tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άποψη: Η φορολογία, η επιβίωση και η φοροδιαφυγή

Αν η κυβέρνηση και τα ελεγκτικά όργανα δεν ξεχωρίσουν στοιχειωδώς την σκόπιμη μεγάλη φοροκλοπή από τη φοροδιαφυγή επιβίωσης μικρών επιχειρήσεων

Τα πρώτα λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων μπήκαν! Η εφαρμογή των νέων διατάξεων για κυρώσεις σε παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας, στον τομέα της έκδοσης αποδείξεων και παραστατικών, έχει άμεση εφαρμογή, ΠΟΛ.1117/16 (ΦΕΚ 2402 Β/3-8-16).

 

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, το πρωί του Σαββάτου, 6/8/2016, κλιμάκια ελεγκτών, μετέβησαν σε κάβα στα Άνω Πατήσια, την οποία σφράγισαν, θυροκολλώντας και την σχετική απόφαση. Ο ιδιοκτήτης της, σε έλεγχο που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, δεν είχε εκδώσει 15 αποδείξεις σύμφωνα με τους επιθεωρητές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Την ίδια ώρα, άλλο κλιμάκιο επιθεωρητών της ΓΓΔΕ, συνοδεία αστυνομικών, πήγαν σε γνωστή ταβέρνα στην Περαία της Θεσσαλονίκης, στην οποία επίσης έβαλαν λουκέτο, καθώς κατά την διάρκεια ελέγχου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη σε 29 παρέες.
 

Η είδηση από πρώτη άποψη ικανοποιεί το αίσθημα δικαίας φορολόγησης των πολιτών. Δυστυχώς όμως, αμέσως μετά αναφύονται οι αμφιβολίες γι αυτό ακριβώς το δίκαιο. Δίκαιο είναι να πατάσσεται με κάθε νόμιμο τρόπο η φοροδιαφυγή αλλά κατά πόσο είναι δίκαιη η «νόμιμη φορολόγηση» βάση της οποίας πατάσσεται;

 

Το ερώτημα δεν είναι ούτε θεωρητικό ούτε ύποπτο δικαιολόγησης της φοροδιαφυγής. Είναι ένα πραγματικό ερώτημα που εδράζεται στην τεράστια αύξηση της φορολογίας των καταστημάτων και όλων των εργαζόμενων τάξεων και στρωμάτων, η οποία σε συνδυασμό με την κρίση και την καταβαράθρωση της αγοράς, θέτει όχι λίγες φορές στους μαγαζάτορες το  παρακάτω δίλλημα: «να κόψω απόδειξη και να το κλείσω ή να παρανομήσω και να επιβιώσω;».

 

Και ο τελευταίος μαγαζάτορας που βρέθηκε στο χείλος του κλεισίματος, έχει θέσει άπειρες φορές αυτό το ερώτημα στον εαυτό του. Και το έθεσε γιατί ακριβώς ήθελε και να επιβιώσει και να καταβάλει κανονικά τους φόρους.

 

Όμως με τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων, ο παραπάνω συνδυασμός είναι αδύνατος και ο μικρομεσαίος πρέπει να διαλέξει: «παρανομία ή κλείσιμο;».

 

Δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν στον καιρό της κρίσης και αυτό δείχνει ότι πολλοί ήταν αυτοί που «αυτοκτόνησαν» προτιμώντας να τηρήσουν το νόμο και να μη «λερωθεί» το  όνομα που δεκαετίες με κόπους διατηρούσαν καθαρό.

 

Βεβαίως στις ειδήσεις τα κανάλια δεν προβάλλουν αυτές οι περιπτώσεις γιατί θα θεωρούνταν ότι νομιμοποιούν ηθικώς τη φοροδιαφυγή. Αντιθέτως, προβάλλονται κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως η περίπτωση της «μαγκιάς» ενός κλαμπ στη Ρόδο που οι μπράβοι του είπαν στο κλιμάκιο ελεγκτών σε στυλ κάου μπόι: «εδώ που ήρθατε δεν θα ελέγξετε» και «φύγετε μην έχουμε κι άλλα» καθώς και η περίπτωση τραγουδιστή που δεν εξέδωσε 200 αποδείξεις.

