tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Προτάσεις για τον εξωδικαστικό κατέθεσε ο πρόεδρος του ΟΕΕ

Με σκοπό να καταστεί ο μηχανισμός περισσότερο ευέλικτος και δικαιότερος για την πλειονότητα των οφειλετών.

Το μείζον θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και των οφειλών των επιχειρήσεων στο Δημόσιο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.

Ο κ. Κόλλιας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, με σκοπό να καταστεί ο μηχανισμός περισσότερο ευέλικτος και δικαιότερος για την πλειονότητα των οφειλετών. 

Στόχος είναι η διεύρυνση όσων δικαιούνται να υπαχθούν σε αυτόν, ώστε και να επωφεληθούν περισσότεροι οφειλέτες, και το Δημόσιο και οι τράπεζες να εισπράξουν περισσότερα χρήματα. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κόλλιας πρότεινε

 

  • Να μπορούν να υπαχθούν στο μηχανισμό και ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Να απαλειφθεί το όριο υπαγωγής στη ρύθμιση για απαιτήσεις από έναν πιστωτή.
  • Να αυξηθεί το διάστημα της τριετίας σε πενταετία, μέσα στο οποίο ο οφειλέτης πρέπει να έχει τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση, ώστε να έχει δικαίωμα υπαγωγής.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. κατέθεσε δύο ακόμα προτάσεις σχετικά με το ρόλο των οικονομολόγων στο μηχανισμό, για τις οποίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Κουρμούσης διαβεβαίωσε ότι:

  • Ο εμπειρογνώμονας, που εκπονεί την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών, θα είναι αποκλειστικά οικονομολόγος.
  • Ο οφειλέτης ή κάθε συμμετέχων πιστωτής θα μπορεί να εκπροσωπείται προαιρετικά και από οικονομολόγο.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Κουρμούσης προανήγγειλε την αύξηση του ορίου υπαγωγής στη ρύθμιση για απαιτήσεις από έναν πιστωτή, που σήμερα διαμορφώνεται στο 85% των συνολικών οφειλών, ενώ – όπως είπε – γίνεται προσπάθεια για να μην υπάρχει όριο, όπως έχει προτείνει το Ο.Ε.Ε..