tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο. Το αδιέξοδο με τους δανειστές δεν θα μας βγει σε καλό

Ενώ υποτίθεται ότι όλα «είναι συμφωνημένα και ψηφισμένα», η τρόικα μας λέει όχι δεν είναι και χρειάζονται επιπρόσθετα σκληρά μέτρα

Το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκ. ευρώ από τη δόση των 9,5 δισεκ., είναι ακριβής επανάληψη προηγούμενων αδιεξόδων από τα οποία βγαίναμε πάντα νικημένοι και «κουρεμένοι!

 

Ενώ υποτίθεται ότι όλα «είναι συμφωνημένα και ψηφισμένα», η τρόικα μας λέει όχι δεν είναι και χρειάζονται επιπρόσθετα σκληρά μέτρα που θα ακυρώνουν και προηγούμενες ρυθμίσεις! Οι δε πολίτες απορούν. Ποιος λέει ψέματα, ποιος μας έχει κοροϊδέψει; Όταν υπογράφονταν το μνημόνιο-3 οι εταίροι και οι δανειστές άλλα υπέγραφαν και άλλα εννοούσαν ή έδιναν άλλο νόημα σε αυτό που υπέγραφαν; Και η κυβέρνηση τι ακριβώς υπέγραφε και τώρα την μπλοκάρουν οι δανειστές ως υπαναχωρούσα; Εμείς για ένα είμαστε σίγουροι. Δεν θα μας βγει σε καλό!

 

Στην πραγματικότητα ζούμε με τους δανειστές το ίδιο ακριβώς σενάριο που εκτυλίσσονταν πάντα: ζητάμε κι άλλα, και άλλα ανεξαρτήτως τι συμφωνήσαμε πριν! Με αυτή τη λογική όμως μας πηγαίνουν με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό και την πτώχευση ελεγχόμενη ή μη. Ο φόβος για grexit είναι πάντα παρόν, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου και επανέρχεται με άλλη μορφή και ως εσωτερική διαδικασία κατά το πρότυπο των προτάσεων  του Σόιμπλε!

 

Επί του πρακτέου έχουμε ένα αδιέξοδο, με τους δανειστές να μη δέχονται την κοινωνική διάσταση των θεμάτων των πλειστηριασμών, των «κόκκινων δανείων» και των 100 δόσεων, χώρια το αγκάθι με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Η κυβέρνηση πάντως μετά τις πιέσεις που δέχτηκε, υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια που καλύπτει το 55% των δανειοληπτών, αντί του προηγούμενου 73%. Οι θεσμοί κράτησαν χαμηλούς τόνους σε αυτή την πρόταση αλλά κανένας δεν ξέρει τι θα «ξεφουρνίσουν» σήμερα, όπως τόσες άλλες φορές που επανέρχονταν με ποιο σκληρά προαπαιτούμενα!

 

Για τα τους πλειστηριασμούς η πρόταση της Αθήνας προβλέπει προστασία α' κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, έως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια, και αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τους (δάνεια, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ) δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών 120.000 ευρώ.

 

Ως προς τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι δανειστές έχουν ζητήσει να βγαίνει εκτός ρύθμισης όποιος καθυστερεί έστω και κατά 1 ημέρα την πληρωμή της δόσης του, ενώ η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τις 30 μέρες.
 

Προφανώς οι δανειστές έχουν πλάσει στο κεφάλι τους την ιδεοληψία ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών είναι «μπαταχτσήδες», έχουν δηλαδή χρήμα αλλά «κάνουν κόλπα» για να μη πληρώσουν! Κάτι δηλαδή εντελώς αντίθετο από την πραγματικότητα.

 

Η αδυναμία κυβέρνησης και θεσμών να συμφωνήσουν σε μια λύση για τους πλειστηριασμούς επιβεβαιώθηκε την Κυριακή, 8/11, σε μια ακόμη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών, καθώς και στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

 

Το αδιέξοδο ανάγκασε την κυβέρνηση να επιλέξει πολιτική διευθέτηση του αδιεξόδου και έτσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναζητώντας στήριξη, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 

Τα πράγματα είναι για άλλη μια φορά πολύ κρίσιμα για εκατομμύρια πολίτες που ανήκουν στα φτωχά ή νεόπτωχα στρώματα. Από τέτοια αδιέξοδα έβγαιναν πάντα χαμένοι. Μόνο που τώρα παίρνει η μπάλα και τα μεσαία εισοδήματα και τη μεσαία τάξη, προφανώς γιατί εξάντλησαν τους φτωχούς.

 

Το σημερινό, 9/11, Eurogroup αν γίνει, θα δείξει εάν θα βγει «λευκός καπνός» ή νέο τελεσίγραφο στην «ευγενική» αλλά κυνική φράση: «τηρήστε τη συμφωνία»!

 

Σ.