tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Μειώνονται επικίνδυνα οι δαπάνες υγείας

Ασθενείς διακόπτουν την αγορά φαρμάκων λόγω ένδειας, με αποτέλεσμα άμεσο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους

Σε συνεχή μείωση βρίσκονται οι δαπάνες υγείας, τόσο κατά κεφαλή, όσο συνολικά και σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Τα στοιχεία διαφόρων οργανισμών δεν συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους, κυρίως γιατί γίνονται με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετικά μεγέθη αναφοράς, αλλά η μείωση δεν αμφισβητείται.

 

Ταχύτερη είναι η μείωση της, κατά κεφαλή, δημόσιας δαπάνης μετά τις σκληρές περικοπές που έγιναν από την έναρξη της κρίσης. Το χειρότερο πάντως όλων είναι ότι, γενικά η υγεία του πληθυσμού επιδεινώνεται και ασθενείς διακόπτουν την αγορά φαρμάκων λόγω ένδειας, με αποτέλεσμα άμεσο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

 

Πλασματική εικόνα;

 

Οι περικοπές υγείας, εκτός αυτών που προήλθαν από την πάταξη της απάτης, έθιξαν κατά μεγάλο μέρος τους ίδιους τους πολίτες και τους ασφαλισμένους. Πλέον κραυγαλέα περίπτωση είναι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές (κοντά το 40%), οι οποίοι, ενώ στερούνται τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τις υπηρεσίες αυτές, παράλληλα πληρώνουν αναδρομικά τις εισφορές ασθενείας. Έτσι το κράτος παρουσιάζεται να έχει μειωμένες δαπάνες και αυξημένα έσοδα, δείχνοντας μια πλαστή εικόνα εσόδων – εξόδων στον τομέα Υγείας!

 

Σημειώνουμε εδώ ότι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ετοιμάζουν προσφυγές στη δικαιοσύνη κατά της αναγκαστικής αναδρομικής καταβολής των εισφορών υγείας ενώ αυτή δεν παρέχεται ποτέ στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους. Κοινώς καταφεύγουν για «αδικαιολόγητο πλουτισμό» του Οργανισμού και κατ επέκταση του Δημοσίου, σε βάρος μάλιστα άκρως αναξιοπαθούντων ασφαλισμένων.

 

Η έκθεση Μανιτάκη

 

Κόλαφος για την εισπρακτική λογική της κυβέρνησης στο θέμα των ανασφάλιστων Υγείας του ΟΑΕΕ, αποτελεί η Γνωμοδότηση του έγκριτου Συνταγματολόγου κ. Αντώνη Μανιτάκη, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Νομικό κ. Ακρίτα Καϊδατζή  για το ύψος της εισφοράς που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι και για το θέμα της μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους ασφαλισμένους οφείλουν.

 

Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση, όφειλε το Υπουργείο Εργασίας να έχει μειώσει τις εισφορές του ΟΑΕΕ από το 2009 και μετά, με δεδομένη τη μείωση των εισοδημάτων.

 

Γα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αναφέρεται ότι, είναι απολύτως παράνομη η διακοπή της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που οφείλουν εισφορές. Σήμερα 350.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στερούνται της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών. Πολλοί από αυτούς δαπανούν σημαντικά ποσά για να καλυφθούν ενώ αρκετοί βρίσκονται σε δεινή θέση και αδυνατούν να περιθάλψουν τον εαυτό τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.

 

 Αυτή η κατάσταση μπορεί να λειτουργήσει ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Ταμείου γιατί, τυχόν μαζική προσφυγή των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και η πιθανή δικαίωσή τους, θα δημιουργήσει μια τεράστια τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον ΟΑΕΕ. Το υπολογιζόμενο ποσό των 4.000.000.000€ αφορά οφειλές στους 350.000 ασφαλισμένους που δεν λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά μέσο όρο δυο χρόνια (ανά έτος μέσος όρος περίπου 1000€ χρέωση) καθώς επίσης και τις διαφορές που θα προκύψουν για 750.000 ασφαλισμένους από το 2009 έως σήμερα για την παράνομη διατήρηση των εισφορών στα ίδια επίπεδα και την μη μείωση αυτών.

