tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Ανοίξαμε και φέτος και σας περιμένουμε!

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Ανοίξαμε και φέτος και σας περιμένουμε… Θα μπορούσε να είναι τίτλος υποδοχής των φορολογουμένων για το σύστημα που επιτέλους άνοιξε για την υποβολή των δηλώσεων του φορολογικού έτους 2020. Άλλωστε, είναι έκφραση που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από τον τωρινό Υπουργό Τουρισμού.

Άλλοι το λένε πλατφόρμα δηλώσεων, εμείς έχουμε μείνει στις παλιές εκφράσεις, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τον όρο «σύστημα», γιατί από πλατφόρμες είχαμε και θα έχουμε ως φαίνεται μπόλικες… Είτε σύστημα, είτε πλατφόρμα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, αφού ο αγώνας δρόμου για άλλη μια χρονιά θα είναι μαραθώνιος με ταχύτητες σπριντ σε επίπεδο παγκοσμίου ρεκόρ!

Για τα των προθεσμιών τα είχαμε πει και την προηγούμενη εβδομάδα στο άρθρο μας «Μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο». Βέβαια, ακόμα αδυνατούμε να κατανοήσουμε το γεγονός ότι ορίστηκε η προθεσμία για την 27η Αυγούστου, όπως αδυνατούμε να κατανοήσουμε και μια σειρά άλλων θεμάτων που προκύπτουν συνεχώς και έχουν να κάνουν κυρίως με τα τεχνικά ζητήματα των δηλώσεων.

Δεν μπορούμε για παράδειγμα να κατανοήσουμε ότι:

  • Δεν εμφανίζονται στο σύστημα τα ποσά από τις ειδικές αποζημιώσεις που έλαβαν οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή.
  • Δεν εμφανίζονται στο σύστημα τα ποσά από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
  • Δεν εμφανίζονται στο σύστημα τα ποσά από τις ειδικές αποζημιώσεις των επιχειρήσεων.
  • Δεν εμφανίζονται στο σύστημα τα χρήματα που έλαβαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δηλώσεις covid για το 2020 και εγκρίθηκαν.
  • Ακόμα δεν φαίνονται οι βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΔ των επιδομάτων ανεργίας που έλαβαν οι φορολογούμενοι το 2020.
  • Δεν έχουν αναρτηθεί από τον ΕΦΚΑ οι βεβαιώσεις εισφορών έτους 2020, ώστε να μπουν στα βιβλία των επιχειρήσεων ή να τσεκαριστούν με τις εγγραφές που έχουν γίνει.

Στα παραπάνω, σίγουρα όλο και κάποιο πρόβλημα θα προστεθεί επιπλέον, αφού προφανώς και δεν έχουμε μπει σε απόλυτη λειτουργία υποβολής των δηλώσεων λόγω των προαναφερθέντων, άρα δεν έχουμε εικόνα τι γίνεται με τα ασφαλιστικά ταμεία, τις βεβαιώσεις μισθοδοσίας δημοσίου και άλλα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να είναι προ- συμπληρωμένα, όπως ορίζει η εγκύκλιος και η διαδικασία.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε υποβάλλει φορολογική δήλωση και στη συνέχεια ενημερωνόμαστε ότι θα πρέπει να κάνουμε τροποποιητική λόγω αλλαγών που έγιναν από κάποιο φορέα του δημοσίου στις βεβαιώσεις αποδοχών. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που διαπιστώσαμε μόνοι μας, με μεγάλη μας έκπληξη, ότι τα ποσά έχουν αλλάξει, αλλά φυσικά δεν έκρινε κανείς αναγκαίο να ενημερώσει τον δύσμοιρο τον φορολογούμενο και στη συνέχεια αυτός εμάς.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρουμε για δύο διαφορετικούς λόγους:

Κατ’ αρχάς για το θέμα τις προθεσμίας, γιατί σε λίγο καιρό από σήμερα θα αρχίζει να λέγεται ότι η προθεσμία που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν τρίμηνη... Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν γίνεται δεκτό, αφού οι δηλώσεις ναι μεν άνοιξαν, αλλά προφανώς και δεν είναι έτοιμες για τους λόγους που προαναφέραμε, αλλά και για πολλούς άλλους που θα προκύψουν. Επίσης, όμως, δεν γίνεται δεκτό σε καμιά περίπτωση, ηθικά και μόνο, το γεγονός ότι μέσα στο τρίμηνο εμπεριέχεται και ο Αύγουστος.

