tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δικαιοσύνη, Επενδύσεις, Ανάπτυξη – 6 βίντεο

συζήτηση με θέμα: «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ», την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, 2017, στο Divani Caravel

Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση σε συνέχεια του συνεδρίου για την «ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ» διοργάνωσε, σε συνεργασία με τη Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., συζήτηση με θέμα:  «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ», την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, 2017, στο Divani Caravel.  

 

Σύμφωνα με τους οργανωτές:

 

Η Ελλάδα καλείται να καλύψει τα επόμενα χρόνια το τεράστιο επενδυτικό κενό  που έχει δημιουργηθεί λόγω της κρίσης. Οι μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις που συνδέονται με τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημοσίας περιουσίας και οι  ξένες άμεσες επενδύσεις έχουν προφανή σημασία.

 

Για να καλυφθεί όμως το κενό απαιτείται μια επενδυτική πανστρατιά που περιλαμβάνει από δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές μέχρι ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν ως αντικείμενο την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Τουρισμός και εστίαση σε όλα τα επιχειρηματικά μεγέθη, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων, πρωτογενής παραγωγή και  βιομηχανία τροφίμων και  ποτών  σ´ ένα φάσμα που κινείται από την αξιοποίηση της γεωθερμίας και τις υδροπονικές καλλιέργειες μέχρι τις  μικρές έξυπνες δράσεις γύρω από παραδοσιακά προϊόντα, startups στη σφαίρα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, πρωτοβουλίες νεανικής και γυναικείας  επιχειρηματικότητας περιλαμβάνονται στο τοπίο των επενδύσεων που σχετίζονται με το θέμα μας. 

 

Η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και μη τραπεζικών χρηματοδοτικών φορέων, η αποτελεσματική αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, η διευκόλυνση της αξιοποίησης ιδίων κεφαλαίων, η απλούστευση και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών και η μείωση του διοικητικού κόστους, η φιλοεπενδυτική νοοτροπία της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης θεωρούνται κρίσιμοι παράμετροι για την κινητοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών.

 

Θεμελιώδης παράμετρος όμως είναι η ασφάλεια δικαίου, η σαφήνεια και η σταθερότητα του νομικού πλαισίου και η γρήγορη και αξιόπιστη επίλυση των σχετικών διαφόρων. Το δίπολο έννομη τάξη και επενδύσεις αφορά ευρύτατο φάσμα θεμάτων: το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, το δίκαιο των εργασιακών σχέσεων, το δίκαιο του ανταγωνισμού, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, την προστασία των δασών,  του  αιγιαλού  και των μνημείων, τις διαδικασίες  σύναψης δημοσίων συμβάσεων και τη λειτουργία τους  και βεβαίως τις  διαδικασίες επίλυσης ιδιωτικών διαφόρων που αφορούν τα πάντα, από την εταιρική διακυβέρνηση μέχρι τα εμπράγματα δικαιώματα κοκ. Σε όλα αυτά προστίθεται πολύ συχνά  η ποινική διάσταση.

 

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν: 

 

Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ (διαβάστε την ομιλία εδώ)

 

Βασίλης Σκουρής, Πρώην Πρόεδρος του ΔΕΕ          

 

Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (διαβάστε την ομιλία, εδώ

 

Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του ΣΕΤΕ (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

 

Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του ΣΕΒ (διαβάστε την ομιλία, εδώ)

 

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του ΕΕΑ (διαβάστε την ομιλία εδώ)

 

Παρέμβαση έκανε και ο Βασίλειος Σκουρής, πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

 

 

 Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

 

 

Το eea.gr παρουσιάζει σήμερα τις ομιλίες των εισηγητών του συνεδρίου.

 

 

Ομιλία του Επίτιμου Προέδρου ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου,"Δικαιοσύνη και Επενδύσεις"

 

 

Τα θέματα που σχετίζονται με το δίπολο Δικαιοσύνη και Επενδύσεις είναι διαχρονικά. Προσλαμβάνουν, όμως, ιδιαίτερη οξύτητα σε ορισμένες φάσεις του οικονομικού κύκλου, στις οποίες η επενδυτική δραστηριότητα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Σε αυτή τη φάση βρίσκεται η Ελλάδα κατά την παρούσα χρονική περίοδο, όπως δέχεται πλέον το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Για το λόγο αυτό η σημερινή ημερίδα είναι επίκαιρη. Βρίσκεται στον πυρήνα του προβληματισμού για την επίλυση των οικονομικών, αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων της χώρας μας.

 

Επενδύσεις και περιβάλλον βρίσκονται κατά βάση σε σχέση ανταγωνιστική.

 

Υπολαμβάνω ότι το πρώτο σκέλος αυτού του διπόλου, η Δικαιοσύνη, δεν αναφέρεται απλώς στα δικαστήρια και στις δικαστικές αποφάσεις καθαυτές, αλλά στο δίκαιο, δηλαδή στην έννομη τάξη. Αντικείμενο βέβαια της σημερινής συζήτησης δεν είναι η έννομη τάξη γενικότερα, αλλά η έννομη τάξη στο βαθμό που συνδέεται με τη λειτουργία της δικαιοσύνης στους τομείς που ενδιαφέρουν την επενδυτική δραστηριότητα.

