tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εκλογές για τη νέα Διοίκηση της ΚΕΕ το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου

Εκπρόσωποι της Επιμελητηριακής κοινότητας καταθέτουν στο site του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τις θέσεις τους για τον ρόλο της ΚΕΕ.

Εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου και των Μελών της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων -του μοναδικού φορέα εκπροσώπησης των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων στη χώρα- διεξάγονται το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018.
 
Στις εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της ΚΕΕ (Ακαδημίας 6, 5ος όροφος, Αθήνα) από τις 9 το πρωί έως τις 15:00, μπορούν να ψηφίσουν δύο εκπρόσωποι από κάθε Επιμελητήριο – Μέλος της ΚΕΕ. Ο Πρόεδρος του κάθε Επιμελητηρίου ή ο Αναπληρωτής του και το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (τακτικού) ή ο αναπληρωτής του, που έχει υποδειχθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του κάθε Επιμελητηρίου.
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτήν την εκλογική διαδικασία υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, με την Επιμελητηριακή Κοινότητα να αποδεικνύει και εμπράκτως ότι πέρα από τις όποιες διαφορές, προέχουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων, για την επίλυση των οποίων είναι απαραίτητη η συνεργασία και η συναίνεση.
 
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος είναι υποψήφιος για τη νέα Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕ, έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι δυνατότητες που δίνονται μέσω της ΚΕΕ και να χαραχθεί ένας νέος δρόμος μέσα από τη διάσωση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων που θα στηρίζονται σε πιο υγιείς βάσεις.
 
Με αφορμή τις εκλογές στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι της Επιμελητηριακής κοινότητας καταθέτουν στο site του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τις θέσεις τους για τον ρόλο των Επιμελητηρίων και της ΚΕΕ στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
 

Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών

 

Ενόψει των επικείμενων εκλογών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, τα Επιμελητήρια της χώρας θα πρέπει, στο σύνολό τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εκλέξουν μια νέα διοίκηση, κύριος στόχος της οποίας δεν θα είναι άλλος από τη βελτίωση του επιχειρείν στη χώρα μας.  
Στην παρούσα, δύσκολη, οικονομική συγκυρία θα πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τις όποιες κομματικές ταυτότητες και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε με εποικοδομητικό διάλογο και επιχειρήματα, να πείσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων προς όφελος των επιχειρηματιών και της πραγματικής οικονομίας.
Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά μας, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μια σειρά από μέτρα που θα έχουν ως κύριους στόχους τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ανοίγματος της στρόφιγγας των τραπεζών, αλλά και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε επιχειρηματίες που «έβαλαν λουκέτο» λόγω της κρίσης και της ραγδαίας μείωσης της κατανάλωσης.

 

Γιάννης Γκολομάζος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας

 

«Τα Επιμελητήρια, περισσότερο σήμερα από ποτέ, μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ανάταξη της χώρας μας και να στηρίξουν μια οικονομία που μπορεί να στραφεί και να αναπτυχθεί σε κλάδους στους οποίους υπάρχουν πλεονεκτήματα όπως στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα της διατροφής με προϊόντα ποιοτικά, αλλά και με τα ειδικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.
Στην Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής κατάρρευσης παραδοσιακών κλάδων στην επιχειρηματικότητα, με τα προβλήματα που αναδείχτηκαν σε κοινωνικό επίπεδο, τα Επιμελητήρια, μπορούν να στηρίξουν επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, νέες επιχειρηματικές ιδέες και να δρομολογήσουν στις τοπικές κοινωνίες, μια νέα πορεία προς την ανάπτυξη.
Στην επαναφορά, λοιπόν, της οικονομίας μας σε αναπτυξιακούς δρόμους, τα Επιμελητήρια μπορεί να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στον τομέα των ενημερωτικών εκδηλώσεων, των ημερίδων, κυρίως σε τομείς των εξαγωγών, της εξωστρέφειας με τη συμμετοχή παραγωγικών επιχειρήσεων σε εκθέσεις του εξωτερικού, αλλά και με συμβουλευτική παρέμβαση προς την πολιτεία και την κεντρική κυβέρνηση, σε εμπορικά, φορολογικά, ασφαλιστικά και νομικά ζητήματα, που ταλανίζουν τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο.
Τέλος, νομίζω πως η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη συγκρότηση, αλλά και στη παρακολούθηση και τη διαχείριση νέων προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις καινούριες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά από 7 χρόνια μνημονιακών μέτρων, ώστε και οι παλαιές επιχειρήσεις να ανασυγκροτηθούν, με αλλαγή προσανατολισμού σε νέες αγορές, αλλά κυρίως να στηριχθούν νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, που είναι και το μέλλον της πατρίδας μας».
 