Δεύτερον, για το θέμα των διορθώσεων στις βεβαιώσεις που προαναφέραμε. Τα «λάθη» που γίνονται στις βεβαιώσεις, θυμίζουν πολύ τα λάθη που προκύπτουν σε ένα εστιατόριο στο φαγητό που λαμβάνει ο πελάτης. Όταν έχει πρόβλημα θα τα ακούσει ο σερβιτόρος και κανένας άλλος, είτε φταίει, είτε όχι. Στη διαδικασία των δηλώσεων τον ρόλο του σερβιτόρου τον έχουμε εμείς… Τι κι αν ήταν πρόβλημα του ΕΦΚΑ ή άλλου φορέα στη βεβαίωση αποδοχών, εμείς θα τα ακούσουμε για το κατοστάρικο που έφαγε πρόστιμο ο φορολογούμενος και εμείς θα κληθούμε να το διαχειριστούμε, ενώ πολλές φορές είναι και πολύ δύσκολο να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε «ελέφαντες».

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ανωτέρω συν την υπομονή που έχουμε αρχίσει και χάνουμε εμείς οι φοροτεχνικοί, θα πρέπει να τα λάβουν υπόψιν τους όσες υπηρεσίες «απαιτούν» δηλώσεις και φορολογικά στοιχεία πριν τη νόμιμη προθεσμία. Ήδη έχουν αρχίσει και εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα τύπου «παιδικοί σταθμοί», το οποίο όλοι μας γνωρίζουμε πόσο αγαπημένο είναι κάθε χρόνο.

Αλήθεια… Οι δηλώσεις φυσικών προσώπων άνοιξαν, των νομικών γιατί είναι ακόμα κλειστές;

Οι εταίροι πόσο καιρό θα έχουν στη διάθεσή τους;

Κατά τα άλλα, για το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών πρέπει να έχει υποβληθεί δήλωση επιχείρησης έως τις 17 Ιουνίου, αφού μέχρι τότε είναι η προθεσμία για την αίτηση…

Άραγε αυτός που ορίζει το 17 Ιουνίου, έχει υποβάλλει ποτέ του έντυπο Ε3 ή δήλωση γενικότερα ;

Για να πάμε και λίγο σε ζητήματα πρακτικότερα, θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούμε στις ατομικές επιχειρήσεις που έχουν ιδιόκτητο ακίνητο και ήταν πληττόμενες ή ακόμη χειρότερα ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις για το εν λόγω ακίνητο προφανώς δεν έλαβαν στήριξη μέσω μείωσης ενοικίου, αφού δεν είχαν κάποιο ενοίκιο να μειώσουν. Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν έλαβε από κάπου αφορολόγητη ειδική αποζημίωση, αφού δεν είχε κάποιον ενοικιαστή να του μειώσει το μίσθωμα.

Καλά μέχρι εδώ, όμως το θέμα είναι ότι όχι μόνο δεν θα έλαβαν κάποια στήριξη, αλλά ως φαίνεται θα πληρώσουν και παραπάνω φόρο, λόγω φόρου ιδιόχρησης. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Ν. 4172/2013 αναφέρει ότι το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Το εν λόγω έσοδο μπορεί να αναγνωρίζεται ταυτόχρονα ως έξοδο της επιχείρησης, αφού μπορεί να καταχωρηθεί στα βιβλία της, όμως φέτος λόγω της κατάστασης θεωρούμε πολλές επιχειρήσεις θα έχουν ζημίες, άρα το έξοδο θα πέσει σε έναν «κουβά» που δεν θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση φόρου.

Από την άλλη όμως, το τεκμαρτό έσοδο φορολογείται κανονικά με την κλίμακα ενοικίων, αφού προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα που ενδεχομένως υπάρχουν από ενοίκια. Να θυμίσουμε ότι η κλίμακα είναι :

Εισόδημα από ακίνητη περιουσία Συντελεστής
0-12.000 15%
12.001 – 35.000 35%
35.001- 45%

Βάσει αυτού λοιπόν ο φόρος στην καλύτερη θα είναι 15%, ενώ στη χειρότερη μπορεί να φτάσει στο 45%!

Το ίδιο μπορεί να συμβεί κι εάν η επιχείρηση έχει οριακά κέρδη που δεν ξεπερνούν τις 10.000 €, αφού η πρώτη κλίμακα περιορίζεται στο 9%. Μπορεί η διαφορά να μην είναι τόσο μεγάλη, αλλά στην καλύτερη θα είναι στο 6% της αντικειμενικής αξίας.

Το ζήτημα το είχαμε θέσει και στον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην οποία είχε παρευρεθεί, αλλά μέχρι στιγμής το Υπουργείο έχει διαφορετική γνώμη. Θεωρούμε όμως ότι είναι δίκαιο να βρεθεί άμεσα μια λύση, όπως, για παράδειγμα, να μην θεωρείται εισόδημα η ιδιόχρηση για το διάστημα που η επιχείρηση ήταν κλειστή με κρατική εντολή ή προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία ότι είχε μεγάλη μείωση τζίρου σε σχέση με το 2019.

Για τις δηλώσεις σίγουρα θα τα πούμε και σε επόμενο χρόνο, αφού σίγουρα όσο προχωράμε θα προκύπτουν ζητήματα και προβλήματα προς επίλυση.

Πηγή: www.e-forologia.gr