 

 

 

 

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου

 

Σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση του Κύκλου Ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση.

 

Με κοινοτοπίες, γενικολογίες και ευχολόγια δεν συγκροτείται το σχέδιο αυτό, ούτε με πολιτικές υπεκφυγές, ούτε με επιστροφή στη ρητορεία που κυριαρχούσε πριν από την κρίση. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό, συγκεκριμένο, υπεύθυνο που να ενσωματώνει τη δύσκολη εμπειρία των τελευταίων δέκα ετών, αυτό θα είναι και εφικτό και προοδευτικό. Βεβαίως δεν είναι εύληπτο, δεν είναι ευχάριστο, γι’ αυτό χρειάζεται προσπάθεια και στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η σημερινή συνάντησή μας.

 

Χθες κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2018 και διεξήχθη μία ενδιαφέρουσα κοινοβουλευτική συζήτηση, προχθές, για την κατανομή του λεγομένου υπερπλεονάσματος του οικονομικού έτους 2017 κατά τα πρότυπα της συγκέντρωσης και αναδιανομής του υπερπλεονάσματος του οικονομικού έτους 2016. Οι συζητήσεις είναι συνεχώς δημοσιονομικού χαρακτήρα στη χώρα μας γιατί το 2015 κάναμε μία πολύ μεγάλη οπισθοχώρηση, δεν αξιοποιήσαμε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση που είχε επιτευχθεί έως το τέλος του 2014 προκειμένου να ασχοληθούμε με το ουσιαστικό ζήτημα που είναι η πραγματική οικονομία, οι επενδύσεις, η απόκτηση θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Δεν συζητούμε ούτε καν για το τεράστιο, δυστυχώς, χρηματοπιστωτικό πρόβλημα της χώρας.

 

 

 

 

Η ομιλία του Προέδρου του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσου

 

Για να μπορέσουμε να σκεφτούμε για την “Ελλάδα Μετά”, οφείλουμε να μιλήσουμε για την Ελλάδα του σήμερα. Να κατανοήσουμε τη μεγάλη εικόνα, να αντιληφθούμε πως φτάσαμε εδώ, στη δεκαετία της κρίσης, να συνειδητοποιήσουμε τι έφτιαξε, τι κάναμε λάθος, τι κάναμε σωστά.

 

Χρησιμοποιώ πληθυντικό, γιατί πιστεύω ότι στις σύγχρονες κοινωνίες, δεν υπάρχουν οι υπεύθυνοι και οι ανεύθυνοι. Αυτή είναι μια απλουστευτική λογική, ένα σχήμα λαϊκισμού που εξυπηρετεί μόνο όσους θέλουν να χαϊδεύουν αυτιά. Να κρύβουν προβλήματα, να κατασκευάζουν εχθρούς, να πολώνουν την κοινωνία, να απαξιώνουν θεσμούς, όπως τη δικαιοσύνη.

 

Η “Ελλάδα μετά” σημαίνει να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.

Η κρίση σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της.

Υποχωρεί και γιατί δεν υπάρχουν τρεις σημαντικές προϋποθέσεις …

α. ένα ρεαλιστικό για τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα φορολογικό πλαίσιο,

β. ένα ευέλικτο χρηματοπιστωτικό σύστημα,

γ. ένα περιβάλλον δικαιοσύνης με υγιή ανταγωνισμό και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας για όλους.

 

 

 

 

 

Θεόδωρος Φέσσας – ΣΕΒ: «Να στρώνετε κόκκινα χαλιά» στις επενδύσεις

 

Σε ό,τι αφορά τις αξιόλογες επενδύσεις, η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και δια παντός κάθε εμπόδιο που ορθώνεται από την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική λειτουργία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

 

Kάθε αξιόλογη επένδυση που σέβεται το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και τους κανόνες της αγοράς πρέπει να θεωρείται εθνικός στόχος. Και η Ελληνική Πολιτεία οφείλει κυριολεκτικά «να στρώνει κόκκινα χαλιά» για να την υποδεχθεί, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά και δια παντός κάθε εμπόδιο που ορθώνεται από την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική λειτουργία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας σε Συζήτηση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με θέμα «Δικαιοσύνη και Επενδύσεις»

 

 

 

Η ομιλία του Προέδρου ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου,

 

Το έχουμε ξαναπεί, η ανάπτυξη στη χώρα μας χρειάζεται τις μεγάλες επενδύσεις. Είναι μονόδρομος όμως να στηριχτεί στην ενδυνάμωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν αυτή τη στιγμή, το συντριπτικά κυρίαρχο σε αριθμό, μέρος της επιχειρηματικότητας. Νιώθω τιμή που έλαχε σε εμένα ο ρόλος της υπεράσπισης αυτού του τμήματος, στη σημαντικότατη αυτή εκδήλωση, κυρίως γιατί ως πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εκπροσωπώ και εκφράζω καθημερινά την αγωνία του.

 

 

 

 

 

Βασίλειος Σκουρής, πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργου

 

 

 

 

 

Πηγή: ekyklos.gr

 

 

ΣΒ