Ποια επιχειρηματικά δάνεια βγάζουν στο σφυρί

Από Σεπτέμβριο θα επιχειρήσουν να ενεργοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο ώστε να απομειώσουν το χαρτοφυλάκιο των περίπου 43 δισ. ευρώ

Από Σεπτέμβριο θα επιχειρήσουν να ενεργοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο ώστε να απομειώσουν το χαρτοφυλάκιο των περίπου 43 δισ. ευρώ

 

Φουλ τις μηχανές βάζουν οι τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Με αιχμή την πώληση δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και επιχειρήσεων από τον κλάδο του τουρισμού (καταλύματα, μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες) αλλά και αναδιαρθρώσεις κοινοπρακτικών δανείων μεγαλύτερων επιχειρήσεων θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να ενεργοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο ώστε να απομειώσουν το χαρτοφυλάκιο των περίπου 43 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

 

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η τακτική που ακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα συντηρητική, έχοντας επικεντρωθεί κυρίως σε ρυθμίσεις στα δάνεια των νοικοκυριών και σε διαγραφές για να επιτύχουν τους στόχους τους, έχει στενέψει τα περιθώρια. Ο SSM σε κάθε ευκαιρία θέτει πλέον το θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και ζητά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να δράσουν.

 

Η πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων είναι πλέον μονόδρομος για τις τράπεζες. Η απροθυμία μεγάλης μερίδα επιχειρηματιών να βρουν από κοινού με τις τράπεζες λύσεις που θα οδηγούσαν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, φέρνει όλο και πιο κοντά την επιλογή της πώλησης σε ξένα επενδυτικά κεφαλαία.

 

Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ανέρχονταν στο τέλος του 2017 σε 135,1 δισ. ευρώ και αποτελούσαν το 60,8% της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Από αυτά τα περισσότερα από 4 στα 10 είναι κόκκινα.

 

 

Πηγή: in.gr