tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άποψη: Πως πάμε σε νεοσύστατες επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας;

η μαζική δημιουργία επιχειρήσεων καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, απαιτεί Κεντρικό Σχέδιο Προγραμματισμένης Ανάπτυξης

Η δημοσίευση της «Πρωτοβουλία για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να διατυπώσουμε τη δική μας άποψη, για τις επιχειρήσεις που χεριάζεται η χώρα μας για να βγει από την κρίση. Επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν υπόψη την κακή οικονομική κατάσταση και ταυτόχρονα θα επιχειρούν μέσα σε αρνητικό περιβάλλον να είναι καινοτόμες, νέας τεχνολογίας, βιώσιμες, ανταγωνιστικές με ευρύ περιθώριο προστιθέμενης αξίας που θα κεφαλαιοποιείται για τη χώρα μας.

 

Πριν πούμε λεπτομέρειες καλό θα ήταν να αφήσουμε τις ιδεοληψίες και να σκεφτούμε ότι για τη χώρα μας και στην κατάσταση που είναι, η μαζική δημιουργία επιχειρήσεων καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, απαιτεί Κεντρικό Σχέδιο Προγραμματισμένης Ανάπτυξης από την Πολιτεία και όχι επιμέρους ανεξάρτητες και αυτοτελείς παρεμβάσεις και προγράμματα, συνδεόμενα μεταξύ τους μόνο μέσω της λειτουργίας των νόμων της αγοράς και του ανταγωνισμού.

 

Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη οικονομική κατάσταση και σε τέτοιες περιπτώσεις αν δεν επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ, επιβάλλεται να γίνει αποδεκτός ο κεντρικός σχεδιασμός και η διαχείριση παρόμοιων προγραμμάτων.

 

 

 

Τι θα έπρεπε να προσέξουμε για τη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών και σύγχρονων επιχειρήσεων;

 

Πρώτα χρειαζόμαστε σχεδιασμένα και εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, κοινά φυτώρια – κυψέλες ή αλλιώς θερμοκήπια (υποδομές) ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων.  Παράλληλα απαιτείται η ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος και των δεξιοτήτων  στο στάδιο γένεσης των υποψήφιων επιχειρηματιών από τις σπουδές ακόμη. Ιδίως τα ανώτατα ιδρύματα παιδείας και ερευνών οφείλουν να συνδεθούν με τα φυτώρια από νωρίς, να είναι ενεργοί εταίροι, έτσι ώστε ο νέος επιχειρηματίας να μεταβαίνει στο φυτώριο σαν να είναι το «φυσικό του περιβάλλον».

 

Η εισαγωγή της διδασκαλίας της επιχειρηματικότητας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ή τουλάχιστον μετά τη πρωτοβάθμια  έως και το πανεπιστήμιο, φαντάζει εδώ ως λογική συνέπεια, χωρίς βέβαια να παραληφθεί η ακαδημαϊκή παιδεία η οποία είναι πρωτίστως απαραίτητη για ένα ολοκληρωμένο άτομο, επιχειρηματία, εργαζόμενο και πολίτη.

 

Η σύνδεση της κατάρτισης  με την απασχόληση (δυαδικό σύστημα) κατά την αρχική επαγγελματική εκπαίδευση (μαθητεία) η ένταση της «ενδοεπιχειρησιακής» κατάρτισης και σε συνέχεια η δια βίου μάθηση αποτελούν όρο καλής επαγγελματικής προετοιμασίας, ώστε ο «κρυφός καινοτόμος επιχειρηματίας» να μπορεί να ξεπεταχτεί ανά πάσα στιγμή από το χώρο μάθησης και εργασίας.

 

Ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας (στο πλαίσιο μιας ευρείας Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικής  Διακυβέρνησης) ως κοινή βάση – οδηγός νέων επιχειρηματιών για εφαρμογές, έρευνες, ανταλλαγής και διατύπωσης ιδεών και ως κέντρο προόδου επιχειρήσεων. Οι καλές πρακτικές πρέπει να είναι κτήμα όλων.

 

Τα φυτώρια απαλλάσσουν τον νέο από κάθε απασχόληση με εκτός της στοχευόμενης εργασίας θέμα, ώστε να αποδώσει τα μέγιστο της προσπάθειας.

 

Καθορισμός χρόνου απαλλαγής των νέων που επιχειρούν στα φυτώρια από γραφειοκρατικές, λογιστικές, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που θα είναι κοινές και καλυπτόμενες από το κράτος. Μετά τη λήξη του χρόνου και εφόσον είναι βιώσιμη και με προοπτικές το εγχείρημα, καθορίζεται χρόνος σταδιακής ενσωμάτωση στην αγορά με τελικό στόχο την πλήρη έξοδο στην αγορά με όλους τους ισχύοντες κανόνες.

 

Διευκόλυνση επιχειρηματικής και ερευνητικής σύνδεσης ενδιαφερομένων εταιρειών, τραπεζικών και ερευνητικών ιδρυμάτων με τα φυτώρια και συγκεκριμένους νέους επιχειρηματίες.

 

Θα πρέπει να σχηματισθεί ένα Εθνικό Ταμείο ενίσχυσης της νεοφυούς και νεανικής επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα φυτώρια επιχειρήσεων, στο οποίο διάφοροι οργανισμοί ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, εταιρείες και πολίτες από την Ελλάδα και την αλλοδαπή, θα μπορούν να ενισχύουν, ως χορηγοί, την όλη προσπάθεια.

 

Το αρχικό κεφάλαιο του νέου επιχειρηματία –καινοτόμου μπορεί να ενισχυθεί κεντρικά από κρατικά κονδύλια έρευνας τεχνολογίας και χωριστά από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Δημιουργία δικτύου ευέλικτης συνεργασίας σε επιχειρηματική βάση μεταξύ νεοσύστατων επιχειρήσεων για την επίτευξη εξειδίκευσης και υψηλής συλλογικής παραγωγικότητας.  

 

Συμβούλια εμπειρογνωμόνων και μεντόρων ανά περιφέρεια για μετάδοση πείρας και συμβουλών στους νέους επιχειρηματίες των φυτωρίων.

 

Τακτικά, ανά εξάμηνο, συνέδρια – κατάθεσης ιδεών νέων εκκολαπτόμενων επιχειρηματιών.

 

Διασύνδεση, ανταλλαγή πείρας και πρακτικών με ανάλογα φυτώρια επιχειρήσεων στην ΕΕ.

 

Διευκόλυνση κατοχύρωσης της διανοητικής ιδιοκτησίας και κεφαλαιοποίησης της προόδου των νεοσύστατων επιχειρήσεων από κοινό οργανισμό και εμφάνιση στην κοινή πλατφόρμα φυτωρίων.

 

Περιφερειακή διάχυση των φυτωρίων και προσανατολισμός των νέων επιχειρηματιών κατά βάση στην αξιοποίηση τοπικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και ειδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

 

Δεν τελειώσαμε όμως με το κεφάλαιο που λέγεται μαζική δημιουργία επιχειρήσεων νέας τεχνολογίας  – καινοτομίας. Θα επανέλθουμε.

 

 

Σίγμα Βήτα