tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Έλεγχοι υγιεινής – εκπαίδευσης προσωπικού εστίασης

Με τη σταδιακή μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου σε όλα τα πεδία, τα πρόστιμα είναι αυστηρά και σε ορισμένες περιπτώσεις εξοντωτικά

Το υπουργείο Υγείας και οι άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους εντείνουν τελευταία τους έλεγχους σε επιχειρήσεις εστίασης και τροφίμων για την τήρηση, τόσο των υγειονομικών κανόνων όσο και της εργασιακής, περιβαλλοντικής και φορολογικής μονοθεσίας.

 

Μετά μάλιστα από ανακάλυψη κρουσμάτων ανέλεγκτης επικύρωσης πιστοποιητικών υγείας προσωπικού, οι έλεγχοι θα πάρουν πολύ αυστηρότερη μορφή αφού θα στραφούν και στο εσωτερικό των εκλεκτικών μηχανισμών για να παταχθεί η διαφθορά.

Σημειώνουμε ότι με τη σταδιακή μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου σε όλα τα παραπάνω πεδία, τα πρόστιμα είναι αυστηρά και σε ορισμένες περιπτώσεις εξοντωτικά όπως έχει και επίσημα τονίσει κατ’ επανάληψη και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας προς τους αρμόδιους και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

 

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ο έλεγχος του προσωπικού αποτελούν αυτό το διάστημα τα πεδία αιχμής των ελέγχων ενώ έρχονται οι έλεγχοι για την τήρηση του κανονισμού για το κάπνισμα, των αποδείξεων κλπ.

 

Οι επαγγελματίες της εστίασης και της παρασκευής τροφίμων πρέπει να εντείνουν την προσοχή τους σε όλα αυτά, ώστε να μη δώσουν το δικαίωμα επιβολής κυρώσεων.

 

Παραθέτουμε τον Οδηγό Υγιεινής του ΕΦΕΤ, για τις επιχειρήσεις εστίασης και τροφίμων, την νομοθεσία  λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων και την εγκύκλιο 3 με διευκρινήσεις επί της ίδρυσης και λειτουργίας ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πλήρη εικόνα για τις υποχρεώσεις τους.

 

Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι όσοι ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, ή να εργαστούν σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας και να έχουν περάσει από εκπαιδευτικό σεμινάριο.

 

Σεμινάρια από το ΕΕΑ

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των επαγγελματιών, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα (σεμινάρια) για τις «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων» ΥΑ 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007 με το φθηνότερο κόστος για τα μέλη του από όλα τα άλλα εκπαιδευτικά κέντρα και έχει αποσπάσει τους επαίνους του ΕΦΕΤ για την αρτιότητά τους. Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση του ΕΕΑ και τον τρόπο συμμετοχής στα σεμινάρια

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΕΑ, απευθύνεται σε όσους εμπλέκονται με τον χειρισμό τροφίμων, σε επιχειρήσεις που ασκούν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες: παρασκευή, μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση και προσφορά προς πώληση ή διάθεση τροφίμων. Απευθύνεται επίσης σε υπευθύνους εταιρειών που εμπλέκονται και σχετίζονται με την τροφική αλυσίδα (π.χ. εταιρείες συμβούλων, εταιρείες μυοκτονιών, κατασκευαστών εξοπλισμού, εταιρείες συσκευασίας κλπ.).

 

Οι έλεγχοι

 

Οι έλεγχοι που ξεκινούν οι υπηρεσίες θα γίνονται, ενδεικτικά  στις παρακάτω επιχειρήσεις και κλάδους:

  • Στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, σε όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών όπως οι υπεραγορές τροφίμων, τα cash & carry, οι αποθήκες χονδρικού εμπορίου, τα κρεοπωλεία, τα παντοπωλεία, τα πρατήρια κατεψυγμένων προϊόντων, οι κάβες -ξηρών καρπών, σε αρτοποιεία, πρατήρια άρτου κ.λ.π.
  • Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, που παρασκευάζουν ή προσφέρουν τρόφιμα και ποτά (εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία κ.λ.π.)
  • Στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών.
  • Στους μεταφορείς που χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα πώλησης προϊόντων.
  • Στις επιχειρήσεις αναψυχής (καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, χώρους εκδηλώσεων)
  • Σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (ξενοδοχεία, κομμωτήρια κ.λ.π.)
  • Στους παρασκευαστές , που πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους.
  • Ιδιαίτερη σημασία στους εργαζομένους σε όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής, ατομική καθαριότητα, πιστοποιητικά υγείας κ.λ.π.)
  • Πιστοποιητικά εκπαίδευσης προσωπικού
  • Στα ιδρύματα , οίκους ευγηρίας και λοιπούς φορείς κοινωνικής φροντίδας.

