tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διεθνές συνέδριο για την επαγγελματική κατάρτιση-βίντεο

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και μικρή έκθεση καινοτομιών και εφαρμογών νέων τεχνολογιών, μαθητών από εκπαιδευτικά ιδρύματα

Με πλήθος επιστημονικών και ειδικών εισηγήσεων πραγματοποιήθηκε,  στις 7,8 και 9 Δεκεμβρίου 2016, το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, για την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, με ειδικό θέμα: «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ – ΜΑΘΗΤΕΙΑ – ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ».

 

Το συνέδριο τέθηκε υπό την Αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ), στο οποίο και παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Επιμελητηρίου στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και προβλήθηκε βίντεο με τις δράσεις του. Το ΕΕΑ έχοντας εφαρμόσει πρακτικά την επαγγελματική εκπαίδευση για χιλιάδες επαγγελματίες και έχοντας αποκτήσει σημαντική πείρα από τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, έθεσε το Συνέδριο υπό την Αιγίδα του, προκείμενου να νοηματοδοτήσει τη σύνδεση της επιστήμης για την κατάρτιση με την πρακτική εφαρμογή της.

 

Εκ μέρους του Προέδρου του ΕΕΑ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, οποίος για έκτατους λόγους δεν μπόρεσε να παραβρεθεί,το συνέδριο χαιρέτισε το στέλεχος του ΕΕΑ κ. Σύρος Κοσκοβόλης.

 

Επίσης, εισήγηση με θέμα «Καλές πρακτικές ΕΕΚ σε εργοδότες & εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα» έκανε το μέλος του ΔΣ Κ. Ζήσης Ψαρράς.

 

 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και μικρή έκθεση καινοτομιών και εφαρμογών νέων τεχνολογιών, μαθητών από εκπαιδευτικά ιδρύματα επαγγελματικής κατάρτισης (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΕΕΕΕΚ).

 

Την οργάνωση είχε η Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.) με τη συνεργασία του CEDEFOP.

 

Στην ημερίδα προσκλήθηκαν και μίλησαν στελέχη και ειδικοί της ΕΕΚ από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για καλές πρακτικές, για τα  προβλήματα και κατέθεσαν προτάσεις βελτίωσής των πολιτικών που εφαρμόζονται.

 

Ο κ. Κοσκοβόλης ενημέρωσε  για τις δράσεις του ΕΕΑ σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς με ιδιαίτερη βαρύτητα στην επαγγελματική κατάρτιση που προσφέρει σε επαγγελματίες και εργαζόμενους.

 

Όπως τόνισε, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και η συνεχής σύνδεσή του με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ήταν πάντα στο κέντρο της προσοχής του Επιμελητηρίου.

 

Τα τελευταία χρόνια πέρασαν από σεμινάρια του ΕΕΑ  χιλιάδες εργαζόμενοι και εργοδότες. Σεμινάρια αναγκαία για την αναβάθμιση των ικανοτήτων και προσόντων.

 

Στηρίξατε έρευνες και μελέτες αναγκών των κλάδων για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα της κρίσης.

 

Συμμετείχαμε, το 2015, στο σπουδαίο έργο «Αποτύπωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής», προκειμένου να εντοπιστούν και να καταγραφούν με συστηματικό τρόπο οι ανάγκες της περιφερειακής αγοράς εργασίας σε δεξιότητες και επαγγέλματα, με απώτερο στόχο να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες δράσεις εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων από το ΕΠ Αττική 2014-2020.

 

Δείτε το Βίντεο

 

 

 

 

 

 

Η ομιλία του Ζήση Ψαρρά

 

Μιλώντας ο κ. Ζήσης Ψαρράς για τις  δράσεις του ΕΕΑ και θέμα: τις «Καλές πρακτικές ΕΕΚ σε εργοδότες & εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

 

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και η συνεχής σύνδεσή του με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε οργανωμένης κοινωνίας για την κάλυψη των αναγκών της σε παραγωγή υψηλής ποιότητας πνευματικών και υλικών αγαθών.