 

Με τέτοιους όρους ενημέρωσης είναι φυσικό να δημιουργείται η πρώτη καταδικαστική ως εξοργιστική αντίδραση των πολιτών που επωμίζονται τα  φορολογικά βάρη που αποφεύγουν οι ανωτέρω.

 

Πικρές αλήθειες

 

Ωστόσο, αν νομίζει η κυβέρνηση ότι έτσι πλάθει ένα πλατύ μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής πλανάται. Στην πραγματικότητα, από κάτω βράζει η οργή κατά της υπέρογκης φορολογίας. Ο πολίτης και ο μικρομεσαίος μπορεί να εξοργίζεται από κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αλλά μέσα του και σιωπηρώς, δικαιολογεί τη «χαμηλή» μη έκδοση αποδείξεων σε όσους είναι με το ένα πόδι στο κλείσιμο.

 

Η κυβέρνηση, αν τολμήσει να κάνει ένα ισοζύγιο, πόσοι εξοργίζονται από την βαριά φορολογία και δικαιολογούν την χαμηλή φοροδιαφυγή και πόσοι εφορμούν επί δικαίων και αδίκων, μάλλον θα απογοητευθεί. Οι πολίτες πολύ περισσότερο δεν εγκρίνουν τη βαριά φορολογία και πολύ περισσότερο θεωρούν αυτή αιτία της φοροδιαφυγής, παρά την άρνηση των μικρών επιχειρηματιών. Και η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι «φοροφυγάδες» είναι ασύγκριτα περισσότεροι από τους κραυγαλέους φοροκλέπτες που βγάζουν στις ειδήσεις.

 

Αυτό είναι ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο για την κοινωνία μας (να εγκρίνεται σιωπηρώς η φοροδιαφυγή) και αν δεν θεραπευτεί, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Και μόνο το ότι ξαφνικά ο πολίτης δικαιολογεί τη χαμηλή φοροδιαφυγή τον μεταφέρει σε θέση αντίθετη με την κυβερνητική πολιτική. Κατά συνέπεια τον κάνει και αντίθετο ή ουδέτερο με την πάταξη μιας φοροδιαφυγής σε μαγαζιά που έτσι θα κλείσουν.

 

Αν η κυβέρνηση και τα ελεγκτικά όργανα δεν ξεχωρίσουν στοιχειωδώς την σκόπιμη μεγάλη φοροκλοπή από τη φοροδιαφυγή επιβίωσης μικρών επιχειρήσεων και με μέτρα εξειδίκευσης της φορολογίας καταστήσουν τις οριακές επιχειρήσεις βιώσιμες, θα ανατρέψει τους όρους σχηματισμού πραγματικού μαζικού μετώπου πάταξης της φοροδιαφυγής. Διαφορετικά, με τόσους φόρους θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα και με την πολιτική της θα σπρώξει στον σχηματισμό ενός μεγάλου μετώπου συλλογικής αποδοχής της φοροδιαφυγής!

 

Το δύστυχο είναι ότι, οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα βρουν απρόσμενα ένα μέτωπο κατά των κυβερνητικών μέτρων φορολόγησης, πίσω από το οποίο και αυτοί θα κρυφτούν και θα δικαιολογούν τη φοροδιαφυγή. Έτσι ο φαύλος κύκλος φοροδιαφυγής θα διαιωνίζεται! Μια ματιά στο παρελθόν αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει.

 

Καιρός είναι λοιπόν η κυβέρνηση να δει τις πικρές αλήθειες και να κάνει «χειρουργικές επεμβάσεις» στη φορολογία και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, εκεί όπου πραγματικά αφορά φοροκλοπή.

 

 

 

ΣΙΓΜΑ ΒΗΤΑ