 

Αυτό πρέπει άμεσα να απασχολήσει την κυβέρνηση και να μην έρχεται εκ των υστέρων με μέτρα σκληρής φορολόγησης, να καλύπτει το κενό. Είναι καλύτερα να δεχτεί να παράσχει κανονική περίθαλψη υγείας στους ασφαλισμένους που θα καταβάλουν αναδρομικά τις εισφορές, παρά να τις λαμβάνει χωρίς καμία παροχή και να αναγκαστεί εκ των υστέρων να τις επιστρέψει.

 

Τι λέει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

 

Στο 9,16% του ΑΕΠ μειώθηκε το 2012 η συνολική τρέχουσα δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, από 10,03% του ΑΕΠ το 2009.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η συνολική τρέχουσα δαπάνη υγείας ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν διαμορφώθηκε σε 10,03%, 9,34%, 9,67% και 9,16% του ΑΕΠ για τα έτη 2009, 2010, 2011 και 2012 αντίστοιχα.

 

Οι συνολικές δημόσιες δαπάνες υγείας σημείωσαν μείωση κατά 2,0% το 2011 έναντι του 2010 και κατά 12,6% το 2012 σε σχέση με τις δαπάνες του έτους 2011. Η συνολική ιδιωτική τρέχουσα δαπάνη το 2011 παρουσίασε μείωση κατά 4,4% έναντι του 2010, ενώ το 2012 μειώθηκε περαιτέρω κατά  11,4%.

 

Ως προς την συμβολή του δημόσιου τομέα στην συνολική τρέχουσα δαπάνη υγείας καταγράφτηκε μείωση από 69,5% το 2009, στο 68% το 2012.

 

Στοιχεία που κατατέθηκαν στο συνέδριο των «Financial Times», 27 Μαρτίου 2014

 

Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς πληρώνουν τις συνέπειες από τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

 

Η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 82,5% το 2014 σε σχέση με το 2009!

 

Οι άγριες περικοπές στην Υγεία έχουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις σε βάρος των ασθενών, αναγκάζοντας ακόμα και τους χρονίως πάσχοντες να διακόψουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Τα δραματικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνεδρίου των «Financial Times», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (ΔΦΔ) θα μειωθεί κατά 82,5% το 2014 σε σχέση με το 2009! Από 444 ευρώ το 2009, θα πέσει στα 170 ευρώ, όταν ακόμα και ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 320 ευρώ. Η εξέλιξη της κατά κεφαλήν ΔΦΔ από το 2009 έως το 2014 είναι η εξής: 444, 371, 328, 253, 214 και 170 ευρώ.

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ανέφερε ότι υπάρχει «υποχρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και αντί για 6% ποσοστό του ΑΕΠ για τη Δημόσια Δαπάνη Υγείας έχουμε φτάσει με την πολιτική των αλόγιστων μειώσεων στο 4,8% και με λιγότερα από 2 δισ. ευρώ φαρμακευτικό προϋπολογισμό για τη χώρα μας το 2014».

 

Σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε, οι γιατροί διαπίστωσαν σε ποσοστό 71% ότι οι ασθενείς που έχουν χάσει την ασφάλισή τους, πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για να συνεχίσουν την αγωγή τους. Οι γιατροί εκτιμούν ότι το 17% των ασθενών τους σε χρόνια αγωγή έχασε την ασφάλειά του μέσα στο 2013 και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (44%) διέκοψαν την αγωγή τους, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν.

 

Το 8% των ασθενών με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα έμειναν χωρίς θεραπεία, καθώς έχασαν την ασφάλισή τους μέσα στο 2013. Τέσσερις στους δέκα ασθενείς με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα δήλωσαν ότι επηρεάστηκε ο τρόπος που έπαιρναν τη θεραπεία τους, καθώς έπρεπε να πληρώσουν (γιατρό ή φάρμακα). Ένα ποσοστό από αυτούς μείωσε δόσεις ή σταμάτησε την επικουρική αγωγή.

 

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, το ποσοστό των κατοίκων που δηλώνει ότι έχει καλή ή πολύ καλή υγεία μειώθηκε από 72,3% το 2002 σε 62,6% το 2013. Μάλιστα, το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης στον τομέα της Υγείας φορτώνεται στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, καθώς το 49,2% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα από 400 έως 1.000 ευρώ δηλώνουν ότι έχουν κακή υγεία.

 

 

Σ.Β.