 

Η κρίση που ζούμε σήμερα αποκάλυψε ότι η χώρα μας είχε μείνει πολύ πίσω σε σύγχρονους και ανταγωνιστικούς όρους παραγωγής με αποτέλεσμα να χάνει συνεχώς έδαφος. Αν πρέπει να πούμε σε τι αυταπάτες ζούσαμε, είναι ακριβώς αυτό. Δεν αναληφθήκαμε έγκαιρα ότι χάναμε ανταγωνιστικούς όρους και νομίζαμε ότι η οικονομία είχε μπει στον αυτόματο πιλότο και θα αναπτύσσεται χωρίς κρίσεις.

 

Φυσικά δεν ήταν έτσι και το πληρώνουμε ακριβά.

 

Αυτή η διαπίστωση δεν αθωώνει τις κυβερνήσεις από τις ευθύνες, αντιθέτως είναι φανερό ότι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι που οδηγηθήκαμε στην κρίση γιατί αντικαθιστούσαν τις αναγκαιότητες της ανάπτυξης με λαϊκισμούς και παραγωγή αυταπατών.

 

Μέσα ακριβώς στις αναγκαιότητες που δεν υλοποιήσαμε ήταν και η σωστή επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, η μειωμένη ως ανύπαρκτη ανάπτυξης της δια βίου μάθησης και φυσικά ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μας δυναμικού με νέες τεχνολογίες και νέες επενδύσεις.

 

Τι έχουμε σήμερα; Μείωση του ΑΕΠ περί το 30%, τεράστια ανεργία, απώλεια θέσεων στον διεθνή ανταγωνισμό, τεράστιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, μείωση εισοδημάτων, κατακόρυφη μείωση  καταθέσεων και χορηγήσεων, στέγνωμα της αγοράς και της παραγωγής, κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαρροή του πλέον άξιου εργατικού και επιστημονικού  μας δυναμικού στο εξωτερικό, καταβύθιση σε ένα φαύλο κύκλο κρίσης και ύφεσης.

 

Το ΕΕΑ, είδε έγκαιρα το άλυτο κουβάρι των αντιθέσεων της κρίσης που δεν αφήνει τη χώρα να βγει από αυτή. Θεώρησε ότι ένα από τα δικά του καθήκοντα, και στο μέτρο του δυνατού, ήταν η στροφή των μικρών επιχειρήσεων και του προσωπικού τους στην αναβάθμιση των επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Επιδιώξαμε έτσι να αντιστοιχίσουμε τις ικανότητες αυτές με τις ανάγκες νέας ποιότητας εργασίας και παραγωγής έργου γιατί παρά την ανεργία διαπιστώναμε και έντονες αναντιστοιχίες στη ζήτηση και στην προσφορά.

 

Τα τελευταία χρόνια πέρασαν από σεμινάρια του ΕΕΑ ….  χιλιάδες εργαζόμενοι και εργοδότες. Σεμινάρια αναγκαία για την αναβάθμιση των ικανοτήτων και προσόντων.

 

Στηρίξατε έρευνες και μελέτες αναγκών των κλάδων για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα της κρίσης.

 

Συμμετείχαμε, το 2015, στο σπουδαίο έργο «Αποτύπωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής», προκειμένου να εντοπιστούν και να καταγραφούν με συστηματικό τρόπο οι ανάγκες της περιφερειακής αγοράς εργασίας σε δεξιότητες και επαγγέλματα, με απώτερο στόχο να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες δράσεις εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων από το ΕΠ Αττική 2014-2020.

 

Το έργο αυτό, που εντάχθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συστήματος PIAAC, έδειξε αρκετά κενά και αναντιστοιχίες προσόντων και αγοράς εργασίας που πρέπει να καλύψουμε.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αξιολόγηση επάρκειας για εξειδικευμένες ψηφιακές ικανότητες. Σε αυτό τον τομέα το 65,9% του δείγματος βρίσκεται από το μέτριο και κάτω!  Αυτός όμως είναι ο τομέας αιχμής για να βγει η χώρα από την κρίση και να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις. Είναι φανερό ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε.

