tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Α. Πετρόπουλος :Τα μπλοκάκια αποκαλύπτουν την εξαρτημένη εργασία

επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή σχετικά με τα "μπλοκάκια"

Σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή σχετικά με τα "μπλοκάκια" απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας Αν. Πετρόπουλος . Δείτε αναλυτικά την ερώτηση και την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:

…….Επί της ουσίας και με την πολιτική σας και με τις διάφορες εγκυκλίους νομιμοποιείτε αυτό το παράνομο καθεστώς του δελτίου παροχής υπηρεσιών για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, και το μετατρέπεται μάλιστα σε μια επίσημη μορφή εξαρτημένης εργασίας, αντί να την απαγορεύσετε. Πετάτε επί της ουσίας το μπαλάκι στους εργαζόμενους για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, δηλαδή για να αποδείξουν ότι δεν είναι μισθωτοί εργαζόμενοι. Και καταλαβαίνετε πολύ καλά και τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκούνται από την εργοδοσία.

Μάλιστα, υπάρχουν και σχέδια συμβάσεων έτοιμα από τους εργοδότες, από τους μεγάλους ομίλους, για να μην θεωρηθούν αυτοί οι εργαζόμενοι μισθωτοί και για να μην απαιτήσουν την εργοδοτική εισφορά. Αυτό δεν το κάνουν μόνο οι ιδιώτες αλλά και η ΕΛΣΤΑΤ, όπως έχει καταγγελθεί, με αποτέλεσμα να μειώνεται αυτός ο πενιχρός μισθός κατά 20%.

Ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αυτό το οποίο ρωτάμε στην επίκαιρη ερώτηση είναι εάν σκέφτεται η Κυβέρνηση, κάτι που βεβαίως δεν το πιστεύουμε, να αποσύρει τον νόμο Κατρούγκαλου –αυτός είναι άλλωστε ο στόχος του κινήματος των εργαζομένων- και ποια μέτρα θα πάρετε για να καταργήσετε την άτυπη μορφή της μισθωτής εργασίας, δηλαδή των εργαζομένων με μπλοκάκια.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κύριε Καραθανασόπουλε, το ενδιαφέρον σας για τους εργαζόμενους που εργάζονταν σε συνθήκες εξαρτημένης εργασίας στην πραγματικότητα, αλλά αυτή η σχέση υποκρύπτονταν υπό το χαρακτήρα του ελεύθερου επαγγελματία που υποδήλωναν τα λεγόμενα «μπλοκάκια», είναι ένα πρόβλημα το οποίο θέλαμε να αντιμετωπίσουμε.

Από την άποψη, λοιπόν, των κινήτρων είμαστε στην ίδια αφετηρία. Και εσείς που ρωτάτε και εμείς που νομοθετήσαμε αυτή τη διάταξη. Κατά πόσο θα έχει θετικά αποτελέσματα η διάταξη αυτή είναι κάτι που θα κριθεί. Μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε την κρυμμένη υπό τον μανδύα του ελεύθερου επαγγελματία εξαρτημένη εργασία, διότι δεν είναι μόνο οι εισφορές που στην πραγματικότητα μετακυλούσαν στον μισθωτό μέσα από αυτή την επινόηση του ελεύθερου επαγγελματία υπό το μανδύα του επαγγελματία με μπλοκάκι, αλλά είναι ότι έχανε και άλλα δικαιώματα αυτός ο εργαζόμενος. Έχανε το δικαίωμα στη λήψη αποζημίωσης και στις άλλες πρόσθετες παροχές που έχουν οι μισθωτοί.

Πρέπει να αναγνωρίσετε σε αυτή την επιλογή μας της νομοθετικής ρύθμισης της απασχόλησης που λέγεται «μπλοκάκι» μια τέτοια πρόθεση, δηλαδή να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, η οποία επεκτεινόταν στην αγορά, ένα φαινόμενο το οποίο οδηγούσε στο να βλέπουμε ακόμα και καθαρίστριες να φαίνονται εργολάβοι, να έχουμε μια γενίκευση αυτού του φαινομένου, το οποίο οδηγούσε σε καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Αυτός είναι ο λόγος και κανένας άλλος που μας οδήγησε στη νομοθέτηση αυτή και περιμένουμε και από τους εργοδοτικούς φορείς να υποστηρίξουν αυτή τη διάταξη γι’ αυτού του είδους την αδήλωτη εργασία, γιατί στην πραγματικότητα νοθεύει την αγορά η γενίκευση αυτής της πρακτικής, ζημιώνει τις υγιείς επιχειρήσεις και όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγούμαστε εν τέλει σε μια αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων που δεν ωφελεί την οικονομία.

