tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το Ε.Ε.Α. δίνει το λόγο σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες – Ελισάβετ Γεωργούδη & Σπύρος Βάκκας, Πρόεδρος & Γ.Γ. Σωματείου Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδος

Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να βιώνουν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον τους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, δίνει το λόγο σε εκπροσώπους επαγγελματιών κλάδων και Προέδρους Σωματείων για να εκφράσουν τις αγωνίες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Για την καθολική ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος των σχολών χορού μιλούν στο eea.gr η κ. Ελισάβετ Γεωργούδη, Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδος, και ο κ. Σπύρος Βάκκας, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου.

Αναλυτικά:

  • Ποια εκτιμάτε ότι είναι η ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος σας λόγω της πανδημίας;

Δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναφέρουμε καθολική ζημία στον κλάδο των Σχολών Χορού. Βρισκόμαστε στον 5ο, κατά σειρά, μήνα υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας πανελλαδικά, μετά από 2,5 μήνες επιπλέον αναστολής την άνοιξη του 2020. Το ποσοστό ανέρχεται στο 100%,  καθόσον λειτουργούμε μόνο 10 μήνες τον χρόνο (Σεπτέμβριο έως Ιούνιο). Εύκολα λοιπόν συνάγεται το συμπέρασμα της προαναφερθείσας ζημίας, καθώς σε διάστημα ενός έτους οι Σχολές Χορού λειτούργησαν υποτυπωδώς μόλις 2,5 μήνες. Αν στο σημείο αυτό προσθέσουμε και τον περιορισμό των μαθητών και σπουδαστών στην αίθουσα – απόρροια των αυστηρών μέτρων λειτουργίας – αλλά και το άκρως σημαντικό γεγονός της πλήρους παύσεως ουσιαστικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα, το μέγεθος της ζημίας γίνεται πολυποίκιλο και πολύμορφο. Πέραν της οικονομικής καταστροφής, αντιμετωπίζουμε και εκπαιδευτικό μαρασμό. Είναι αδιανότητο οι σπουδαστές των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού να μην μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, καθώς και τα φυτώρια των Αναγνωρισμένων Ερασιτεχνικών Σχολών να μην μπορούν να εκπαιδεύσουν τους αυριανούς χορευτές. Τα αποτελέσματα αυτής της νεκρής περιόδου δραστηριοποίησής μας είναι οδυνηρά και ολέθρια για όλους μας, μια καταστροφή που άλλους θα τους φέρει αντιμέτωπους με πολλά  αδιέξοδα, άλλους θα τους αποθαρρύνει να συνεχίσουν και άλλους θα τους αφανήσει. Δεν μπορεί να επιτραπεί.

  • Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί;

 Τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν δυστυχώς δεν κρίνονται αρκούντως ικανοποιητικά. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές έχουν στο σύνολό τους δανειακό χαρακτήρα και οι 4, 5, 6 και 7  προϋποθέτουν την επιστροφή μεγάλου ποσοστού. Θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει ο κλάδος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μετά το πέρας της περιόδου χάριτος. Τονίζουμε ότι ποσά της τάξεως μόλις των 1000 ή 2000 ευρω, που η αυξημένη πλειοψηφία των Σχολών εισέπραξε από τις επιστρεπτέες, αποτελούν ελάχιστο βοήθημα μπροστά στα έξοδα που ένας μεγάλος χώρος – όπως οι Σχολές Χορού – καλείται να αντιμετωπίσει μηνιαία. Δεν παραβλέπουμε και τα ποσά που απαιτούνται ως προς το ζην φυσικά, αλλά ούτε και το γεγονός ότι πολλές Σχολές Χορού δεν επιλέχθηκαν ως δικαιούχοι επιστρεπτέας. Και όλα αυτά με συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας.  Όλοι οι συνάδελφοι είμαστε πλέον αντιμέτωποι με οξύτατο και δυσεπίλυτο οικονομικό πρόβλημα. Είναι σωστά τα μέτρα της  αναστολής καταβολής ενοικίων και αναστολών συμβάσεων εργασίας, είναι όμως και τα προφανή. Θεωρούμε τον κλάδο μας βαθύτερα πληττόμενο από αυτόν του λιανεμπορίου, χωρίς κατ’ ουδένα τρόπο να υποτιμάμε την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις αυτές.

  • Ποια επιπλέον μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν για να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις;

Η συνέχεια όλων των υπαρχόντων μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, για εμάς είναι κομβικής σημασίας. Πέραν όμως αυτών, η πλήρης κάλυψη  των   ασφαλιστικών μας εισφορών, η απαλλαγή επιστροφής ποσών των επιστρεπτέων, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των συναδέλφων, η ένταξη των Σχολών Χορού σε προγράμματα δανειοδοτήσεων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η κάλυψη κάθε πάγιας δαπάνης, καθώς και η δημιουργία στοχευμένου προγράμματος ΕΣΠΑ ειδικά για τις Σχολές Χορού, αποτελεί αίτημα αλλά και επιτακτική ανάγκη. Η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, οφείλει εξ ορισμού να εγγυηθεί την επιβίωση του κλάδου μας.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στο πλαίσιο αυτό;

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την συνεργασία μας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Τόσο ο Πρόεδρός μας, ο Αντιπρόεδρος αλλά και όλο το διοικητικό προσωπικό είναι στο πλάι μας και νιώθουμε την στήριξή τους έμπρακτα και ουσιαστικά. Έχουν ανταποκριθεί άμεσα στα αιτήματά μας και ακούγεται και η δική μας φωνή. Τους ευχαριστούμε θερμά για όλη την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, τις επικροτούμε θεωρώντας τες αναγκαίες. Στεκόμαστε και εμείς στο πλευρό του Επιμελητηρίου στον κοινό, τιτάνιο, αγώνα επιβίωσης και εξεύρεσης ρεαλιστικών λύσεων.

  • Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα, μετά την πανδημία;

Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Το οφείλουμε απέναντι σ αυτά τα παιδιά που επιλέγουν την καλλιτεχνική εκπαίδευση και δη την εκπαίδευση της Τέχνης του Χορού. Ανήκουμε  σε έναν ευαίσθητο κλάδο και έχουμε χρέος, Πολιτεία και Σχολές, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των παιδιών μας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε σωρεία προβλημάτων την επόμενη μέρα, όμως με τη ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη σημερινή βαλτώδη κατάσταση. Όλοι έχουμε την ανάγκη της κοινωνικής συναναστροφής, της ψυχικής ανάτασης, να βρεθούμε ξανά μαζί με φίλους, συναδέλφους, μαθητές και να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε εκ νέου πιστά όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας!  Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια νέα, πιο δυναμική επανεκκίνηση, με διάρκεια και συνέπεια απέναντι σε όλους! Να άρουμε οριστικά την παύση. Με ασφάλεια και υγεία.