tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κομνηνός:Λίγες επιχειρήσεις θα κόψουν τελικά το νήμα στον εξωδικαστικό

"Πρέπει να βρούμε το συντομότερο μια διαδικασία για τις πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις"

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του οποίου αναμένεται να τεθεί αύριο Πέμπτη 3 Αυγούστου σε λειτουργία, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο ειδικός συνεργάτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Στέφανος Κομνηνός.

Δίνοντας μια εικόνα της αγοράς και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις, ο κ. Κομνηνός επισήμανε ότι οι μισές επιχειρήσεις, ίσως και περισσότερες, βρίσκονται σε δυσκολία αυτή τη στιγμή να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, στο Δημόσιο, στους προμηθευτές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, διατύπωσε τη θέση του Ε.Ε.Α. υπέρ του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, σημειώνοντας, ωστόσο, μια σειρά από "αγκάθια" στην παρούσα ρύθμιση, εξαιτίας των οποίων είναι πολύ πιθανό να ενταχθούν τελικά στον μηχανισμό πολύ λίγες επιχειρήσεις.

Ο κ. Κομνηνός ανέφερε συγκεκριμένα ότι "σε μία διαδικασία αναδιοργάνωσης του χρέους πρέπει να λάβει απόφαση πάνω από το 60% των πιστωτών", κάτι που δεν είναι εύκολο να συμβεί, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν βασικοί παίκτες, μεταξύ των οποίων οι τράπεζες.

Ένα, ακόμη, σημαντικό εμπόδιο στην όλη διαδικασία είναι η προϋπόθεση μίας κερδοφόρας χρήσης την τελευταία τριετία, κάτι που έχει τονίσει επανειλημμένα ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Κομνηνός εκτίμησε ότι έτσι όπως έχει δομηθεί το πλαίσιο του εξωδικαστικού "αφορά μονάχα πολύ λίγες μεγάλες επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νομικούς, λογιστές, οικονομολόγους να κάνουν όλη αυτή τη διαδικασία, να πάνε ένα ολοκληρωμένο business plan στους πιστωτές τους και στις τράπεζες, να κάνουν τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και οι τράπεζες να έχουν αποφασίσει ότι αυτές τις επιχειρήσεις θα τις κρατήσω".

"Φοβόμαστε ότι  οι τράπεζες δεν θα έχουν τη δυνατότητα αυτή την απόφαση να την πάρουν για τον μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων αλλά μόνο για τις πολύ μεγάλες. Δεν είναι κακό για τις πολύ μεγάλες. Αυτό που λέμε είναι ότι με αυτήν την υπόθεση δεν σώζεται η ελληνική οικονομία, γιατί το 99% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και πολύ μικρές, δηλαδή κάτω από 10 άτομα προσωπικό, είναι πάνω από το 97%. Δεν λέμε όχι σε αυτή τη διαδικασία, αλλά να ξέρουμε ότι αφορά λίγες τελικά επιχειρήσεις και πρέπει να βρούμε το συντομότερο μια διαδικασία για τις πολλές πολύ μικρές", πρόσθεσε.

 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΟΜΝΗΝΟΥ