tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αναγκαία και επωφελής η χρήση γνήσιου λογισμικού

Οι επαγγελματίες πρέπει να δίνουν προσοχή στη γνησιότητά του για να είναι διασφαλισμένοι για την ποιότητα, τις αναβαθμίσεις και την προστασία του

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα πνευματικά δικαιώματα πάνω στα λογισμικά και γενικότερα στα ηλεκτρονικά προϊόντα. Αιτία, η παράνομη χρήση «σπασμένων» ή αλλιώς «πειρατικών» τέτοιων προϊόντων από επιχειρήσεις και ιδιώτες χωρίς την καταβολή του αντίστοιχου αντιτίμου. Το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι τραγικό για τους χρήστες, όχι τόσο από την ελάχιστη πιθανότητα επιβολής προστίμου όσο από τις βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν με αποτέλεσμα να χάσουν αρχεία αξίας πολλαπλάσια κάθε νομίμου λογισμικού.

Οι επαγγελματίες που κάνουν χρήση λογισμικών θα πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στη γνησιότητά τους τόσο για να είναι διασφαλισμένοι για την ποιότητα και την υποστήριξη στις αναβαθμίσεις και στην προστασία δεδομένων όσο και έναντι των προστίμων που μπορεί να δεχτούν από χρήση  παράνομου λογισμικού.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιεί κάποιος γνήσιο λογισμικό. Ειδικά για τις επιχειρήσεις και το δημόσιο, η χρήση γνήσιου λογισμικού αντιστοιχεί σε χαμηλότερο ρίσκο και σε υψηλότερες επιδόσεις που ωφελούν το ταμείο των επιχειρήσεων.

Μία νέα έρευνα της BSA (The Software Alliance) και του INSEAD, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων διοίκησης, αποκαλύπτει πως η αύξηση χρήσης γνήσιου λογισμικού θα είχε μεγαλύτερα οφέλη για την ελληνική οικονομία σε αντίθεση με αντίστοιχη αύξηση χρήσης πειρατικού λογισμικού. Ειδικότερα, η αύξηση 1% στη χρήση γνήσιου λογισμικού θα επέφερε μία αύξηση της τάξεως των $388 εκατ. στην εθνική παραγωγή σε σύγκριση με τα $90 εκατ. από μια αντίστοιχη αύξηση πειρατικού λογισμικού, που σημαίνει ότι η χρήση γνήσιου λογισμικού θα επέφερε $299 εκατ. επιπλέον οικονομικό όφελος.

Η πρωτοποριακή ανάλυση “Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα: Το οικονομικό αντίκτυπο του γνήσιου λογισμικού” βασίζεται σε στοιχεία από 95 χώρες και αποδεικνύει τα οφέλη που επιφέρει για τις εθνικές οικονομίες η χρήση γνήσιου λογισμικού. Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η αυξανόμενη χρήση του γνήσιου λογισμικού συνεπάγεται σημαντική αύξηση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ενώ τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση γνήσιου λογισμικού είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα του πειρατικού λογισμικού.

“Η χρήση γνήσιου λογισμικού μειώνει το ρίσκο και επιτρέπει υψηλότερες επιδόσεις που αφορούν στην ουσία της λειτουργίας των επιχειρήσεων”, δήλωσε η κυρία Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, νομική σύμβουλος και εκπρόσωπος της BSA στην Ελλάδα. “Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η χρήση γνήσιου λογισμικού δεν είναι μόνο καλή για τις επιχειρήσεις – αποτελεί και σημαντική κινητήρια δύναμη για την εθνική οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση, οι φορείς επιβολής του νόμου και η βιομηχανία στην Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να καρπωθούν τα δυνητικά οφέλη από τη μείωση της πειρατείας και την προώθηση της χρήσης γνήσιου λογισμικού”.

Η μελέτη διαπιστώνει, επίσης, ότι κάθε επιπλέον δολάριο που επενδύεται στο γνήσιο λογισμικό στην Ελλάδα έχει μια εκτιμώμενη απόδοση επένδυσης (ROI) $177. Αντίστοιχα, η απόδοση για κάθε επιπλέον δολάριο για τη χρήση πειρατικού λογισμικού είναι $26.