tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για επαγγελματίες

Τα επιμελητήρια μπορούν να παίξουν ένα σοβαρό ρόλο την ανάπτυξη των επιχειρηματικών συμμετοχών χρηματοδότησης (venture capital)

Τα επιμελητήρια μπορούν να παίξουν ένα σοβαρό ρόλο την ανάπτυξη των επιχειρηματικών συμμετοχών χρηματοδότησης (venture capital), αξιοποιώντας τη σχέση τους με τους κλάδους και έχοντας γνώση του επιχειρηματικού πεδίου των μικρών επιχειρήσεων. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την ενημερωτική συνάντηση του προέδρου του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) που διαχειρίζεται κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, κ. Νικόλαου Χαριτάκη στο ΕΕΑ. Από πλευράς ΕΕΑ στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Γιάννης Ρεκλείτης, ο ΓΓ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και το μέλος του ΔΣ Γιώργος Φλωράς.

Κατά τη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι ένα νέο, για τα ελληνικά δεδομένα, χρηματοδοτικό εργαλείο έρχεται να ανοίξει καινούριους αναπτυξιακούς δρόμους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για τις Εταιρίες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Ε.Κ.Ε.Σ.) ή πιο γνωστές με το διεθνές τους όνομα venture capital. Το εργαλείο αυτό αν και θεσμοθετήθηκε αρχικά το 1988 δεν αναπτύχθηκε και παρέμεινε στη σκιά των τραπεζών και των άλλων χρηματοδοτικών μέσων. Η κρίση και η χρηματοδοτική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όμως τις επαναφέρουν στην επικαιρότητα.

Ο λόγος που οι ΕΚΕΣ δεν αναπτύχθηκαν μέχρι τώρα, όπως εξήγησε ο κ. Χαριτάκης, ήταν η ευκολία με την οποία οι τράπεζες δανειοδοτούσαν τις επιχειρήσεις, η λαθεμένη αντίληψη του Έλληνα επιχειρηματία ότι η συμμετοχική χρηματοδότηση του αφαιρεί την επιχειρηματική ευελιξία και ο αναγκαστικός σχεδιασμός της πορείας μιας επιχείρησης ο οποίος πρέπει να τηρείται με ευλάβεια.  

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαριτάκης «εμείς δεν δίνουμε δάνειο. Συμμετέχουμε χρηματοδοτώντας μια επιχείρηση με ποσοστό συμμετοχής στην ιδιοκτησία  και εφαρμόζουμε από κοινού ένα πρόγραμμα για την επιχείρηση μετά την εκτέλεση του οποίου αποχωρούμε αφήνοντας τον επιχειρηματία απερίσπαστο να συνεχίσει την ανάπτυξη. Αποπληρωνόμαστε από τα αποτελέσματα της επιχείρησης».

Το Venture Capital στοχεύει σε ρευστοποίηση των συμμετοχών του σε προκαθορισμένο χρόνο και με προσυμφωνημένο τρόπο, πραγματοποιώντας κέρδη από την υπεραξία των μετοχών που δημιουργήθηκε κατά την παραμονή του στην εταιρία. Για αυτό το λόγο συνεισφέρει ως στρατηγικός εταίρος στη γρήγορη ανάπτυξη των εταιριών που συμμετέχει, στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής τους δομής και στην ανάπτυξη της κερδοφορίας τους.

Μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στη χρηματοδότηση;

Από τον διάλογο με την αντιπροσωπεία του ΕΕΑ διεφάνη ότι τα επιμελητήρια μπορούν να παίξουν ένα σοβαρό ρόλο την ανάπτυξη των επιχειρηματικών συμμετοχών χρηματοδότησης, αξιοποιώντας τη σχέση τους με τους κλάδους και έχοντας γνώση του επιχειρηματικού πεδίου των μικρών επιχειρήσεων. Το ΤΑΝΕΟ  μπορεί να διευκολυνθεί σημαντικά από την βοήθεια και την πείρα του ΕΕΑ. Είναι κάτι που μένει να διερευνηθεί στο άμεσο μέλλον.

Η ενημέρωση του κ. Χαριτάκη για τον θεσμό των ΕΚΕΣ στάθηκε στα παρακάτω σημεία:

Οι επιχειρήσεις μπορούν με ένα απλό επιχειρηματικό σχέδιο – σκαρίφημα που θα περιέχει την ιδέα και το σχέδιο για ανάπτυξη της επιχείρησης να προσφύγουν στο ΤΑΝΕΟ και να ζητήσουν παραπέρα εξέταση για την επιχειρηματική συμμετοχή και χρηματοδότηση του σχεδίου. Εμείς πριν αρχίσουμε τα σχέδια και τα προγράμματα αξιολογούμε πολύ προσεκτικά την ιδέα.

Ο θεσμός ευδοκιμεί σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες και έχει αξιόλογα αποτελέσματα στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων ή στη σωτηρία παλιών με δυνατότητα ανάπτυξης. Στην Αγγλία μάλιστα σχηματίζονται κεφάλαια ακριβώς για να επενδυθούν στο venture capital. Είναι μια επένδυση ρίσκου αλλά με μεγάλη έλξη.

Σε πρώτη φάση το ανώτερο ύψος της χρηματοδοτικής συμμετοχής ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια και μετά ένα χρόνο άλλα τρία.

Οι ΕΚΕΣ απευθύνονται και σε νεοδημιουργούμενες επιχειρήσεις με απασχόληση κάποιων υποψήφιων επιχειρηματιών στη βάση της χρηματοδότησης της επιχειρηματικής ιδέας.

Το ΤΑΝΕΟ αναπτύσσει με τέτοιο τρόπο το πρόγραμμα ώστε να αναπτύσσονται ταυτόχρονα η συμμετοχή και οι επιχειρηματικές ικανότητες του επιχειρηματία. Χωρίς αυτή την ποιοτική έφεση το πρόγραμμα δεν έχει τύχη και όλοι θα βγούμε χαμένοι. «Θα εκτιμηθεί στο πρόγραμμα και «πόση ψυχή» βάζει ο επιχειρηματίας για την επιτυχία του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαριτάκης!

Ψάχνουμε για σωστές εμπορικές επιχειρήσεις που προωθούν επεξεργασμένα αγροτικά προϊόντα στο εξωτερικό γιατί έχουμε σαν χώρα μεγάλη αδυναμία στον τομέα αυτό με αποτέλεσμα να εξάγουμε τα προϊόντα χύμα χάνοντας μεγάλη προστιθέμενη αξία. Κάποιες πρωτοβουλίες – προγράμματα που στηρίξαμε σαν ΤΑΝΕΟ στην εξαγωγή σαλιγκαριών και λαδιού είχαν επιτυχία. Όμως είναι πολύ λίγα αυτά. Πρέπει να οργανώσουμε την συγκέντρωση και εξαγωγή σε μεγάλες μονάδες για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα στάνταρ του διεθνούς εμπορίου.

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΕΕΑ εξέφρασε δια του ΓΓ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου την άποψη ότι:

Σήμερα σε περίοδο κρίσης και την ώρα που οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, παρόμοια εργαλεία χρηματοδότησης αποτελούν μια άλλου τύπου διέξοδο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις. Οι Εταιρίες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών δίνουν ευκαιρίες που δεν γνωρίζαμε και πρέπει τώρα να αξιοποιήσουμε. Αυτό που μέχρι χθες δεν προσεγγίζαμε πρέπει τώρα να το κατακτήσουμε.