tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

3ο Συνέδριο ΕΣΕΕ:H επόμενη ημέρα της οικονομίας χρειάζεται το εμπόριο

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, ανοίγοντας, χθες, τις εργασίες του 3ου συνεδρίου

H επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται το εμπόριο και τη Μμε επιχειρηματικότητα έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, γι' αυτό και οι απαντήσεις που καλείται να δώσει ο κόσμος της αγοράς θα πρέπει να είναι ουσιαστικές, ρηξικέλευθες και μελετημένες. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, ανοίγοντας, χθες, τις εργασίες του 3ου συνεδρίου της, με θέμα "Το μέλλον και η εκπροσώπηση του Ελληνικού Εμπορίου-Στρατηγική και προοπτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", στην Κυλλήνη. Κοινή ήταν η διαπίστωση όλων των ομιλητών, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ότι η παραγωγική βάση της χώρας έχει οδηγηθεί σε αποδιάρθρωση λόγω της βαθειάς ύφεσης, την τελευταία εξαετία. Κυρίαρχο, φυσικά, ζήτημα αποτέλεσε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από τη χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ.Κορκίδης, η έλευση του μνημονίου δημιούργησε ένα καινοφανές κλίμα τόσο για τη λειτουργία της αγοράς όσο και για τη συνδικαλιστική δράση. 'Ηταν τόσο ραγδαία και ταχεία η μεταβολή των δεδομένων που η ΕΣΕΕ αναγκαζόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επικαιροποιεί τις θέσεις της και αναπροσαρμόζει τις παρεμβάσεις της. Σήμερα, πρόςθεςε ο κ.Κορκίδης, η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογιςμός της εςωτερικής λειτουργίας της Συνομοσπονδίας θα ειςφέρει στη βελτίωςη της οργανωτικής αποτελεςματικότητας του φορέα και είναι μια πρόκληςη που οφείλουν όλοι να αντιμετωπίσουν και να απαντήσουν. "Τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά από τη δεκαετία του ΄90. Οφείλουμε ως κρουφαίο όργανο εκπροσώπησης να ανοίξουμε εκείνη την τομή που θα οδηγήσει την ΕΣΕΕ στη νέα εποχή, στα επόμενα 20 χρόνια της λειτοπυργίας της". 

Στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας που έχει να κάνει με την απουσία κανόνων στη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου, τις συνέπειες της οποίας πληρώνουμε και στην χώρα μας, αναφέρθηκε, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός. Ο ίδιος, ωστόσο, παρουσιάζοντας τις βελτιωτικές προσπάθειες που γίνονται, τελευταία, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος, όσον αφορά την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων, ούτως ώςτε να ενιςχυθεί η επιχειρηματικότητα και να υπάρξουν νέες θέσεις απασχόλησης, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορούμε να δούμε το μέλλον  αιςιόδοξα, σημειώνοντας, χαρακτηριςτικά, ότι η Ελλάδα της κρίςης, πριν από λίγες ημέρες άλλαξε σελίδα. 

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που είχε αναπτύξει, νωρίτερα, στα πλαίσια ημερίδας που διοργάνωσε η ομάδα εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ, έδωςε έμφαςη στο πρόβλημα της χρηματοδότηςης. Ένα φαινόμενο, που όπως είπε,  υπήρχε και πριν από τη κρίση αλλά τώρα έχει επιδεινωθεί σε βαθμό ασφυξίας καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών επιχειρηματιών αντιμετωπίζει οφειλές στις οποίες δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, ενώ την ίδια στιγμή ΕΤΕΑΝ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φτιάχνουν εργαλεία τα οποία φαίνεται να απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις μιας διαφορετικής οικονομίας, με αυξανόμενους τζίρους και χωρίς καμία οφειλή. Ταυτόχρονα η γραφειοκρατία που συνοδεύει τις αιτήσεις για ένταξη στα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία είναι επιεικώς αποθαρρυντική για τις μικρές επιχειρήσεις.Έτσι, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, η απορρόφηση των εργαλείων αυτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Και στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ προσπαθεί τόσο με παρεμβάσεις και προτάσεις της προς την πολιτεία, όσο και με τη δημιουργία δομών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών άμεσα προς τις επιχειρήσεις να βοηθήσει τις ΜμΕ.