tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διάλογος Επιμελητηρίων – «Το Ποτάμι» – βίντεο

Μεγάλος ήταν ο πολιτικός αντίκτυπος της συνάντηση αντιπροσωπειών των Επιμελητηρίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων Αθηνών – Πειραιά με το πολιτικό κίνημα «Το Ποτάμι»

 

Μεγάλος ήταν ο πολιτικός αντίκτυπος της συνάντηση αντιπροσωπειών των  Επιμελητηρίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων Αθηνών – Πειραιά με το πολιτικό κίνημα «Το Ποτάμι» που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2016.

 

Σχεδόν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και όλος ο ηλεκτρονικός και έντυπος τύπος αναφέρθηκαν σε αυτή και κυρίως στην αντίθεση που σημειώθηκε στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό που προσομοίασαν με φορολογικό.

 

 

Τα μέσα εστίασαν στην φράση του κ. Θεοδωράκη ότι με το ασφαλιστικό η κυβέρνηση κάνει στην ουσία οικονομικό ντου στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.

 

Σημειώνουμε ότι από πλευράς επιμελητηρίων στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ.: Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά & Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ε.Ε. (Insuleur) και  Ανδριανός Μιχάλαρος, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Επίσης παραβρέθηκαν πολλά μέλη του ΔΣ του ΕΕΑ.

 

 

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι, «όπως υποστήριξε το Ποτάμι στη Βουλή, η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό κάνει ουσιαστικά ένα εισπρακτικό «ντου» στους ανθρώπους της δουλειάς και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δηλώνουμε τη μεγάλη μας άρνηση να συναινέσουμε σε ένα ασφαλιστικό που ουσιαστικά είναι ένα νέο φορολογικό. Θα πρέπει να καταλάβει η ηγετική πολιτική τάξη της χώρας ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη των μικρομεσαίων»

 

 

«ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»: Θέσεις για ασφαλιστικό και μικρομεσαίους

 

 

 

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε ότι «οι αντιπροσωπείες των επιμελητηρίων εξέθεσαν στον κ. Θεοδωράκη τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στο ασφαλιστικό το οποίο στην ουσία μετατράπηκε σε φορολογικό, τα βάρη των οποίων οι εναπομείνασες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν. Κακώς μιλάμε για ασφαλιστικό, είναι ένα φορολογικό με το μανδύα του ασφαλιστικού! Με τόσο δυσβάστακτη φορολογία οδηγούν τις επιχειρήσεις, σε μεγάλο βαθμό, να φύγουν σε άλλες χώρες ή να βρουν άλλους τρόπους να επιβιώσουν, όπως είναι η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία».

 

 

Θέσεις των Επιμελητηρίων για ασφαλιστικό και μικρομεσαίους

 

 

Ο κ. Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εστίασε την προσοχή του στην αδυναμία των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ οι οποίοι μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά σήμερα με τα νέα βάρη αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στη ρύθμιση. «Πρέπει να βρεθεί μια λύση, είπε, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα και στις δόσεις της ρύθμισης και στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Να έχουμε «πάγωμα» του ενός εκ των δύο. Αν δεν γίνει αυτό, ένα 55-60% όσων έχουν μπει στη ρύθμιση θα βγουν έξω από αυτή».

 

Ο κ.Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά δήλωσε ότι «χαίρομαι που το Ποτάμι στήριξε τη θέση των Επιμελητηρίων για τη «Δεύτερη Ευκαιρία», όμως εδώ χάνουμε και την «Πρώτη Ευκαιρία» διότι, ποιος να επενδύσει με τέτοιο περιβάλλον και με την επιχειρηματικότητα δαιμονοποιημένη από πολλές πλευρές; Παράλληλα, εκείνο που πρέπει να απαντηθεί άμεσα είναι το πόσο αποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα θέλουμε και τι θα γίνει με «αυτό το Δημόσιο». Δεν μιλάω για κοινωνικό αυτοματισμό, δεν έχουμε τίποτα με το ανθρώπινο δυναμικό του αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλα περιθώρια και πρέπει να αποφασίσουμε πόσο και τι Δημόσιο θέλουμε, το οποίο πρέπει να είναι αποτελεσματικό και να λειτουργεί δίπλα και σύγχρονα με τον Ιδιωτικό Τομέα. Χωρίς αποτελεσματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φοβάμαι ότι θα παρατείνουμε πολύ την κρίση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση χρειάζεται συναίνεση και διάλογο με τον κόσμο ο οποίος θέλει να ακούσει αλήθειες».

 

Ο κ.  Ανδριανός Μιχάλαρος, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά επεσήμανε ότι, «χρειαζόμαστε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, πρέπει κάποτε η χώρα μας να φτάσει να παράγει αυτά που καταναλώνει και να μην εξαρτιόμαστε από τις εισαγωγές. Δυστυχώς πάψαμε να παράγουμε και πρέπει να σηκώσουμε και πάλι τα μανίκια, πολιτική ηγεσία επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι για να ξαναβάλουμε μπροστά στη μηχανή που λέγεται παραγωγή. Ας μη περιμένουμε από άλλους να μας σώσουν, εμείς μόνο μπορούμε να σώσουμε την πατρίδα μας. Έχουμε καλό και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, απλώς θέλουμε και ένα πολύ καλό επιχειρηματικό περιβάλλον. Είμαστε άνθρωποι του μόχθου και κάθε μέρα αγωνιούμε κι εμείς και οι εργαζόμενοί μας για το αύριο».

 

Ακολούθησε ευρύς διάλογος με μικρομεσαίους επιχειρηματίες που παραβρέθηκαν στη συνάντηση.