tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εκδήλωση για τον Μίκη Θεοδωράκη και το Πολυτεχνείο- βίντεο

Ο Μίκης ανήκει στους ανθρώπους εκείνους που φώτισαν όχι μόνο την εποχή τους αλλά άφησαν έργο που θα μνημονεύεται και από τις επερχόμενες γενιές

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου μια σεμνή τελετή παρουσίασης του έργου του Μίκη Θεοδωράκη στα πλαίσια ευρύτερης παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη «Σουηδός Δήμαρχος». Η σύνδεση έγινε γιατί ο Γιώργος Λογοθέτης έχει επιμεληθεί έργα και εκδόσεις του Μίκη και με την ευκαιρία, παρουσίασε την πρώτη εκτέλεση του ύμνου των φοιτητών του πολυτεχνείου από τον Μίκη Θεοδωράκη.

 

Μπορείτε εδώ να ακούσετε τον ύμνο του Πολυτεχνείου από τον Μίκη Θεοδωράκη

 

 

Σημειώνουμε ότι ψυχή της οργάνωσης της εκδήλωσης, ήταν ο δημοσιογράφος και εκδότης Βαγγέλης Σπύρου, ο οποίος έχει επιμεληθεί σειρά εκδόσεων και εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Μίκη Θεοδωράκη, όπως την μετάφραση του βιβλίου του στα κινέζικα και στα ρωσικά ενώ προωθεί την μετάφραση και έκδοση και σε άλλες γλώσσες.

 

Κεντρικός ομιλητής για το θέμα ήταν ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε ο Μίκης στη διαμόρφωση της νέας συνείδησης του λαού μετά την κατοχή και τις στερήσεις και μέσα στους αγώνες του για λευτεριά και προκοπή. Ενημέρωσε δε για τον ενθουσιασμό κινέζων επιχειρηματιών, όταν το ΕΕΑ τους δώρισε έναν τόμο του τελευταίου βιβλίου του Μίκη στα κινέζικα(!) οι οποίοι κινέζοι, ήταν πλήρως ενήμεροι για τον Μίκη και ανακοινώσε ότι το ΕΕΑ θα συμβάλει στη μετάφραση του βιβλίου του στη Ρωσική γλώσσα, δεδομένης της μεγάλης αγάπης που τρέφουν οι Ρώσοι για τη μουσική του.

 

Σημειώνουμε ότι το ΕΕΑ βράβευσε τον Μίκη Θεοδωράκη, για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό και στον ελληνικό λαό, στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, και τη συνάντηση αυτή ο κ. Χατζηθεοδοσίου τη χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική στιγμή της ζωής του! «Ήταν μια συμβολική κίνηση αλλά έπρεπε να γίνει γιατί οφείλουμε να δείχνουμε στους σημαντικούς ανθρώπους τον σεβασμό και την τιμή που τους αρμόζει» τόνισε.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «ο Μίκης ανήκει στους ανθρώπους εκείνους που φώτισαν όχι μόνο την εποχή τους αλλά άφησαν έργο που θα μνημονεύεται και από τις επερχόμενες γενιές.  Πόσοι συμπατριώτες μας άραγε έχουν την αναγνωρισιμότητα και την αποδοχή που έχει ο μεγάλος αυτός Έλληνας στα πέρατα του κόσμου;  Το όνομά του είναι γνωστό και η αξία του έργου του τον κατατάσσει δικαίως ανάμεσα στους μεγαλύτερους συνθέτες. Ο Μίκης είναι ο άνθρωπος που έβαλε μέσα σε κάθε σπίτι ακόμα και του πιο απλού ανθρώπου, τους μεγάλους Έλληνες ποιητές, μελοποιώντας τους Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο και τόσους άλλους σπουδαίους ανθρώπους του πνεύματος, ανύψωσε τον πολιτισμό μας, μας έκανε καλύτερους ανθρώπους και χάρισε μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη στις γενιές που ακολουθούν.»

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους διωγμούς που υπέστη για τις ιδέες και τη δράση του, στις φυλακίσεις, τις εξορίες, στα βασανιστήρια, στο φόβο της δικτατορίας από τα τραγούδια του που τα απαγόρευσε κλπ. Ωστόσο, κανένας διωγμός δεν στάθηκε ικανός να αποτρέψει τον μεγάλο διαπαιδαγωγικό ρόλο του στη νεολαία όπως, όταν ακούστηκαν τα τραγούδια του στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, τέτοιες μέρες του 1973. «Ο Μίκης, είπε, σε όλη του τη ζωή περπατούσε σε δύο μονοπάτια. Σε αυτό της πνευματικής δημιουργίας και σε εκείνο των μεγάλων κοινωνικών αγώνων. Δημιούργησε, οδήγησε, ενέπνευσε, πάλεψε, αντιστάθηκε… η στάση ζωής του είναι οδηγός για όλους μας»