Από την πλευρά, λοιπόν, της νομοθετικής μας ευθύνης θεωρήσαμε ότι δίνουμε ένα εργαλείο για να πάψει αυτή να επικρατεί αυτή η κατάσταση και να δημιουργεί προβλήματα στον χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Φυσικά, είναι στα χέρια των συνδικάτων αυτή η διάταξη, που μπορεί να αξιοποιηθεί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου στην πρακτική εφαρμογή του. Και έτσι θα το αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό.

Η διάταξη δεν σημαίνει ότι νομιμοποιεί αυτή την κατάσταση. Το αντίθετο επιτυγχάνει. Η επιτυχία, όμως, θα εξαρτηθεί και από το πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη ρύθμιση, αν θα τη χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο αποκάλυψης της μισθωτής εργασίας και όχι συγκάλυψης.
Σας ευχαριστώ.

……ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:

Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, δεν ήρθα να κάνουμε μια γενική συζήτηση για το τι σημαίνει εργασία με μπλοκάκι. Είναι αυτά που είπατε και πολλά περισσότερα. Η ευελιξία στην αγορά εργασίας, η κατάργηση των σταθερών σχέσεων εργασίας, όλα αυτά τα ζητήματα βαδίζουν στη λογική της στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των καπιταλιστικών ομίλων.
Και σε αυτή τη λογική εσείς συμβάλλετε με την πολιτική σας, αποδεχόμενοι αφ’ ενός το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και αφ’ ετέρου επεκτείνοντάς το και πηγαίνοντάς το και ένα βήμα παραπέρα, όπως με τον αντιασφαλιστικό νόμο, τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως έχει μείνει.
Από αυτή την άποψη, εμείς δεν κάνουμε δίκη προθέσεων. Κρίνουμε τα γεγονότα. Και αυτό το οποίο κάνετε είναι ότι όχι μόνο δεν απαγορεύετε αυτή τη μορφή της άτυπης μισθωτής εργασίας, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιείτε με τη διάταξή σας.

Και έχει ήδη κριθεί, κύριε Υπουργέ, η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης διατάξεως. Έχει κριθεί από τις απειλές που δέχονται οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι από τους εργοδότες, ή θα υπογράψουν μια σύμβαση στην οποία θα λένε ότι δεν είναι μισθωτοί και ότι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι, ή διαφορετικά θα μετακυληθεί αυτή η εισφορά στον μισθό τους, για να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο μισθός τους.
Και εδώ, μάλιστα, ακόμη και σε επιχειρήσεις, εταιρείες, οι οποίες δεν ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, στην ΕΛΣΤΑΤ για παράδειγμα, που είναι μια ανεξάρτητη αρχή, το ξέρετε πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να παρέχουν υπηρεσίες, πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εντάσσονται στη συγκεκριμένη διάταξη, ότι είναι μισθωτοί και δεν θα διεκδικήσουν την εργοδοτική εισφορά. Ακόμη και στην ΕΛΣΤΑΤ, πόσο μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα!

Και από αυτή την άποψη, μόνο αστείος είναι ο ισχυρισμός ότι οι εργοδότες θα στηρίξουν τη συγκεκριμένη διαδικασία, τη δική σας πολιτική. Μα, αυτό που θέλουν οι εργοδότες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι ακριβώς να μην υπάρχουν συγκροτημένα εργατικά δικαιώματα, να μην υπάρχουν πραγματικά μισθωτοί, επί της ουσίας, με πλήρη απασχόληση, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο και προσπαθούν να «ξηλώσουν» οτιδήποτε έχει απομείνει.

Και με τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες πρόκειται να φέρουν για την αγορά εργασίας θα δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Και παρ’ όλα αυτά, παρ’ ότι υπάρχει αυτή η κατάσταση στο εργασιακό με τα δελτία παροχής υπηρεσιών είτε τους αυτοαπασχολούμενους, εσείς με την πολιτική σας και με τον αντιασφαλιστικό νόμο, αντί να διευκολύνετε αυτούς τους εργαζόμενους, τους βάζετε νέα χαράτσια, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνοντας τις συντάξεις τους.

Και επί της ουσίας τι κάνετε; Είτε τους μετατρέπετε σε εργαζόμενους «μαύρης» εργασίας και ανασφάλιστους, είτε τους οδηγείτε στο να κλείνουν τα βιβλία. Και έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιστημόνων οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σας, κύριε Υπουργέ.

