήσει στην ανεργία ανθρώπους που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό θα συμβεί εάν οι μισθοί αρχίσουν να αυξάνουν με ρυθμό υψηλότερο της παραγωγικότητας, εάν, για παράδειγμα, υπερβολικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, επεκταθούν και καλύψουν, με τη βοήθεια της διαιτησίας, τις μισθολογικές αναπροσαρμογές σε όλη την οικονομία. Για αυτό χρειάζεται περίσκεψη και περισυλλογή τώρα που η οικονομία ανακάμπτει, και όχι υποσχέσεις και κούφια λόγια", σημειώνει χαρακτηριστικά.