tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo
https://www.youtube.com/watch?v=iEknxRDlJow?rel=0

Γ.Χριστόπουλος:Τι θα γίνει με τα απλογραφικά βιβλία πρατηρίων;Βίντεο

Η Πολιτεία μέχρι στιγμής, κωφεύει στις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΟΒΕ ενώ οφείλει να τις εισακούσει

https://www.youtube.com/watch?v=iEknxRDlJow?rel=0

Στα πλαίσια του Φορολογικού  σεμιναρίου που οργάνωσε στις 20 και 21 Φεβρουαρίου η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ), ο ΓΓ της Ένωσης και φοροτεχνικός σύμβουλος της ΌΒΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, καταθέτοντας τις θέσεις του για το φορολογικό αναφέρθηκε εκτεταμένα στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την καθυστέρηση εξαίρεσης των πρατηρίων από την τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, πράγμα που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους βενζινοπώλες.

 

Σε δηλώσεις του στο eea.gr ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε το σοβαρό αυτό πρόβλημα, στην αγωνία των βενζινοπωλών και εξήγησε ότι η Πολιτεία μέχρι στιγμής, κωφεύει στις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΟΒΕ ενώ οφείλει να τις εισακούσει.

 

 

 

Δείτε τη δήλωση του κ. Χριστόπουλου

 

 

Σημειώνουμε ότι η ΟΒΕ σε επιστοή της προς τον  Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Τα πρατήρια υγρών καυσίμων με τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων και προσωπικών εταιριών (Ο.Ε. , Ε.Ε. κλπ.) τόσο με τις προϊσχύουσες διατάξεις του ΚΦΑΣ, όσο και του Κ.Β.Σ., εντάσσονταν σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων.

 

Η συγκεκριμένη εξαίρεση βασιζόταν και εξακολουθεί να ισχύει : ότι ο τζίρος των πρατηρίων υγρών καυσίμων για την βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το πετρέλαιο θέρμανσης και το υγραέριο κίνησης περιέχει κατά 85% σχεδόν φόρους του Κράτους ( ΕΦΚ, κλπ).

 

Επιπλέον τα πρατήρια υγρών καυσίμων με τη καθολική εφαρμογή του συστήματος εισροών εκροών παρουσιάζουν όλες ανεξαιρέτως τις πωλήσεις των καυσίμων και συνεπώς δεν συντρέχει κανένας λόγος να μεταταγούν στη τήρηση διπλογραφικών βιβλίων δηλαδή να φύγουν από τις πολύ μικρές οντότητες και να πάνε στις μικρές.

 

Μια τέτοια υποχρέωση θα δημιουργήσει  υψηλό λογιστικό κόστος σε μια περίοδο όπου τουλάχιστον ποσοστό 30% των πρατηρίων υγρών καυσίμων της χώρας έχουν βάλει λουκέτο».