tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

365 εκ τα 5 εμβληματικά έργα για την κοινωνία της πληροφορίας

Πενήντα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1 – 1,2 δις ευρώ, σχεδιάζει να προκηρύξει έως τα τέλη του έτους η Κοινωνία της Πληροφορίας.
Προτεραιότητα δίδεται στα έργα που είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικότερα, στα έργα που αναφέρονται στη ψηφιοποίηση του τομέα της δικαιοσύνης, της υγείας και της δημόσιας διοίκησης.

Πέντε εκ αυτών που θα προκηρυχθούν φέτος και τα οποία συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι το “Σύστημα παρακολούθησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων (Container)” (80 εκατ.), το “Smart Readiness” (145 εκατ.), η Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς (15 εκατ.), το ΕΣΗΔΗΣ – Νέο Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων (55 εκατ.) και το CRM – Ενιαία Πλατφόρμα για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων (70 εκατ.).

Συνολικά, η ΚτΠ διαχειρίζεται, από το 2019 και έπειτα, περισσότερες από 145 συμβάσεις και 127 προγραμματισμένες συμφωνίες έργων πληροφορικής / τεχνολογίας, απασχολώντας σήμερα περί τα 220 άτομα προσωπικό, έναντι 60 παλαιότερα.

Έως σήμερα και, σύμφωνα με στελέχη της, έχει ολοκληρώσει αρκετά έργα ψηφιοποίησης, όπως το Taxis Net (6,9 εκατ.), το “Εθνικό Ληξιαρχείο” (26 εκατ.), το Rural Broadband (161 εκατ.), το ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι (44 εκατ.), το “112” (10,5 εκατ.), το “Μουσείο της Ακρόπολης” (1,75 εκατ.), το G-Cloud (17,5 εκατ.), το Freedom Pass (85,3 εκατ.), το Freedom Pass Data (10 εκατ.), το Ψηφιακή Μέριμνα (123 εκατ.), το Fuel Pass I και ΙΙΙ (300 εκατ.), το Power Pass (295 εκατ.), κ.α.

Αντίστοιχα, σε φάση υλοποίησης βρίσκονται έργα, όπως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ (620 εκατ., το έργο αυτό παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση, αποτελώντας ίσως την πιο “προβληματική” σύμβαση της ΚτΠ), οι Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και Σωφρονιστικά Καταστήματα (21,08 εκατ.), το  Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα (12,4 εκατ.), το Gov ERP  (36,06 εκατ.), τα Ψηφιακά έργα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (130 εκατ.), η Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών (100 εκατ.), οι Ψηφιακές συναλλαγές (162 εκατ.), κ.α.

Οι δυσκολίες / προκλήσεις για την εγχώρια αγορά πληροφορικής είναι αρκετές, καθώς οι περισσότερες εταιρείες, οι οποίες είναι σχετικά μεσαίου μεγέθους, καλούνται να “μεγαλώσουν” γρήγορα ή και να συνασπιστούν με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, όχι μόνο της πληροφορικής, αλλά και των τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα, καλούνται να υλοποιήσουν πληθώρα έργων, αρκετά εκ των οποίων είναι πολύπλοκα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς τα περισσότερα είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και (θεωρητικά) οφείλουν να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2025.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά, οι τρεις “μεγάλοι” των τηλεπικοινωνιών, ΟΤΕ – Cosmote, Vodafone και Nova διατρανώνουν το ενδιαφέρον τους για τον κλάδο της τεχνολογίας, αποτελώντας “εταίρους” που θα ήθελαν κοντά τους αρκετές εταιρείες πληροφορικής και για χρηματοοικονομικούς λόγους.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς πληροφορικής, είναι χαρακτηριστικό ότι, στα τελευταία έργα που προκηρύχθηκαν, οι δεσμευτικές προσφορές που κατατίθενται ανά έργο είναι περιορισμένες.

Αυτό, διότι οι εταιρείες του κλάδου προτιμούν να “χτυπούν” έργα, όπου έχουν τεχνογνωσία από προηγούμενες υλοποιήσεις και θα είναι πιο εύκολο να υλοποιήσουν, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι “δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν πολλές συμβάσεις ταυτοχρόνως”.
 

Πηγή: Capital,gr