 

Στις 30 Νοεμβρίου 2016, το ΕΕΑ βράβευσε ορισμένες καινοτόμες επιχειρήσεις προσπαθώντας να αφυπνίσει το εργατικό, επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό και να του δείξει το δρόμο της εξόδου από την κρίση προς την ανάπτυξη: καινοτομία, νέες τεχνολογίες, ψηφιακή οικονομία, νέα οργάνωση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

 

Σήμερα, το άνεργο δυναμικό σκέφτεται πως θα απασχοληθεί, αλλά πολλές φορές με όρους του παρελθόντος. Έτσι αντί να καινοτομήσει ακολουθεί την πεπατημένη. Στο Επιμελητήριό μας τα στοιχεία εγγραφών νέων επιχειρήσεων δείχνουν παραδοσιακές επιχειρήσεις σε κλάδους κορεσμένους χωρίς καμία καινοτομία και βιωσιμότητα . Μόνο με ατελείωτες και απλήρωτες ώρες εργασίας οι νέοι αυτοί επαγγελματίες προσπαθούν να αποσπάσουν ένα κομμάτι τις πίτας, από αυτή που συνεχώς μειώνεται.

 

Υπάρχουν όμως και οι φωτισμένοι νέοι που στρέφονται στην αξιοποίηση νέων γνώσεων καινοτομώντας. Ιδρύουν νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και αναγνωρίζονται στο εξωτερικό.

 

Αυτές οι αντιφάσεις δείχνουν ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αναπτυξιακές τομές αλλά δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη σε μαζική κλίμακα. Αυτό είναι το πρόβλημα.

 

Αν μας ρωτούσατε σήμερα τι επιχείρηση θέλουμε για να βγούμε από την κρίση, θα σας απαντούσαμε θέλουμε επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας που παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία για εξαγωγή αλλά και για τεχνολογία αναβάθμισης του αργούντος και απαξιωμένου επενδυμένου κεφαλαίου των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό το  κεφάλαιο δεν το ανοίξαμε ακόμη ως χώρα, αλλά είναι καιρός να το κάνουμε.

 

Σίγουρα η εισαγωγή νέων τεχνολογιών μπορεί να αναστήσει παλιές επενδύσεις, να τις κάνει παραγωγικές και ανταγωνιστικές και σταδιακά να τις αντικαταστήσει. Είναι ένας δρόμος που το λέμε σε όλες τις κυβερνήσεις:  Μην κοιτάτε μόνο τις μεγάλες ξένες επενδύσεις. Αρχίστε από αυτό που έχουμε στο χέρι. Από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές μπορούμε να κινήσουμε άμεσα. Αν μάλιστα τις συνδέσουμε με τα τεχνολογικά ιδρύματα, τα πανεπιστήμια, τις νέες τεχνολογίες, με συνεργατικά δίκτυα, με συνενώσεις για να μεγεθύνει το κεφάλαιο και με ελάχιστη χρηματοδότηση υποδομών, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις με βιώσιμες θέσεις εργασίας και με προοπτική επανακατάκτησης της εσωτερικής αγοράς που χάνουμε και άνοδο της εξωστρέφειας.

 

Για την εξωστρέφεια, σαν ΕΕΑ, κάναμε κάτι σπουδαίο. Συνδέσαμε της ελληνικές επιχειρήσεις με την μεγαλύτερη εταιρεία- πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου του κόσμου, την κινεζική ALIBABA.  Από την επίσκεψή μας στην Κίνα και το συνέδριο που κάναμε εδώ, διαπιστώσαμε όχι μόνο την ανάγκη τεχνολογικού άλματος που έχουμε ανάγκη σαν επιχειρήσεις και σαν οικονομία, αλλά και το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεών μας να ανταποκριθούν σε διεθνή στάνταρ. Αυτό σημαίνει άλλο ένα καθήκον, αυτό της  ισχυροποίησης και διεύρυνσης της κεφαλαιακής και τεχνολογικής βάσης των επιχειρήσεων, αν θέλουμε πούμε ότι έχουμε αξιώσεις εξωστρέφειας και μπορούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση ύφεσης και κρίσης.

