tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τσικνοπέμπτη 2017: Μικρή κίνηση στην αγορά – βίντεο

η Τσικνοπέμπτη του 2017 είναι από τις λιγότερο καλές από πλευράς εμπορίου

Παρά τα έθιμα της ημέρας και παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των επαγγελματιών να τραβήξουν τους καταναλωτές στην αγορά, φαίνεται πως η Τσικνοπέμπτη του 2017 είναι από τις λιγότερο καλές από πλευράς εμπορίου.

 

Η Κεντρική Αγορά Αθηνών αφού γνώρισε μια κάποια προσέλευση καταναλωτών μέχρι τις 12:00, μετά απότομα η κίνηση κατέρρευσε. Η κρεαταγορά είχε ελάχιστους τελευταίους καταναλωτές και η ψαραγορά λίγο περισσότερους.

 

 

Στην πλατεία, απέναντι, ο Δήμος είχε στήσει εξέδρα και συναυλία  με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και μουσικά όργανα που προσπαθούσαν να δώσουν αίσθημα γιορτής στους καταναλωτές και στους περαστικούς. Φέτος όμως τέλειωσαν πολύ νωρίς τα κεράσματα ή και δεν υπήρξαν καθόλου για να προσελκύσουν κόσμο.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Το έθιμο έμεινε να γιορτασθεί το μεσημέρι και το βράδυ στα σπίτια και στις ταβέρνες με όσα μέσα διέθετε ο καθένας.

 

 

Οι εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων

 

Στις 11.30 το πρωί, ο δήμος Αθηναίων διοργάνωσε στο Γηροκομείο Αθηνών συναυλία – αφιέρωμα στην παλιά Αθήνα, με τραγούδια των Σουγιούλ, Χατζηαποστόλου, Αττίκ, και άλλων δημιουργών, με τους Δ. Τσολάκη, Ν. Γεωργανή, Κ. Παπαδόπουλο και Γ. Χαλκιά.

 

Στις 12:00 το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων, έδωσε  συναυλία στη Βαρβάκειο αγορά, μαζί με τη Δώρα Λουίζου και τον Μανώλη Σκουλά, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ηλία Άγγελου, ενώ στις 2 μετά το μεσημέρι, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, έδωσε το αποκριάτικο ραντεβού της στην πλατεία Κολωνακίου.

 

Το βράδυ στις 7, στον πεζόδρομο της οδού Μεθώνης, στα Εξάρχεια, το συγκρότημα «The Swingin’ Cats» ετοίμασε ένα μουσικό ταξίδι στην ξεγνοιασιά παλιών και αθώων εποχών.

 

 

Το έθιμο

 

 

Η προέλευση και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης χάνονται στο βάθος των αιώνων.

 

Τσικνοπεμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου.

Το έθιμο έχει πιθανόν τις ρίζες του στις διονυσιακές γιορτές στην Αρχαία Ελάδα και στους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Στις εκδηλώσεις αυτές γιόρταζαν τον θεό Διόνυσο με βρώση κρέατος, οινοποσία και μασκαρέματα.

 

Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, από τις λέξεις «τσίκνα» και την Πέμπτη και θεωρείται γιορτινή μέρα.

 

Στις μέρες «τιμάται» είτε σε ταβέρνες, είτε στο σπίτι, είτε ακόμα και σε …δρόμους και πεζοδρόμια με κρεοφαγία, ψητά και … πολλή τσίκνα!

 

Το φαγοπότι και το γλέντι είναι …εκ των ων ουκ άνευ και θεωρείται ότι ουσιαστικά δίνεται η έναρξη για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς που κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα.

 

Κάθε τόπος έχει και ιδιαίτερα έθιμα συνδεμένα με την ημέρα.

 

Για παράδειγμα στη Θήβα την Τσικνοπέμπτη γίνεται η εκκίνηση του «βλάχικου γάμου» που περιλαμβάνει το προξενιό, συνεχίζεται με τον γάμο και ολοκληρώνεται με το γλέντι και την «επίδοση» των προικιών της νύφης, την Καθαρά Δευτέρα.

 

Την  παραλλαγή του εθίμου τη συναντούμε και στη Γαλλία και στη Γερμανία!

 

Οι Γερμανοί λοιπόν γιορτάζουν αντίστοιχα την Weiberfastnacht, οι Γάλλοι τη Mardi Gras (Fat Tuesday), οι Ιταλοί έχουν την Giovedi Grasso τους, ενώ στην Ισπανία η αντίστοιχη ημέρα με τη δική μας Τσικνοπέμπτη, είναι η Jueves Lardero. Η παράδοση συνεχίζεται φυσικά και σε άλλα κράτη με χριστιανικούς πληθυσμούς, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

 

Εκτός από την κρεοφαγία τη συγκεκριμένη ημέρα σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνηθίζεται να προσφέρεται ως γλυκό το γαλακτομπούρεκο και η γλυκιά κολοκυθόπιτα (κουγκουλούαρι τη λένε οι Αρβανίτες) αλλά και ο μπακλαβάς στη βόρεια Ελλάδα.

Κάθε τόπος φυσικά, ανέπτυξε τα δικά του ιδιαίτερα έθιμα.

 

Στη Θήβα, την Τσικνοπέμπτη ξεκινά ο «βλάχικος» γάμος, που περιλαμβάνει το προξενιό, συνεχίζεται με τον γάμο και ολοκληρώνεται με το γλέντι και την «επίδοση» των προικιών της νύφης, την Καθαρή Δευτέρα.

 

Οι Πατρινιοί, στήνουν ψησταριές ακόμη και στα πεζοδρόμια, έξω από τα μαγαζιά τους, και αναβιώνουν το δρώμενο του γάμου «Της Γιαννούλας της Κουλουρούς». Η Γιαννούλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, που έζησε πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πουλούσε κουλούρια για να ζήσει. Αγράμματη καθώς ήταν, πίστευε τους συμπολίτες της που της έταζαν να την παντρέψουν με τον Πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον (Ιούλσο, όπως τον πρόφερε η ίδια)! Έτσι στηνόταν μια ολόκληρη φάρσα, ο υποτιθέμενος Ουίλσον, ο γαμπρός, ερχόταν με πλοίο στο λιμάνι, ντυμένος με φράκο και η Γιαννούλα περίμενε τον γαμπρό, ενώ ο κόσμος γύρω διασκέδαζε με την ψυχή του…

Στην Κομοτηνή, τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν πεσκέσια, βρώσιμα είδη συνήθως, την Τσικνοπέμπτη καψαλίζουν και στέλνουν στα ταίρια τους μια κότα, που θα φαγωθεί την Κυριακή της Αποκριάς.

 

Στις Σέρρες ανάβουν αυτή τη μέρα φωτιές γύρω από τις οποίες γίνονται τα προξενιά, καθώς ανακατεύονται τα… κάρβουνα!

 

ΣΒ