Παναγιώτης Αγνιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Βοιωτίας 

«Έχουμε ήδη διανύσει σχεδόν οκτώ χρόνια, από την έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης, η οποία ταλανίζει την χώρα μας και έχει προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Στα χρόνια αυτά, η ελληνική επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα η μικρομεσαία, δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Θα μπορούσαμε μάλιστα να σημειώσουμε, χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση βρέθηκε και  βρίσκεται υπό διωγμό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επιμελητηριακός θεσμός, με κυρίαρχο τον ρόλο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, προσπαθεί να ασκήσει τον θεσμικό του ρόλο, με τρόπο ανεξάρτητο, εποικοδομητικό και πάντα σε όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας.
Σε αυτή την συγκυρία, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της ΚΕΕΕ και είμαι σίγουρος, ότι και σε αυτές τις εκλογές θα επιβραβευθεί η δράση των επιμελητήριων και θα ενισχυθεί η ενότητα του επιχειρηματικού κόσμου».

 

Φώτιος Σταύρου Κόττης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου

 

«Οι επιχειρήσεις πετυχαίνουν γιατί έχουν όραμα. Το κέρδος καταγράφεται, επειδή υπάρχει μόχθος, καινοτομία, αποτέλεσμα, δυναμική, επικοινωνία. Το μέλλον χτίζεται από ικανούς.
Χρειάζονται πρωτοβουλίες στη χώρα μας σε συνεργασία με τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας, που θα έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τις τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες και την ευρύτερη κοινωνία γύρω από τα θέματα της τεχνολογίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, της νησιωτικότητας.
Στη ζωή μας συμβαίνουν, αυτά που εμείς επιτρέπουμε να συμβούν. Οι στιγμές για τη χώρα μας είναι πάρα πολύ κρίσιμες. Η άγνοια ως επιχείρημα τέλος.
Ο στρατηγικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη ενός συστηματοποιημένου διαλόγου καθώς και η δημιουργία μεθοδολογιών και εργαλείων που θα υποστηρίζουν την πορεία της χώρας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη τόσο σε μικροοικονομικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο να γίνει αξιοποίηση και συνεργασία του επιχειρείν με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Η σύνδεση νέων επιστημόνων με το επιχειρείν, η αξιοποίηση των ελλήνων πτυχιούχων και η δυνατότητα οι νέοι να πραγματώσουν τη δημιουργικότητα τους. Ένα οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν νέα διάσταση στην επικοινωνία με το ευρύ κοινό, παρέχοντας δυνατότητες αλληλεπίδρασης και συμμετοχής καθώς και εξυπηρέτησης του επιχειρηματία. Η καταπολέμηση της τεχνοφοβίας και η αλλαγή νοοτροπίας είναι το αρχικό στάδιο για την ανάπτυξη μιας τέτοιας σχέσης.
Ένα ακόμη προσωπικό στοίχημα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, με ευεργετικές επιπτώσεις στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και στη ζωή μας γενικότερα. Ενθάρρυνση των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα για την αποφυγή του να μετατραπεί η νησιωτική επιχειρηματικότητα μια μονοκαλλιέργεια στην μορφή του τουρισμού και της φιλοξενίας.
Σε αυτή τη συστράτευση κυρίαρχοι και αξιόπιστοι διαχειριστές του εγχειρήματος θα είναι τα Επιμελητήρια της χώρας.
Σε αυτή του την προσπάθεια καλώ να συμμετέχουν εκπρόσωποι της πολιτείας, των επιχειρηματικών και επιστημονικών φορέων, εκπρόσωποι κορυφαίων επιχειρήσεων της αγοράς, εκπρόσωποι της κοινωνίας πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παλεύουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να βοηθήσουμε τον τόπο μας.
Συνεργασία πολιτείας, συνεργασία φορέων, συνεργασία κοινωνίας».

