tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διαβούλευση: Ψηφιοποίηση και απλουστεύσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Επιτολή της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών προς συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς για συμμετοχή στη διαβούλευση για το πρόγραμμα «Απλούστευση Διοικητικών Διαδικασιών»,  που έχει στόχο την απλούστευση, τον ανασχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για επαγγελματικές δραστηριότητες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρόχων υπηρεσιών.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

«Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε αναδεικνύει έντονα την ανάγκη παροχής σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

To Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δια της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών προχωρεί δυναμικά τις δράσεις ψηφιοποίησης διαδικασιών του δημοσίου, προκειμένου οι πολίτες να εξυπηρετούνται αποτελεσματικότερα και να δοθεί η μέγιστη δυνατή ώθηση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ωστόσο προκειμένου να αποφεύγεται η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας, οι διαδικασίες θα πρέπει πρώτα να απλουστεύονται και στη συνέχεια να ψηφιοποιούνται.

Στο ανώτερο πλαίσιο υλοποιείται Έργο με τίτλο «Απλούστευση Διοικητικών Διαδικασιών» (Yποέργο 1 της Πράξης «Απλουστεύσεις διοικητικών διαδικασιών προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» κωδικό MIS 5008060) και με ανάδοχο την Ένωση Εταιρειών: «PLANET A.E. ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» και «ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ».

To εν λόγω έργο έχει ως αντικείμενο την απλούστευση, τον ανασχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για επαγγελματικές δραστηριότητες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρόχων υπηρεσιών, οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά (Οδηγία των Υπηρεσιών) και διεκπεραιώνονται στην πλειοψηφία τους από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της Χώρας.

Δεδομένου ότι κατά τον παρόντα χρόνο το έργο βρίσκεται στο στάδιο της διενέργειας δημόσιας διαβούλευσης με όλους τους άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενους/κοινωνικούς εταίρους για τη συγκέντρωση των απόψεων τους επί των υποβληθέντων από τον Ανάδοχο προτάσεων απλούστευσης, θα θέλαμε τη συνδρομή σας για τις ακόλουθες διαδικασίες ενδιαφέροντος σας, ήτοι:

  • 10.11α Χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων
  • 10.11γ Χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων διανομής πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG)
  • 10.19 Χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μικτών πρατηρίων υγρών καυσίμων και αμιγώς υγραερίου

Για κάθε μία από τις παραπάνω διαδικασίες ο Ανάδοχος έχει επεξεργαστεί εναλλακτικές προτάσεις απλούστευσης («σενάρια»), επί των οποίων θα παρακαλούσαμε να τοποθετηθείτε βάσει της πολύτιμης εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διαθέτετε. Επισημαίνουμε ότι οι εν λόγω προτάσεις απλούστευσης αποτελούν μία πρώτη βάση συζήτησης και θα οριστικοποιηθούν αφού πρώτα συνεκτιμηθούν οι δικές σας απόψεις και γίνει η απαραίτητη συνολική επεξεργασία και αξιολόγηση αυτών.

Για να διατυπώσετε την άποψή σας αρκεί:

  • Να διαβάσετε τα συνημμένα στην παρούσα αρχεία με τις εναλλακτικές προτάσεις απλούστευσης («σενάρια»), ανά διαδικασία, όπου περιλαμβάνονται και τα αντίστοιχα διαγράμματα ροής βημάτων έκαστης διαδικασίας, και
  • Στη συνέχεια, να συμπληρώσετε το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που θα βρείτε εδώ, για κάθε πρόταση απλούστευσης διαδικασίας που παρουσιάζεται.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι η 9η Οκτωβρίου 2020 και παρακαλούμε για την κατά το δυνατόν άμεση ανταπόκρισή σας προκειμένου να τηρηθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης  του σταδίου της δημόσιας διαβούλευσης.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση επί των ανωτέρω, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: [email protected] ή τηλεφωνικά στο 210-6905008 και ώρες 10:00 π.μ. – 18:00 μ.μ..

Η συμβολή σας κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και συμμετοχή με την έγκαιρη ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων ομάδων και των εκπροσώπων τους στη δημόσια διαβούλευση.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.

 

Για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης                    Για τον Ανάδοχο

 

Η Υπεύθυνη του Έργου                                                           Θόδωρος Δαρμάρος

Έλλη Σιμάτου                                                                               

 

Η Επόπτρια του Έργου

Παναγιώτα Αλιφέρη

 

Β