Άνοδος αγοράς ακινήτων σε Κύπρο και Μάλτα από Ρώσους

οι μισοί αγοραστές ακινήτων, δηλαδή οι 2.700, ήσαν ξένοι

Η όξυνση των σχέσεων Ελλάδος – Ρωσίας οδήγησε σε στροφή επενδύσεων, σε ακίνητα, τους Ρώσους επενδυτές. Παρά την πικρή πείρα τους από την κατάσχεση των καταθέσεών τους με την κυπριακή οικονομική κρίση, οι Ρώσοι δίνουν και πάλι εμπιστοσύνη στην Κύπρο.

 

 

Όπως γράφει το ni.gr, kατά 45% από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν αυξηθεί οι αγορές ακινήτων σε Κύπρο και Μάλτα από Ρώσους που θέλουν να αποκτήσουν την υπηκοότητα των χωρών αυτών. Την ίδια ώρα η Κομισιόν θέλει να αυστηροποιήσει τους κανόνες φοβούμενη ξέπλυμα χρήματος

 

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους οι αγορές ακινήτων σε Κύπρο και Μάλτα από Ρώσους που θέλουν να αποκτήσουν την υπηκοότητα των χωρών αυτών, αυξήθηκαν κατά 45%, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, η οποία επικαλείται ανακοίνωση κτηματομεσιτικής εταιρείας Knight Frank.

Η διευθύντρια του τμήματος ακινήτων εξωτερικού και ιδιωτικών επενδύσεων της εταιρείας Μαρίνα Σαλάγιεβα, δηλώνει πως εάν στην Κύπρο τον περασμένο χρόνο οι αγοραστές βασικά έδειχναν ενδιαφέρον να αγοράσουν κατοικίες με σκοπό να αποκτήσουν την υπηκοότητα (περίπου το 70% των αγορών), φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των αγορών ακινήτων επαγγελματικής στέγης, ιδιαίτερα ξενοδοχείων, ξενοδοχειακών διαμερισμάτων.

 

Στην Κύπρο, στους πρώτους 7 μήνες του 2018 πωλήθηκαν 5.400 ακίνητα, δηλαδή κατά 25,5% περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

 

Μάλιστα οι μισοί αγοραστές ακινήτων, δηλαδή οι 2.700, ήσαν ξένοι.

 

Την ίδια ώρα στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνουν οι «χρυσές βίζες» που πωλούνται από ευρωπαϊκές χώρες σε ολιγάρχες τρίτων χωρών, καθώς θεωρούνται πλέον η βασική πηγή για την εισροή βρώμικου χρήματος στην Ευρώπη, με την Επιτροπή να θέσει να αυστηροποιήσει τους κανόνες.

 

 

B