 

Γεώργιος Γιακουμάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνης

 
Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, (όπως η ΚΕΕΕ και τα λοιπά Επιμελητήρια άλλωστε), συμμετέχει ή λαμβάνει την πρωτοβουλία υλοποίησης μιας σειράς δράσεων με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων – μελών του αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα. Πλέον των δράσεων που απορρέουν από τον θεσμικό του ρόλο (παροχή γνωμοδότησης  σε νομοθετικές ρυθμίσεις, αναπτυξιακά υπομνήματα, τήρηση Μητρώου Μελών και  χορήγηση πιστοποιητικών κλπ),  το Επιμελητήριο Ρεθύμνης υλοποιεί πλήθος δράσεων που κάποιες από αυτές παρατίθενται ενδεικτικά:
  • Ενημέρωση, πληροφόρηση και συμβουλευτική στήριξη  των μελών του για θέματα οικονομικά, χρηματοδοτήσεων, αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων,  προσφορών και ζητήσεων κτλ.
  • Συμμετοχή σε εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού και διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό αλλά και φιλοξενία Β2Β επιχειρηματικών συναντήσεων.
  • Διοργάνωση συνέδριων, σεμιναρίων- εκπαιδευτικών προγραμμάτων,  ημερίδων και συναντήσεων για την επιμόρφωση των μελών του για επιχειρηματικά θέματα.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του, την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και επιχειρηματικής τεχνογνωσίας, την κοινωνική ένταξη ανέργων και νέων επιστημόνων σε τοπικά σχέδια δράσεων για την απασχόληση  κ. α.
  • Διαφήμιση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας.
  • Παροχή  οικονομικής ενίσχυσης προς συλλόγους και εργοδοτικές  οργανώσεις.

 

Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, Α' Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνης

 

«Οι επιχειρήσεις διεθνώς δραστηριοποιούνται σε ένα περιβάλλον γοργών αλλαγών που προκαλούνται από την αυξανόμενη παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση και την εμφάνιση νέων τεχνολογιών. Για να ευημερήσουν, πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες – πιο ικανές να προβλέπουν και να προσαρμόζονται στις αλλαγές.
Στην Ελλάδα το 99% των επιχειρήσεων είναι μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες, όμως, αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά και το νομικό καθεστώς που διέπει τα Επιμελητήρια και την ΚΕΕΕ, ο ρόλος τους στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, περιληπτικά θα πρέπει να είναι:
  • Η παροχή βοήθειας για την ίδρυση επιχείρησης, τη στήριξη και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Η τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
  • Η συνεργασία με εκπροσώπους όλων των βασικών φορέων του επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
  • Η συνέργεια με εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς όλων των βαθμών της αυτοδιοίκησης.
  • Η άσκηση πιέσεων προς την Πολιτεία για εξασφάλιση πόρων χρηματοδότησης Προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Παρεμβάσεων που θα διατεθεί, μεταξύ άλλων, σε έργα υποδομής.
  • Η άσκηση πιέσεων προς την Πολιτεία για εξασφάλιση πόρων δομικών μεταρρυθμίσεων ενίσχυσης επιχειρηματικότητας και των τοπικών οικονομιών με άξονες Προτεραιότητας:
  1. Καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας
  2. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
  3. Ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας
  4. Διευκόλυνση της πρόσβασης σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
  5. Προώθηση της πρόσβασης στις αγορές και την ανάδειξη των τοπικών αποθεμάτων».
 

