tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo
https://www.youtube.com/watch?v=vpybcIIBRyo?rel=0

Η λειτουργία των Capital Controls και τα προβλήματά τους – video

Σημαντικές συμπληρώσεις στην προηγούμενη ΠΝΠ της 18ης Ιουλίου για το άνοιγμα των τραπεζών, με έμφαση στη διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων και στην εξαγωγή ποσών

https://www.youtube.com/watch?v=vpybcIIBRyo?rel=0

Σημαντικη ημερίδα με θέμα τη λειτουργία των Capital Controls και τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στη οικονομία, πραγματοποιήθηκε, στις 24 Ιουλίου, στο Μαρούσι.

 

Στην ημερίδα μίλησαν ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Αντώνιος Παπαδεράκης, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και άλλοι ειδικοί στην αγορά και στις τραπεζικές συναλλαγές.

 

Η συζήτηση έγινε κάτω από το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει η «τραπεζική αργία» στις επιχειρήσεις όλων των τομέων εμπόριο, παραγωγή, εισαγωγές, υπηρεσίες κλπ, οι οικονομικές συναλλαγές των οποίων ή έχουν απονεκρωθεί ή κινούνται σε μηδενικά επίπεδα από τότε που επιβλήθηκε η ΠΝΠ.

 

Ο κ. Παπαδεράκης παρουσίασε τη λειτουργία του Capital Control και επεσήμανε σειρά από θέματα που αντιμετωπίζονται σταδιακά με συνεχείς βελτιώσεις της ΠΝΠ. Η τραπεζική αργία είπε ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό δημιούργησε πολλά προβήματα στην αγορά και στις επιχειρήσεις ιδιαίτερα τις παραγωγικές. Ο κόσμος όμως και οι επιχειρήσεις στάθηκαν με μεγάλη ψυχραιμία στις δύσκολες στιγμές. Η εμπιστοσύνη των πολιτών ήταν το κλειδί της ηρεμίας.

 

Ο κ. Παπαδεράκης επισήμανε ότι το πέρασμα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στο πλαστικό χρήμα είναι πλέον αναγκαίο και αποδείχτηκε η ανωτερότητά τους σε σχέση με τις πληρωμές με φυσικό χρήμα.

 

Δείτε το κύριο μέρος της ομιλίας του κ. Παπαδεράκη.

 

 

 

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ αυτό που προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης»

 

 

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αφού επεσήμανε ότι για  να βγούμε από την κρίση, πρέπει να πετύχουμε εθνική συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων πάνω σε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, τάχθηκε υπέρ του ηλεκτρονικού χρήματος και ανέλυσε σειρά από προβλήματα της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κυριολεκτικά οδηγούνται σε κλείσιμο με την κατακόρυφη πτώση του τζίρου. Όπως είπε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ αυτό που προβάλλεται από τα μέσα ενημέρωσης! Επί πλέον τόνισε ότι οι μισές επιχειρήσεις που είναι μικρές δεν χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα και τα προβλήματα τους διογκώνονται.

 

Δείτε την παρέμβαση του κ. Χατζηθεοδοσίου.

 

 

 

Γιώργος Ξηρογιάννης: αρνητικές οι επιπτώσεις απο το capital control.

 

Τα μεγάλα περιβλήματα που επέφερε στο σύνολο της οικονομίας, στην παραγωγή, στο εμπόριο, στις εισαγωγές, στην απασχόληση, στις πληρωμές στο εξωτερικό κλπ επεσήμανε ο Διευθυντής Αναπτυξιακων πολιτικών του ΣΕΒ, κ. Γιώργος Ξηρογιάννης.

 

 

 

 

Σταμάτης Ανδριανόπουλος:  7 προτάσεις

 

Ο κ. Σταμάτης Ανδριανόπουλος (Executive consultant, Planning) στην ομιλία του κατέθεσε επτά προτάσεις για την ευελιξία των επιχειρήσεων ώστε να προσαρμοστούν στην κρίση και να κάνουν τις επιχειρήσεις ευέλικτες και βιώσιμες. Μεταξύ αυτών, «αποπροϊοντοποίηση» με λιγότερους κωδικούς 25%, «αποπελατοποιήστε» σταματήστε τους ζημιογόνους πελάτες, «αποπρομηθευτοποιείστε» δηλ. μειώστε τους προμηθευτές σας!

 

 

Δείτε τις προτάσεις του κ. Σταμάτη Ανδριανόπουλου

 

 

 

 

Νέες αλλαγές στην ΠΝΠ για την τραπεζική αργία

 

Την ώρα που γινόταν η ημερίδα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση νέες επεκτάσεις των τραπεζικών λειτουργιών πράγμα που δείχνει και την πορεία ομαλοποίησης των καταστάσεων στην αγορά.