 

Όταν όμως έχεις κρίση και το τελευταίο ευρώ πρέπει να το επενδύεις πολλαπλώς παραγωγικά είτε πρόκειται για την επαγγελματική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού είτε για αναβάθμιση της τεχνολογικής βάσης των επιχειρήσεων.

 

Στο πλαίσιο αυτό καλό θα ήταν να θεσπιστεί ένα σύστημα πλήρους παρακολούθησης της ατομικής, κλαδικής και γενικής πορείας των κονδυλίων της επαγγελματικής εκπαίδευσης – κατάρτισης, ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αξιολογούμε κάθε έργο, κάθε δράση, κάθε επένδυση που βρίσκεται από πλευράς στόχων και ισοζυγίου κόστους- οφέλους. Παράλληλα να γνωρίζουμε τον εργασιακό και μαθησιακό βίο του ατόμου, όπως σήμερα γνωρίζουμε τον ασφαλιστικό του βίο. Να γνωρίζουμε αν ο κατάλληλος άνθρωπος πήγε στην κατάλληλη θέση γι την οποια εκπαιδεύτηκε και να κάνουμε τις διορθώσεις.

 

Έτσι θα μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις για το συνολικό και ειδικό κόστος και την ωφέλεια από τα κονδύλια που δαπανούνται. Με απλά λόγια να ξέρουμε αν τα λεφτά για εκπαίδευση – κατάρτιση πιάνουν τόπο ή πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, όπως συχνά γινόταν μέχρι τώρα με τις αποσπασματικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

 

Μιλάμε για την ανάγκη ενός ολιστικού μοντέλου παρακολούθησης της εργασιακής και μαθησιακής ζωής με παράλληλη συσχέτισης του κόστους – οφέλους.

 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη εφαρμογής ενός πιστοποιημένου εθνικού συστήματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης – κατάρτισης  και πιστοποίησης. Τα οφέλη θα είναι τεράστια, τα κόστη σε πολλές περιπτώσεις θα μηδενιστούν, η ταχύτητα εκπαίδευσης θα αυξηθεί, οι γνώσεις και οι ικανότητες θα ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος αποκεντρωτικά και θα έχουμε απίστευτες εφεδρείες ικανού ανθρώπινου δυναμικού εκεί που τώρα μαραζώνει.

 

Σε δεύτερο πλάνο έχουμε ανάγκη μαζικής δημιουργίας νέων επιχειρήσεων – οδηγών, βασισμένων στις νέες τεχνολογίες,  και στις καινοτομίες με βασικό κριτήριο την βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα. Σε κάθε Περιφέρεια πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές στήριξης τέτοιων επιχειρήσεων που θα αξιοποιούν το επιστημονικό δυναμικό που τώρα φεύγει στο εξωτερικό και θα δώσουν νέα ανάσα στη βυθισμένη σε στασιμότητα οικονομία.

 

 

Τι χρειαζόμαστε όμως σήμερα;

 

 

Πρώτα απ’ όλα είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση  πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης τουλάχιστον 5ετούς διάρκειας

Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα

Χρειαζόμαστε αλλαγή στη χρηματοδοτική πολιτική των τραπεζών

Χρειαζόμαστε θέσπιση νέου Πτωχευτικού Δικαίου και θέσπιση της Δεύτερης Ευκαιρίας.

Χρειαζόμαστε αναβαθμισμένη Δημόσια Διοίκηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση με παράλληλη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας που ποδηγετούν τις υγιείς επιχειρήσεις.

Χρειαζόμαστε σταθερό φορολογικό σύστημα και ειδική πολιτική ενίσχυσης παραγωγικών επενδύσεων.

 

Ξέρετε όλοι ότι με τις αναδιανομές του υπάρχοντος πλούτου καμία διέξοδος δεν υπάρχει. Στο τέλος με αυτές τις πολιτικές καταντήσαμε να αναδιανέμουνε τη φτώχεια και παράλληλα να αυξάνουμε τη φορολόγηση του, κάθε φορά, μικρότερου εισοδήματος! Μόνο η παραγωγή νέου πλούτου μας βγάζει από την κρίση. Αυτή την αλήθεια όποιος δεν την καταλαβαίνει δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την κρίση.

 

 

 

 

 

ΣΒ