tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ημερίδα ΕΕΑ- ΕΑΔΕ. Μέρος 2ο. Ειδικά προβλήματα διαμεσολαβούντων-βιντεο

Στην ανάρτηση αυτή εξειδικεύονται σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα της ασφαλιστικής αγοράς

Τα ειδικότερα προβλήματα που ανταμώνουν οι διαμεσολαβούντες εκτέθηκαν  στην Ημερίδα που πραγματοποίησαν,  στις 18 Ιουνίου 2014, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος με θέμα: «Οι ανατροπές στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση – Το νέο τοπίο με την εφαρμογή των Πράξεων 30 & 31 της ΤτΕ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ της Αίγλης του Ζαππείου.

 

Στην πρώτη ανάρτηση για την ημερίδα  ήδη εκτέθηκαν με τα βασικότερα προβλήματα των διαμεσολαβούντων και το νέο τοπίο της αγοράς. Στην ανάρτηση αυτή εξειδικεύονται σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα αυτά.

 

 

Σημειώνουμε ότι στην ημερίδα, χαιρετισμό απηύθυνε  ο χορηγός επικοινωνίας της ημερίδας κ. Βαγγέλης Σπύρου, άνθρωπος με σημαντικές υπηρεσίες στον κλάδο, ο οποίος έχει βραβευτεί για το δημοσιογραφικό  έργο του από το ίδρυμα Μπότση. Για την προσφορά του κ. Σπύρου και τη σημαντική βοήθεια που προσέφερε, αναφέρθηκαν στην ημερίδα, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, η κα Ελένη Γρυπάρη και άλλοι ομιλητές.

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου  μιλάει στο δεύτερο αυτό μέρος για τα ειδικότερα προβλήματα της ασφαλιστικής αγοράς. Μεταξύ αυτών αναφέρεται στην προσπάθεια των τραπεζών να εισχωρήσουν στην ασφαλιστική αγορά με αθέμιτες πρακτικές και την απαίτηση του κλάδου να υπάρχουν ίδιοι κανόνες λειτουργίας και ανταγωνισμού για όλους στην αγορά. Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο θέμα της Ασπίδος και απαίτησε να ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί μεταξύ διαμεσολαβούντων και εταιρείας με νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει συμψηφισμό απαιτήσεων.  Το Επιμελητήριο, τόνισε, έλυσε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα με το συμβόλαιο αστικής ευθύνης που ταλαιπωρούσε τους διαμεσολαβούντες. Τώρα με υπεύθυνη δήλωση μπορεί να έχει ο επαγγελματίας τη βεβαίωση. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αποκάλυψε ότι το ΕΕΑ ετοιμάζεται να παρουσιάσει σε όλη την Ελλάδα τα 16 σημεία μηχανογράφησης με τα οποία θα μπορεί να στήνεται η επιχείρηση με την αξιοποίηση του διαδικτύου. Είναι μια επανάσταση που θα καταργήσει ταλαιπωρία και γραφειοκρατία! Για τα σεμινάρια τόνισε ότι απαιτείται νέο ξεκίνημα από τον Σεπτέμβριο, πιο οργανωμένα πιο προγραμματισμένα. Τέλος, ανέφερε ότι η κρίση είναι ευκαιρία ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς και αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Η κρίση παράγει ανασφάλεια και η ανασφάλεια συμβόλαια ασφάλειας.

 

 

 

 

Η Γενική Διευθύντρια της Ε.Α.Ε.Ε κα Μαργαρίτα Αντωνάκη ανέλυσε το θέμα για τις «Πράξεις 30 & 31 της ΤτΕ» από γενική άποψη τους ασφαλιστικού κλάδου και κατέληξε ότι η θέσπισή τους έπρεπε να γίνει για να καθαρίσει το τοπίο της ασφαλιστικής αγοράς.