 

Ειδικότερα:

 

Στην προηγούμενη διάταξη για την απαγόρευση ανάληψης μετρητών (πέραν του ορίου των 420 ευρώ εβδομαδιαίως) η οποία εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τις τράπεζες ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς επίσης και στις αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών, προστίθεται η ότι διευκρίνιση "που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν και λειτουργούν στην Ελλάδα".  Η προηγούμενη διάταξη ανέφερε "απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό".

 

Στην προηγούμενη διάταξη που όριζε ότι η μεταφορά κεφαλαίων ή μετρητών στο εξωτερικό, με κάθε τρόπο, απαγορεύεται, περιλαμβανομένης της εντολής μεταφοράς κεφαλαίων σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν και λειτουργούν στο εξωτερικό, καθώς και της μεταφοράς κεφαλαίων με τη χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων και χρεωστικών καρτών για διασυνοριακές πληρωμές, προστίθεται ότι: "Επιτρέπεται ειδικώς η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό, έως την έκδοση της προβλεπόμενης στην παράγραφο 17 του παρόντος άρθρου πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Από τον περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. (Σημειώνεται ότι το όριο μεταφοράς μετρητών στο εξωτερικό ήταν προηγουμένως στις 10.000 ευρώ).

 

Η προηγούμενη διάταξη που όριζε ότι η πρόωρη λήξη προθεσμιακής κατάθεσης επιτρεπόταν για την πληρωμή προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως, αντικαθίσταται ως ακολούθως: "πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών. Προϋπόθεση εφαρμογής αποκλειστικά της περίπτωσης αυτής αποτελεί η μη ύπαρξη επαρκών διαθεσίμων σε λογαριασμό όψεως ή ταμιευτηρίου.".

Για τη θεματοφυλακή στο εξωτερικό, εφεξής ισχύει η απαγόρευση μεταφοράς θεματοφυλακής στο εξωτερικό για χρηματοπιστωτικά μέσα του άρθρου 5 του Ν. 3606/2007.".

Σημαντικές τροποποιήσεις/συμπληρώσεις γίνονται στην παράγραφο 11 της προηγούμενης ΠΝΠ της 18ης Ιουλίου που αφορά στις εξαιρέσεις από τα περιοριστικά μέτρα. Με τη νέα απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζεται ότι εξαιρούνται των περιοριστικών μέτρων

 – Οι διασυνοριακές εντολές πληρωμών που αφορούν αποκλειστικά στην πίστωση ενός λογαριασμού που τηρείται σε ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα,

 

– Όλα τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, εφόσον μεταφέρονται εκ νέου σε λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στο εξωτερικό. Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από την αλλοδαπή και εκροής εκ νέου στην αλλοδαπή, θα είναι ευθύνη του πιστωτικού ιδρύματος και πρέπει να είναι πλήρης.

 

–  Χρηματικά ποσά τα οποία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας υπουργικής απόφασης, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, και μεταφέρονται εκ νέου, εν μέρει ή εν συνόλω σε λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στο εξωτερικό.

– Πέραν των ανωτέρω, ειδικώς οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953 μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως.

 

– Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.

Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από την αλλοδαπή, εκροής εκ νέου στην αλλοδαπή και ανάληψης μετρητών, ανήκει στην ευθύνη του πιστωτικού ιδρύματος και πρέπει να είναι πλήρης. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής των προβλεπόμενων στην παρούσα περίπτωση εντός ευλόγου χρόνου.

 

-Έμβασμα ή μεταφορά πίστωσης από ελληνικό δημόσιο ερευνητικό οργανισμό δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή τεχνολογικό φορέα ή ερευνητικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο κατά την έννοια του Ν. 4310/2014 (Α΄ 258) σε λογαριασμό τηρούμενο σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί στο εξωτερικό, ποσού που προέρχεται αποκλειστικά από έμβασμα ή μεταφορά πίστωσης από το εξωτερικό, που εκτελέστηκε εντός του 2015 ή μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας ΠΝΠ αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών ερευνητικού προγράμματος ή άλλου εκπαιδευτικού ή ερευνητικού σκοπού. Για την πραγματοποίηση αυτών των συναλλαγών τα πιστωτικά ιδρύματα προβαίνουν στο άνοιγμα ειδικού προς τούτο λογαριασμού, στον οποίο και μόνο θα πιστώνονται εφεξής τα προς μεταφορά ποσά.

 

– Πληρωμές συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος ελάμβανε με τον ανωτέρω τρόπο τη σύνταξή του ή το προνοιακό επίδομα πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας, η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 ΠΝΠ (Α΄65).

 

– Η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού ευρώ δύο χιλιάδων (2.000) ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα για έναν συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.