Και από αυτή την άποψη, στα συγκεκριμένα πράγματα στα οποία σας ρωτάμε ως ΚΚΕ όχι μόνο δεν κάνετε τίποτα, αλλά αντίθετα κινείστε στην αντίθετη κατεύθυνση.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):

Έχετε κάνει μια λανθασμένη ερμηνεία στον νόμο. Οι προθέσεις είναι αυτές που σας είπα, αλλά ο νόμος σε καμιά περίπτωση δεν αποχαρακτηρίζει την εργασιακή σχέση. Αν πράγματι πρόκειται για εξαρτημένη σχέση εργασίας, η δικαστική κρίση σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται από τη σχετική διάταξη του ν. 4387/2016.
Εκείνο που εμείς θελήσαμε να κάνουμε είναι να φέρουμε για τον πραγματικά απασχολούμενο με συνθήκες εξάρτησης -και όχι για τον ελεύθερο επαγγελματία- την ευχέρεια να καταβάλλει 9,22% πάνω στις αποδοχές αντί 26,95% που θα προέκυπτε διαφορετικά, αν αντιμετωπιζόταν από το σύστημα ως ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας.

Έπρεπε να κάνουμε αυτή την πρόβλεψη για να μπορούμε να την εφαρμόσουμε κιόλας, διαφορετικά αυτοί οι άνθρωποι που εμφανίζονται με μπλοκάκι θα έπρεπε να καταβάλλουν 26,95% πάνω στο εισόδημά τους.

Θέλαμε να το αποτρέψουμε αυτό και δώσαμε μια ευχέρεια σε αυτούς που απασχολούνται με μπλοκάκι, να κερδίσουν αυτό το δικαίωμα, να καταβάλλουν 9,22% και να χτίσουν πάνω σε αυτή τη δυνατότητα που τους δίνουμε τα υπόλοιπα εργασιακά τους δικαιώματα.

Επομένως, κύριε Καραθανασόπουλε, δείτε σε αυτή τη διάταξη την ευκαιρία να πετύχουν οι εργαζόμενοι την απόλαυση των δικαιωμάτων τους και όχι μια διάταξη στην οποία πρέπει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να αντιπαρατεθεί. Αξιοποιήστε την. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ίσως μπορούσε να γίνει και καλύτερη. Θέλαμε να δώσουμε την ευχέρεια μέσα στην οικονομία να προσέλθουν οι επιχειρήσεις και να λύσουν το θέμα. Σωστά λέτε ότι δεν θα βρεθούν επιχειρηματίες που θα χειριστούν έτσι το ζήτημα.

Εγώ δεν λέω ότι θα σπεύσουν όλοι να αντιμετωπίσουν έτσι, όπως εμείς ελπίζαμε, αυτή τη δυνατότητα. Θα ξέρουν όμως, πρώτον, ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, εφόσον απασχολούν άνθρωπο με εξαρτημένη εργασία στην πραγματικότητα –έτσι θα είναι η συνέπεια την οποία θα επωμιστούν- και δεύτερον, όπως έχω ξαναπεί, η απόλαυση ή η επιδίωξη απόλαυσης ενός δικαιώματος από τους μισθωτούς δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη. Θα ήταν άκυρη μια οποιαδήποτε απόλυση συνέβαινε για έναν τέτοιο λόγο.

Πρέπει αυτό να το υποστηρίξετε και εσείς ως νομική θέση των τελευταίων δεκαετιών που έχει κατακτηθεί στα δικαστήρια. Να ξέρουν όσοι αξιοποιήσουν ως ευκαιρία για απόλυση αυτή την περίπτωση ότι θα μπλέξουν, δεν θα ωφεληθούν, αν καταφύγουν στο μέσο της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εναντίον εκείνου που άσκησε εκ του νόμου δικαίωμα.
Από αυτή την άποψη, λοιπόν, θα ήθελα να αναγνωρίσετε τα θετικά αυτής της ρύθμισης, όσα και αν ακόμα θα μπορούσε να προσθέσει κανείς μελλοντικά.
Σας ευχαριστώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:

Όμως, κύριε Υπουργέ, η υπόθεση της κατάργησης της άτυπης εξαρτημένης εργασίας δεν είναι θέμα των δικαστηρίων ή νομικό, είναι πολιτικό ζήτημα και η Κυβέρνηση δεν παίρνει την ευθύνη πολιτικά να το καταργήσει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):

Χωρίς κανένα δισταγμό, θα πω ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι τέτοιου είδους σχέσεις εργασίας είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας και ξέρουμε πολύ καλά ότι δημιουργούνται κάτω από την πίεση της ανεργίας και των συνθηκών της οικονομίας, είναι παράνομες και έτσι θα αντιμετωπιστούν.
Δεν καλύπτονται και δεν νομιμοποιούνται με τη διάταξη. Αποκαλύπτονται με τη διάταξη. Αυτή είναι η δική μας θέση.

Πηγή: Taxheaven

 

ΣΒ

 

SB