Στο 2ο μέρος της ομιλίας της παρουσιάζουμε την ανάλυσης που έκανε για ευρύτερα ζητήματα του κλάδου των ασφαλειών.  Όπως τόνισε, το όποιο κανονιστικό πλαίσιο τίθεται από την ΕΕ θα πρέπει εδώ να το εφαρμόζουμε σε λειτουργικό επίπεδο για να αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις. Το νέο τοπίο της αγοράς χρειάζεται νέα κεφάλαια, σιδερένιους κανόνες και σοβαρή εταιρική ευθύνη. Εταιρείες και διαμεσολαβούντες έχουν την ευκαιρία να καλύψουν το κενό των συντάξεων. Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο. Χρειάζεται ακόμη η επίτευξη ασφαλιστικής συνείδησης στους πολίτες. Από δω και πέρα θα έρχονται στην αγορά συνεχώς νέες απαιτήσεις. Οι ενημέρωση των πελατών επίσης πρέπει να απλοποιηθεί και να γίνει πιο κατανοητή και στοχευόμενη. Να καταλαβαίνει τι είναι και τι όχι σημαντικό. Καλύτερη πληροφόρηση λοιπόν. Μέσα στην προσοχή μας πρέπει να είναι και η εφαρμογή της δια βίου εκπαίδευσης των ανθρώπων της αγοράς.

 

 

 

Τα Ανασφάλιστα –οχήματα και οι αποζημιώσεις, ήταν το θέμα που εισηγήθηκε  ο  Πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου κ. Δημήτρης Ζορμπάς. Όπως τόνισε, το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει δώσει 750 εκ ευρώ από το 1995 μέχρι το 2013 καλύπτοντας κενά της ασφάλισης! Επεσήμανε ότι παρά τους ελέγχους, εξακολουθούμε να ανακαλύπτουμε ανασφάλιστα οχήματα. Ωστόσο οι έλεγχοι είχαν ένα θετικό αποτέλεσμα και σήμερα έχουμε αύξηση των ασφαλισμένων οχημάτων. Έκανε αναφορά στη βιωσιμότητα του κλάδου, η οποία πλήττεται από τη συνεχή πτώση των τιμών.  Για το θέμα της προείσπραξης των συμβολαίων με το νόμο 4261 τάχθηκε υπέρ της διάταξης γιατί έτσι ξεκαθαρίζει τη ασφαλιστική σχέση και δεν επιτρέπει καταχρηστικές πρακτικές από ασφαλισμένους και εταιρείες. Στα θετικά είναι και η ενιαιοποίηση των ελέγχων για όλους, ανεξαρτήτως έδρας.  Τέλος, αναφέρθηκε στις ρουμανικές ΕΠΥ και προέτρεψε την ΤτΕ να μη δίνει άδειες σε τέτοιες εταιρείες γιατί δεν μπορούμε να εισπράξουμε από αυτές ελλείψη της σχετικής σύμβασης.

 

 

 

 

Η Νομική Σύμβουλος της Ε.Α.Ε.Ε. κα Εύα Βαρουχάκη, αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα «Προείσπραξη συμβολαίων σε συνάρτηση με τις Πράξεις 30 & 31 της ΤτΕ». Πρόκειται για πράξεις που έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις από την ώρα της εξαγγελίας τους.  Όμως ουσιαστικά οι ομιλητές συμφωνούν ότι το μέτρο έπρεπε επιτέλους να εφαρμοστεί για να σταματήσει η καταχρηστική χρήση της ευχέρειας κατοχής συμβολαίων, πριν πληρωθούν, στα χέρια ασφαλισμένων.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας αναρτήσαμε μόνο μέρος της ομιλίας της κας Βαρουχάκη. Τώρα παρουσιάζουμε όλη την ομιλία η οποία είναι άκρως αναλυτική για τις Πράξεις 30 & 31 της ΤτΕ.

 

 

Δείτε όλες τις νομικές και ουσιαστικές λεπτομέρειες που ανέφερε η κα Βαρουχάκη.

 

 

 

 

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πλούσιος διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις