tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αδύνατες οι εισαγωγές πρώτων υλών από τις βιομηχανίες

Δεν υπάρχει επιχείρηση στην Ελλάδα που να μην έχει πληγεί από τα capital controls

Αποκαλυπτική των ασφυκτικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην αγορά είναι η έρευνα της Endeavor Greece, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει επιχείρηση στην Ελλάδα που να μην έχει πληγεί από τα capital controls. Ειδικότερα, με βάση την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 300 επιχειρήσεων το διάστημα 13-17 Ιουλίου το 69% των επιχειρήσεων δηλώνει πως υπέστη σημαντική μείωση πωλήσεων, με το 18% αυτών να αναφέρουν πτώση μεγαλύτερη του 50%, ενώ σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν μπορεί να εισάγει πρώτες ύλες ή να αξιοποιήσει υπηρεσίες και υποδομές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την Endeavor Greece, οι επιχειρηματίες λαμβάνουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που δημιουργήθηκαν από την τραπεζική αργία: Καθυστερούν τις πληρωμές προς τους προμηθευτές τους (45%) και σε λιγότερες περιπτώσεις και τη μισθοδοσία. Για τη διευκόλυνση των συναλλαγών τους, πολλές επιχειρήσεις (46%) αξιοποιούν λογαριασμούς στο εξωτερικό για εισπράξεις και πληρωμές. Ένα μικρό ποσοστό (15%) πραγματοποιεί πωλήσεις μόνο έναντι μετρητών, ενώ 11% των εταιρειών οδηγήθηκαν σε πάγωμα της παραγωγικής διαδικασίας λόγω έλλειψεων σε πρώτες ύλες.

Τεράστια είναι η ζημιά και στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες αρχίζουν να χάνουν τη δυναμική που απέκτησαν όλα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), νέα στοιχεία δείχνουν ότι πριν ακόμη την επιβολή capital controls είχαν αρχίσει να «φρενάρουν» οι ρυθμοί αύξησης των φετινών εξαγωγών και να περιορίζονται τα έσοδα από το εξωτερικό εμπόριο, επιτείνοντας την ανησυχία των ανθρώπων του κλάδου για το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον περασμένο Μάιο σημειώθηκε μείωση κατά 7,2% των συνολικών εσόδων από εξαγωγές αγαθών (1,76 δισ. ευρώ έναντι 1,9 δισ. ευρώ του Μαΐου του 2014) ενώ μείωση κατά 3,6% προκύπτει και στα έσοδα από εξαγωγές, ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Σε επίπεδο πενταμήνου 2015, τα συνολικά έσοδα από εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένα κατά 7,8% σε σχέση με πέρυσι (στα 8,49 δισ. ευρώ από 9,2 δις ευρώ το 2014).