 

Οι επιχειρήσεις επί πλέον θα πρέπει να τηρούν το σύστημα  HACCP όπου και όπως επιβάλλεται έχοντας υπόψη τον οδηγό του ΕΦΕΤ για το HACCP, τον οποίο μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δει.

 

 

Η νομοθεσία για την υγιεινή και την εκπαίδευση

 

 Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/8.10.2012 Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις

Αθήνα 8/ 10 /2012 Αρ. Πρωτ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.96967 (ΦΕΚ Β' 2718/08-10-2012)

 

ΑΡΘΡΟ 8
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ – ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

 

Όσοι ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, ή να εργαστούν σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική διάταξη υπ' αριθμ.Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797/4.4.2012 όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον θα πρέπει:

• Να φροντίζουν την υγεία τους.
 

• Να αναφέρουν στον προϊστάμενο τους τυχούσα ασθένεια τους (γαστρεντερικά προβλήματα, πονόλαιμο, βήχα, εκκρίσεις από μύτη ή μάτια, τροφική δηλητηρίαση). Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η παραμονή σε χώρους που διαχειρίζονται τρόφιμα (π. χ. προετοιμασία, επεξεργασία, διάθεση).
 

• Όταν αισθανθούν αδιαθεσία, να μην έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ιδίως αυτά που είναι σε ανοιχτές συσκευασίες.
 

• Να επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με ιατρική βεβαίωση.
 

• Να καλύπτουν τις πληγές, καψίματα, δερματικές μολύνσεις, με έντονα χρωματιστό αδιάβροχο επίδεσμο.
 

Σύμφωνα με το Κεφάλαιο VIII του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 απαιτείται υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας από κάθε πρόσωπο που εργάζεται σε χώρους τροφίμων και θα πρέπει:
 

• Να φορά κατάλληλο, καθαρό και, όταν είναι αναγκαίο, προστατευτικό ρουχισμό.
 

• Να τηρεί τους κανόνες και διαδικασίες ατομικής υγιεινής με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας επιμόλυνσης των τροφίμων (μικροβιολογική, φυσική, χημική επιμόλυνση) άμεσα ή έμμεσα.
 

• Να έχει καλές συνήθειες (να πλένει τα χέρια πριν αναλάβει εργασία, να φορά πάντα καθαρή ποδιά, να μη φορά κοσμήματα (ρολόγια, σκουλαρίκια, δακτυλίδια, βραχιόλια κα), να έχει κοντά και καθαρά νύχια. Όχι βαμμένα ή πρόσθετα νύχια.

 

• Να χειρίζεται σωστά τα τρόφιμα και να συνεργάζεται προς όφελος της υγιεινής και ασφάλειας αυτών.
 

• Όταν χρησιμοποιούνται γάντια αυτά δεν υποκαθιστούν το πλύσιμο των χεριών, ενώ συνιστάται να τα αλλάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ή όταν λερωθούν ή σχιστούν, ή όταν αλλάξει η εργασία ή είδους του τροφίμου που χειρίζεται (πχ από ωμό κρέας σε έτοιμο για κατανάλωση τρόφιμο).
 

ΑΡΘΡΟ 9 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών πρέπει να εξασφαλίζουν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της κείμενης Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και ειδικότερα ότι:
 

• Οι χειριστές τροφίμων εκπαιδεύονται σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης και τις εκτελούμενες εργασίες.
 

• Οι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και τη διατήρηση της διαδικασίας βάσει των αρχών HACCP ή για την εφαρμογή των σχετικών οδηγών ορθής πρακτικής εκπαιδεύονται κατάλληλα για την εφαρμογή τους.
 

Η εκπαίδευση του προσωπικού πρέπει να τεκμηριώνεται με κατάλληλο αρχείο που θα διατηρείται στο αρχείο προσωπικού, σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας.
 

 

Σ.Β.