tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Παρέμβαση Γ. Χατζηθεοδοσίου στο «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις - 3ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων»

Με κεντρικό μήνυμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις» , επιχειρηματίες – εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πήραν μέρος στο «3ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014  στις Βρυξέλες.

 

 

Στις εργασίες του  «Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων» παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας. Ιδιαίτερα στάθηκε στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των ΜμΕ η οποία βαρύνεται με τα υψηλοτέρα επιτόκια στην Ευρώπη και τις λιγότερες εγκρίσεις χρηματοδότησης. Το «επιχειρείν στη Ελλάδα περνάει από ασφυκτικές και αντίξοες συνθήκες. Η κρίση που κτύπησε την Ελληνική οικονομία, είχε αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις  και οδήγησε σε αλλαγές στη συνεργασία με αυτές των άλλων χωρών. Οι μεγάλες εταιρίες απαιτούν τώρα να προπληρωθούν οι παραγγελίες από τις ελληνικές! Δυστυχώς η περίφημη ενοποίηση της Ευρώπης είναι μόνο στα χαρτιά.

 

Δείτε την παρέμβαση του κ. Χατζηθεοδοσίου

 

 

 

Ο Πρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου κ. Richard Weber, δήλωσε, εκτιμώντας τις εργασίες του «Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων»:

 

«Οι επιχειρηματίες είχαν μόλις 60 δευτερόλεπτα ο καθένας για να εκφράσουν τις κύριες ανησυχίες τους, αλλά τώρα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν πέντε χρόνια που θα ακολουθήσουν τις προτάσεις τους. Έχουμε στείλει ισχυρά και ξεκάθαρα μηνύματα προς τους φορείς χάραξης πολιτικής. Τώρα θα πρέπει να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και αυτά τα αιτήματα να αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή στις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες.»

 

 

Η διοργάνωση

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το δίκτυο των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων Eurochambres και συγκεντρώνει πάνω από 750 επιχειρηματίες που προέρχονται από 45 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να «γίνουν» μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία ημέρα, να συζητήσουν και να ψηφίσουν για μερικά από τα πιο κρίσιμα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Ευρώπης.

Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής ξεναγήθηκαν την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στο Αντιπροσωπευτικό Γραφείο της ΚΕΕ που στεγάζεται στο κτήριο της Ελληνικής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες ενώ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με Ευρωβουλευτές και Επιχειρηματίες από την Ελλάδα αλλά και από πολλές  χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

     Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο στο οποίο παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, οι Ευρωβουλευτές κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, κ. Θοδωρής Ζαγοράκης, κα Εύα Καϊλή, κ. Κώστας Χρυσόγονος, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης,  κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, κ. Γιώργος Κύρτσος, κ.  Γιώργος Γραμματικάκης, η επικεφαλής του  γραφείου της ΚΕΕΕ στις Βρυξέλλες, κα Ειρήνη Κωνσταντινίδου, ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και ο πρώην υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης . 

Οι επισκέπτες επισκέφτηκαν την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014 το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμμετείχαν στις εργασίες του «Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιχειρήσεων». Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ Γ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδροι επιμελητηρίων, Ευρωπαίοι Επιχειρηματίες και εκπρόσωποι 20 Ελληνικών Επιχειρήσεων.

        

Οι εργασίες του «3ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Επιχειρήσεων» έλαβαν χώρα στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την εναρκτήρια συνεδρίαση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz και ο πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, κ. Richard Weber.  Παρέστησαν δε ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στο «3ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Επιχειρήσεων» πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις-ομιλίες γύρω από τις τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες – μέσω ερωτήσεων και τοποθετήσεων – γύρω από τα θέματα της διεθνοποίησης (πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε τρίτες αγορές, εμπορικές διαπραγματεύσεις, εμπόδια στο εμπόριο), της ανάπτυξης δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, της οικονομίας και της χρηματοδότησης (πρωτοβουλίες γύρω από τις ΜμΕ, καθυστερήσεις πληρωμών, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, επιστροφές ΦΠΑ, χρηματοδότηση μέσω crowdfunding) και της ενέργειας (τιμές, στόχοι, αποτελεσματικότητα, Εσωτερική Αγορά για την ενέργεια, επαναβιομηχανοποίηση).

Ψηφοφορίες επί των προτάσεων

 

Ακολούθησε ψηφοφορία έγκρισης των προτάσεων. Παραθέτουμε ορισμένες από τις ψηφοφορίες στο θέμα των πολιτικών ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 

  1. Πιστεύετε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις να κάνουν αρκετά για να διορθώσουν το πρόβλημα των καθυστερημένων πληρωμών μεταξύ των δημόσιων φορέων και των επιχειρήσεων; 81% ΟΧΙ

  2. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δεσμευτούν σε ένα κοινό μέσο χρηματοδοτικής εγγύησης της ΕΕ για τις ΜΜΕ; 67% ΝΑΙ

  3. Πιστεύετε ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση έχει γίνει πιο δύσκολη λόγω του αυξημένου κανονιστικό κόστος για τον τραπεζικό τομέα; 66% ΝΑΙ

  4. Να είναι τα φορολογικά καθεστώτα πιο φιλικά προς τις επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων; 90% ΝΑΙ

  5. Μήπως η έλλειψη ποσοτικοποίησης των άυλων περιουσιακών στοιχείων εμποδίζουν την καινοτόμο ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την πρόσβαση στην πίστωση; 61% ΝΑΙ

 

 

Δείτε όλες τις ψηφοφορίες και την ανακοίνωση του Ευρωεπιμελητηρίου στο αγγλικό κείμενο