tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα

Τα ΔΕΥΤΕΡΙΑΤΙΚΑ

 

Του Βαγγέλη Γιακουμή.

 

Καμία συναίνεση δεν βρέθηκε ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο ασφαλιστικό  που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί μέσα από τη βουλή να περάσει με ευρύτερη ψηφοφορία παρά αμιγώς μέσα από ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αν και στην περίπτωση των βουλευτών του κ. Π. Καμμένου υπάρχει ερωτηματικό για το τι θα πράξουν στο τέλος.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε σε  κοινό μέτωπο  τους πολιτικούς αρχηγούς για να αποφευχθεί η περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων, ωστόσο με την άρνηση τους πληρώνει, αυτό που ο ίδιος έπραξε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια το παρελθόν δείχνει το μέλλον.

Από το 2011, οι συντάξεις έχουν μειώσει 11 φορές οι οποίες κατέγραψαν  απώλειες συνολικά έως 40%.

Τώρα πάλι η κυβέρνηση προτείνει:

  • Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τις κύριες συντάξεις  και αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (0,50 για τους εργοδότες και 0,50 για τους εργαζόμενους) για τις επικουρικές συντάξεις.

  • Ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων ώστε να καλυφθεί μέρος της απώλειας που φθάνει τα 40 δισ ευρώ, μέσω της αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και της δημιουργίας ενός ταμείου στο οποίο θα συγκεντρώνονται πόροι υπέρ του ασφαλιστικού.

 

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τους υπό κατάργηση κοινωνικούς πόρους που ενισχύουν προνομιακά ορισμένα ταμεία  σε ενιαίο πόρο υπέρ του συστήματος ενώ στη συνέχεια θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ποσοστό των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, τα κοιτάσματα ορυκτών και υδρογονανθράκων αλλά και από τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας που τον τελευταίο έτος έχει ενισχύσει τα έσοδα των ταμείων.

Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση να συμφωνήσουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης γιατί διαφορετικά από μόνη της η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος στους ώμους της. Από την άλλη, αν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές, οι συντάξεις των ασφαλισμένων δεν θα μπορεί να πληρωθούν και τότε , δεν χρειάζεται να περιγράψουμε τι θα γίνει. Αν μια φορά δεν πληρωθούν οι συντάξεις, τότε όση ανοχή και αν έχει η κυβέρνηση ,μια εξατμιστεί με την πρώτη και κανείς από τα κόμματα δεν θα μπορεί να περιορίσει τις αντιδράσεις και να τις σταματήσει.

Συναίνεση ζητά η κυβέρνηση και ο κ. Τσιπρας και καλά κάνει . Τα κόμματα όμως της αντιπολίτευσης λένε ότι τους ζητά να είναι συνένοχοι στο έγκλημα. Το ίδιο θα έκανε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αν ήταν στην κυβέρνηση στη θέση του κ. Τσίπρα. Ήταν σε αυτή τη θέση Σαμαράς και Βενιζέλος και στη θέση αυτών τώρα ως αντιπολίτευση ήταν ο κ. Τσιπρας. Και οι τρείς άσκησαν πολιτικές που δεν ήταν δημοφιλείς. Και τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι κάνουν όλοι αυτοί ότι δεν καταλαβαίνουν. Πολύ καλά καταλαβαίνουν ότι το σύστημα χρειάζεται αλλαγές για την επιβίωση του, το πως θα γίνουν αυτές ένας θεός ξέρει, πως και από ποιους θα γίνει.

Είναι θέμα πολιτικής και όχι μονό.