Σταύρος Σπαθής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας και Ιθάκης

 

«Τα επιμελητήρια θα πρέπει να αποσκοπούν ενεργά στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ -ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ -και την ΠΡΟΩΘΗΣΗ της επιχειρηματικότητας  και ειδικά των νέων ανθρώπων. Τα έξι προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με συνολικό προϋπολογισμό περίπου τα 290 εκατ. ευρώ που έχει στα σκαριά το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσια του ΕΣΠΑ και θα αρχίσουν να βγαίνουν μέσα στο 2018 θα πρέπει και τα επιμελητήρια να είναι διαχειριστές. Τέλος, θα πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί ο κρίκος που ενώνει το κράτος με τους επιχειρηματίες και αυτός ο κρίκος είναι τα επιμελητήρια».
 

Βαγγέλης Ξυγκώρος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

«Ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ως νέος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συναδέλφους μου καλή δύναμη, καθώς μπροστά μας έχουμε μια θητεία με πολλές προκλήσεις.
Οι νέες Διοικήσεις των Επιμελητηρίων –ειδικά στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην πραγματική οικονομία– καλούνται να επιτελέσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Εκείνον της προώθησης της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, με όχημα την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Στόχος τα επιμελητήρια της χώρας να ενδυναμωθούν, να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους, ως θεσμός, να είναι πρωταγωνιστές στις εξελίξεις, να διεκδικήσουν ένα ρόλο πιο παρεμβατικό, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, όπου με στοχευμένες ενέργειες και δυναμικές παρεμβάσεις, να διεκδικήσουν και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητά και τις επενδύσεις της κάθε περιοχής.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων αποτελεί τον μοναδικό φορέα στην Ελλάδα, που εκπροσωπεί και εκφράζει το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και κατ΄ επέκταση του συνόλου των παραγωγικών τάξεων, σε κεντρικό επίπεδο και στο εξωτερικό.
Κυρίαρχος ρόλος της ΚΕΕ η ενημέρωση και υποστήριξη των επιμελητηρίων της χώρας με σκοπό τον αποτελεσματικό συντονισμό των δράσεων και ενεργειών τους.
Η ανάδειξη της νέας Διοίκησης της ΚΕΕΕ, λαμβάνει καθοριστική σημασία για την ανάδειξη του αναπτυξιακού ρόλου του επιμελητηριακού θεσμού, καθώς εκπροσωπούμε το «επιχειρείν», τις επιχειρήσεις και ιδίως τις μικρομεσαίες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

 

Παύλος Γραίκης, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

 

