tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συναντήσεις Τσίπρα με ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΕΤ

Τι συζητήθηκε

Συναντήσεις με εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με τη ΓΣΕΒΕΕ

«Το μεγάλο θέμα είναι να συγκλίνουν οι πολύ θετικοί δείκτες, μακροοικονομικοί και σε σχέση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, με την πραγματική κατάσταση, που τη βιώνουν κυρίως οι μικρομεσαίοι, οι έμποροι, οι βοιοτέχνες, διότι καμια φορά μπορεί να παρασυρόμαστε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η έρευνα του Ιουλίου του 2017 έχει μια ουσιαστική μείωση των δεικτών προς το καλύτερο, εξηγώντας ότι υπάρχει μεγάλη ποσοστιαία μείωση κατά 10%, προς το θετικό, προσθέτοντας ότι αυτό βέβαια δεν αρκεί από μόνο του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Καββαθάς έθεσε το περίγραμμα των βασικών πρωτοβουλιών που καλείται να αναλάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες από την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογίας, του ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επίσης τόνισε τις θετικές διαστάσεις που μπορούν να προκύψουν από την αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την αναγγελία σύστασης της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ειδική μνεία έγινε στο ζήτημα θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, του παγώματος οφειλών και της πρόσβασης των μικρομεσαίων στη χρηματοδότηση και τα νέα αναπτυξιακά εργαλεία (αναπτυξιακό συμβούλιο, αναπτυξιακή τράπεζα, μικροχρηματοδότηση).

Ο Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Κουράσης, έθεσε το ζήτημα της υπερχρέωσης πολλών επαγγελματιών, της δυσχερούς θέσης στην οποία περιήλθαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις λόγω μετατόπισης του τζίρου,  της παροχής κινήτρων για τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και ενώσεων επιχειρήσεων, της αύξησης της συμμετοχής των τοπικών επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις αλλά και το ζήτημα της διευκόλυνσης σύστασης, μεταβίβασης επιχείρησης αλλά και πρόληψης πτώχευσης.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θεωρεί σύμμαχο στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης, τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, με τους οποίους θα διαμορφώσει μια σταθερή βάση διαβούλευσης και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ ώστε να ενσωματώσει τις πιο ώριμες από αυτές στην κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη ενός υγιούς παραγωγικού μοντέλου.

 

Με την ΕΣΕΕ

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ κ. Βασίλη Κορκίδη, τον οποίο συνόδευαν η Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ κα Βάλια Αρανίτου και ο Διευθυντής της ΕΣΕΕ κ. Αντώνης Μέγγουλης.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, η  συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και περιστράφηκε γύρω από ζητήματα που αφορούν στη Μμε επιχειρηματικότητα και γενικότερα στις προοπτικές του εμπορίου, για τα οποία ο Πρωθυπουργός και οι παρευρισκόμενοι Υπουργοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Ο κ. Κορκίδης παρουσίασε στον Πρωθυπουργό τις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΣΕΕ ενόψει της ΔΕΘ, εστιάζοντας σε τρία βασικά σημεία: θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, μία βελτιωμένη έκδοση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο του άρθρο 15 του εξωδικαστικού μηχανισμού και τέλος στον περιορισμό της υπερφορολόγησης με εφαρμογή των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τη χρήση του φορολογικού έτους 2018 αντί 2019, με έμφαση στον συνεπή επιχειρηματία. 

Ο Πρωθυπουργός από τη δική του πλευρά -όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ- άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις της ΕΣΕΕ και δήλωσε τη στήριξή του στις ρυθμίσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για οικονομική δραστηριότητα και θα προσφέρουν δεύτερες ευκαιρίες σε Μμε εμπόρους και επιχειρηματίες, πολλές από τις οποίες όπως και ο ίδιος αποδέχτηκε παραμένουν εκκρεμείς, ωστόσο συνεχίζονται οι προσπάθειες για την υλοποίησή τους. Ταυτόχρονα επανέλαβε την πάγια θέση του για την υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος, τους φορείς της κοινωνίας και τους δρώντες της αγοράς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρωθυπουργό στην αναγκαιότητα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η οποία θα καλυφθεί από την αντίστοιχη αναπτυξιακή τράπεζα που θα ιδρυθεί. Παράλληλα, επεσήμανε την προσήλωσή της Κυβέρνησης στην μείωση της γραφειοκρατίας και στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Αμφότερες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να προγραμματίσουν νέα συνάντηση για τη συζήτηση κοινών δράσεων και συνεργειών. 

Με την ΕΕΤ

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους Προέδρους και τους Διευθύνοντες Συμβούλους των Τραπεζών μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤ, στη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι η κατάσταση στην οικονομία και τις αγορές παρουσιάζει σαφή βελτίωση, ιδιαίτερα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, την έκδοση κυβερνητικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας, μετά από τρία χρόνια απουσίας από τις αγορές και την αναβάθμιση της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Moody’s και Fitch.


Η οικονομία ανακάμπτει μετά από πολυετή περίοδο ύφεσης, οι προσδοκίες βελτιώνονται, οι αβεβαιότητες περιορίζονται και η στενότητα ρευστότητας στην αγορά χαλαρώνει. Τα στελέχη των Τραπεζών τόνισαν στον Πρωθυπουργό την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, το άνοιγμα των αγορών, η συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ιδιωτικοποιήσεων, ώστε, να βελτιωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και η εμπιστοσύνη των αγορών, να εδραιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης αναπτυξιακής τροχιάς.

Συζητήθηκαν περαιτέρω οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο και τα μέλη της ΕΕΤ ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για τη βελτίωση που παρουσιάζει ο τραπεζικός τομέας. Οι Τράπεζες επέστρεψαν σε οργανική κερδοφορία μετά από μια σχεδόν δεκαετία ζημιών, οι καταθέσεις ανακάμπτουν αργά αλλά σταθερά τους τελευταίους μήνες, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων υποχωρεί σταδιακά, ενώ οι στόχοι για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι Τράπεζες θα επιτευχθούν για το 2017, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και συναλλαγών αυξάνεται θεαματικά.

Παρά ταύτα, η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική κυρίως λόγω χαμηλής ζήτησης από τα νοικοκυριά, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν έχουν αρθεί ολοσχερώς και η πλήρης πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, ενώ η μείωση του σημαντικού ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το έλλειμμα καταθέσεων σε σχέση με το ύψος των δανείων, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τις τράπεζες και την οικονομία μεσοπρόθεσμα.

Τονίστηκε ότι οι Τράπεζες έχουν δεσμευθεί σε χρονοδιάγραμμα μείωσης του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 38% ή € 40δις την επόμενη τριετία, το οποίο υλοποιούν με συνέπεια μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Τράπεζες προσφέρουν σ’ όλους τους συνεργαζόμενους δανειολήπτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες του πελάτη και την οικονομική συγκυρία, ενώ το νέο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διευκολύνει την αποτελεσματική διαχείρισή τους, σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους οφειλέτες.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ανάγκη χρηματοδότησης της οικονομίας, των επενδύσεων και της παραγωγικής δραστηριότητας και τα μέλη της ΕΕΤ τόνισαν ότι στηρίζουν τις υγιείς δυναμικές επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νικόλαος Καραμούζης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ΕΕΤ εντός και εκτός Ελλάδος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο την ενημέρωση επενδυτών, επίσημων φορέων και παραγωγικών θεσμών για τις βελτιούμενες προοπτικές και δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, ανοικτής και ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης και οικονομίας.