tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα μέτρα στην Αττική για τον κορονοϊό: Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των μισθωτών- Πότε και με ποιο έντυπο πρέπει να δηλωθεί

Γράφει η Λογίστρια- Φοροτεχνικός-Εργασιακή Σύμβουλος Χριστίνα Ψυχογυιού, Συνεργάτης Ε.Ε.Α.

Εκ των προτέρων θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής το 40% των εργαζομένων τους υποχρεωτικά σε τηλεργασία. Η υποχρεωτική τηλεργασία εντάσσεται στα έκτακτα και προσωρινά μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή έως τις 4 Οκτωβρίου ειδικά στην Αττική, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει πως η υποχρεωτική τηλεργασία ισχύει από την προαναγγελία στην “Εργάνη” και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.

Σήμερα εισάγεται στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική τηλεργασίαστο 40% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής, λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη και ακολούθως θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ώστε να τεθεί και επίσημα σε ισχύ.

Οι εργοδότες  και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τους μισθωτούς. Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η 24ωρη προθεσμία για την δήλωση των τηλεργαζόμενων μισθωτών θα «τρέξει» πιθανότατα την Τετάρτη ώστε το μέτρο να μπει στην πράξη σε εφαρμογή από την Πέμπτη το πρωί.

Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία». Η υποχρέωση αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας. Προσοχή, το ποσοστιαίο όριο 40% της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε μια επιχείρηση υπολογίζεται επί των μισθωτών, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από απόσταση.

Σημειώνεται, ότι οι εργαζόμενοι που μπορούν να ενταχθούν στην τηλεργασία θα πρέπει να εργάζονται σε θέση, όπως υπάλληλος γραφείου, για να μπορούν να παράσχουν εργασία εξ αποστάσεως. Αυτό εξάλλου θα ορίζει και η σχετική ρύθμιση ότι το 40% της υποχρεωτικής τηλεργασίας θα υπολογίζεται επί των μισθωτών, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από απόσταση. Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση με 10 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 5 είναι υπάλληλοι γραφείου, το 40% που θα πρέπει να μπει σε καθεστώς τηλεργασίας υπολογίζεται με βάση τους 5 εργαζόμενους. Άρα αυτή η επιχείρηση θα πρέπει να θέσει σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας 2 υπαλλήλους γραφείου.

Προσοχή, όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η υποχρεωτική τηλεργασία του 40% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ισχύει κατ αρχήν από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Ωστόσο το εν λόγω μέτρο ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού μπορεί με ΚΥΑ:

  • να παρατείνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η χρονική ισχύς του μέτρου ή
  • να επεκτείνεται γεωγραφικά σε άλλες Περιφέρειες της χώρας
  • ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί ή να μειωθεί το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ορίστηκε στο 40%.

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη υπουργική απόφαση παρατάθηκε έως το τέλος του έτους και την 31η Δεκεμβρίου, η δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς καθεστώς τηλεργασίας στους μισθωτούς του.  

Επίσης για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται μέτρα για τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

Συγκεκριμένα, για την αποφυγή συνωστισμού, θα υπάρχει ευελιξία κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα ανά μισή ώρα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του συγκεκριμένου έκτακτου μέτρου αναστέλλεται η υποχρέωση της επιχείρησης να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Όμως συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση της επιχείρησης να προαναγγέλλει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» τον χρόνο υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης, πριν από την πραγματοποίησή τους.

Τέλος, στο Δημόσιο θα εφαρμοστούν τρία κύματα προσέλευσης στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00 το πρωί.

 

Χριστίνα Ψυχογυιού

 

Λογίστρια- Φοροτεχνικός- Εργασιακή Σύμβουλος