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις μοναδικούς συμμάχους σήμερα για να τα καταφέρουν, έχουν την ευρηματικότητά τους και τα θεσμικά τους όργανα (ΓΣΕΒΕΕ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ -ΚΕΕΕ. Σε αυτό το περιβάλλον, είναι μονόδρομος Επιμελητήρια και ΚΕΕΕ να υπερβούν εαυτόν! Αυτό σημαίνει ότι οι πρωτοβουλίες που απαιτούνται είναι πέραν των έως τώρα παρεχόμενων υπηρεσιών, ενεργειών, δράσεων και τα οξυμένα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν ρηξικέλευθα .
1) Στα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, εμείς ή ΚΕΕΕ πρέπει να απαντήσουμε με τη σύσταση εταιρίας των Επιμελητηρίων, η οποία θα πάρει έγκριση και θ’ αγοράσει αυτή και όχι τα funds τις υποχρεώσεις, δίνοντας την ευκαιρία στον επιχειρηματία ν’ αγοράσει εκείνος ευνοϊκά το δάνειό του.
2) Στην ανάγκη συνένωσης μικρών επιχειρήσεων, εμείς θα προτείνουμε τρόπους – μεθόδους – συστήματα προς τούς μικρούς για να αντέξουν ή αν δεν μπορούν να εξαγορασθούν ή να κλείσουν. Και τόσα άλλα που θα μπορούσα να σας αναφέρω. Για να συμβούν όμως αυτά χρειάζεται πρώτα η δική μας εσωτερική αλλαγή. Το κάθε Επιμελητήριο πρέπει να σκύψει σοβαρά πάνω στην επιχειρηματικότητα του νομού του σαν πραγματικός σύμβουλος. Η ΚΕΕΕ να αυξήσει το παραγόμενο έργο της, αξιοποιώντας στελέχη σε εθνικό επίπεδο (δημιουργώντας ειδικές ομάδες εργασίας – παράδειγμα αυτή για τα Πνευματικό Δικαιώματα, όπου τα αποτελέσματα ήταν μεγάλα κι ανέλπιστα κατά κοινή ομολογία ).
Ακόμη, πρέπει να αλλάξουν οι Γ.Σ. της ΚΕΕΕ, δηλαδή την πρώτη ημέρα θα συνέρχονται τα προκαθορισμένα στρογγυλά τραπέζια (ανά θέμα της ημερησίας διάταξης) . Τη δεύτερη θα γίνεται κατάθεση των εισηγήσεων και θα αποφασίζει σχετικά το σώμα . Βέβαια το θέμα τού πρωτοκόλλου ( χαιρετισμοί προσκεκλημένων κ.λπ. θα το ρυθμίζει το προεδρείο)».
 

Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων

«Σε μια εποχή που τα πάντα επαναπροσδιορίζονται, δε δύναται να αφήσουμε τα πράγματα στη μοίρα τους.
Τα επιμελητήρια της χώρας ως θεσμοί, μπορούν να αποτελέσουν το κατάλληλο βήμα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και των τοπικών οικονομιών. Από την πλευρά μας, οφείλουμε να δώσουμε τις κατάλληλες κατευθύνσεις στο θεσμό, ώστε να μας αποφέρει σίγουρα και ελπιδοφόρα αποτελέσματα, που θα συμβάλλουν στην αύξηση του εθνικού πλούτου.  
Η ΚΕΕΕ είναι η αιχμή του δόρατος του επιχειρηματικού κόσμου και των επιμελητηρίων. Μέσα από συνεχείς δράσεις, πλήρη ενημέρωση όλων των επιχειρηματιών και φορέων, διεκδικήσεις και ρεαλιστικές προτάσεις,  χρήση σύγχρονων εργαλείων, και συνετή προσέγγιση των πραγμάτων, μπορούμε και ΠΡΕΠΕΙ να  εξασφαλίσουμε το προνόμιο της στρατηγικής εκμετάλλευσης της κατάστασης.
Έχουμε την όρεξη, έχουμε τη θέληση, έχουμε τις ικανότητες. Δουλεύουμε για να κάνουμε πράξη την ελπίδα και να αντιστρέψουμε το όποιο αρνητικό κλίμα σε θετικό».
 

Παντελής Λεγάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χίου 

 

«Βασικός στόχος της Επιμελητηριακής Κοινότητας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων οφείλει να είναι η δημιουργία ενός ζωντανού και ουσιαστικού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του επιχειρηματικού ιστού και της Πολιτείας. Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει καθήκον να μεταφέρει την αγωνία, τα προβλήματα, τις επισημάνσεις αλλά και τις εισηγήσεις του επιχειρηματικού κόσμου με τελικό στόχο την επίτευξη αειφορίας, την παραγωγή υπεραξίας και την αύξηση της απασχόλησης στον τόπο μας.
Σε αυτά τα πλαίσια, εμείς ως νέα Διοίκηση δεσμευόμαστε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και μίας ζωντανής αλλά και διεκδικητικής διαδικασίας διαβούλευσης υποβάλλοντας εποικοδομητικές προτάσεις, με γνώμονα πάντοτε την ανάδειξη της επιχειρηματικής αριστείας. Η ανταλλαγή απόψεων αλλά και καλών πρακτικών θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι».
 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΕΛΗ