tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο Π. Παντελή – Ηλ. Χατζηγεωργίου: Οι τελευταίες εξελίξεις

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Τα νούμερα της διάδοσης του ιού εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά, μάλιστα την Τετάρτη που μας πέρασε στη χώρα μας είχαμε ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων. Εκτός όμως από τα κρούσματα, ιστορικά υψηλό είναι και το νούμερο των ασθενών που έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, το οποίο αυξάνεται συνεχώς. Με λίγα λόγια η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει κάτι παραπάνω από κρίσιμη και η ανάγκη για την προσοχή όλων μας είναι δεδομένη.

Εκτός αυτών όμως, σε πολύ κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και η οικονομία, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν περάσει ένα πολύ μεγάλο διάστημα όντας κλειστές με κρατική εντολή. Χρειάζονται και αυτές μια ένεση ρευστότητας, μια μικρή ανάσα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Τα προβλήματα είναι και στον τομέα της οικονομίας πολυεπίπεδα, με κυριότερο όλων να είναι αυτό της ρευστότητας, για την οποία μάχονται όλοι εδώ κι έναν χρόνο.

Η ζυγαριά ανάμεσα σε αυτά τα δύο, οικονομία και υγεία, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί στη μέση. Από όποια μεριά και να γύρει δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην αντίθετη, το έχουμε αναφέρει και παλιότερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να γίνονται προσπάθειες από τους αρμοδίους να βρεθεί η χρυσή τομή, υπολογίζοντας πάντα και το γεγονός ότι οι κάνουλες στερεύουν όσο η κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτές τις ειδικές συνθήκες, οι οποίες πλέον πρέπει να θεωρούνται μόνιμες.

Στα πλαίσια όλων αυτών, περιμένουμε τις σημερινές ανακοινώσεις για το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής…

Οι απόψεις της κάθε μεριάς είναι σίγουρα αποδεκτές: αυτού που θα σκεφτεί πώς είναι δυνατόν να ανοίγουν μαγαζιά που ήταν κλειστά ενώ ταυτόχρονα τα κρούσματα είναι πολύ υψηλά, αλλά και αυτού που θα σκεφτεί πώς είναι δυνατόν ένα μαγαζί να μένει κλειστό εδώ και 4 μήνες χωρίς να έχει εισπράξει απολύτως τίποτα. Δυστυχώς, η λύση εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη, αφού η κάθε μεριά έχει τα δικά της δίκια. Το τι θα γίνει, θα το δείξει η απογραφή που θα κάνουμε όλοι μας όταν τελειώσει αυτή η ιστορία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μας πρέπει να κάνουμε ενέργειες οι οποίες βλέπουν προς το μέλλον, προσπαθώντας να λύσουμε τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν. Στα πλαίσια αυτού, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών άσκησε έντονες πιέσεις προς τους αρμοδίους, για τις επιχειρήσεις οι οποίες μισθώνουν χώρους από το ελληνικό δημόσιο και οι μισθώσεις λήγουν αυτό το διάστημα. Είχε δημιουργηθεί πολύ μεγάλος κίνδυνος οι εν λόγω επιχειρήσεις να βρεθούν χωρίς την επαγγελματική τους στέγη εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι καντίνες που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο. Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε το Ε.Ε.Α. στην οποία παρευρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Στέλιος Πέτσας, μας διαβεβαιώθηκε ότι θα προβλεφθεί τριετής παράταση για όσες μισθώσεις ακινήτων του δημοσίου έληξαν ή οδεύουν προς τη λήξη τους.

Μιας και λέμε για μισθώσεις, πάμε και στο άλλο μέτωπο, αυτό των δηλώσεων covid-19. Οι εν λόγω δηλώσεις ως γνωστόν συμπληρώνονται από τους ιδιοκτήτες προκειμένου να λάβουν τις ειδικές αποζημιώσεις για τους μήνες Νοέμβριο και μετά ή να λάβουν τους σχετικούς συμψηφισμούς για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο.

Το πρόβλημα όλο αυτό το διάστημα είναι ότι ήταν πολύ δύσκολη η ενημέρωση για να μάθεις την τύχη που είχε η δήλωση που έκανες. Επιπλέον, πολλές φορές έχουμε πει ότι οι εκκαθαρίσεις κόβονταν λόγω τεχνικών προβλημάτων που δημιουργούνταν κατά κύριο λόγο από την προβληματική εφαρμογή των μισθωμάτων, η οποία είχε κατασκευαστεί για άλλους σκοπούς. Δυνατότητα διορθώσεων δεν υπήρχε μέχρι στιγμής, με μια μικρή εξαίρεση τους μήνες 3ο έως 6ο που είχε τρέξει μια διαδικασία διορθώσεων παλαιότερα.

Σχετικά με αυτό είχε δημοσιευθεί η εγκύκλιος Α. 1050/2020 την οποία είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενό μας άρθρο. Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο θα υπάρξει δυνατότητα διορθώσεων έως τις 19 Απριλίου 2021.

Παράλληλα όμως, προκειμένου να μην ψάχνουμε όλοι στα τυφλά, δημιουργήθηκε από την ΑΑΔΕ η σχετική εφαρμογή ενημέρωσης των αιτήσεων μηνών Μαρτίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, την οποία μπορούμε να βρούμε εδώ : https://www.aade.gr/polites/akinita/diloseis-misthosis-akiniton.

Σε αυτή την εφαρμογή ο κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της δήλωσης covid που έχει υποβάλει, εάν έχει λάβει τα χρήματα και πότε κι εάν έχει λάβει συμψηφισμούς και πότε. Σε περίπτωση αρνητικής έκβασης ενημερώνεται σχετικώς, καθώς και για τον λόγο απόρριψής της.

Η εν λόγω εφαρμογή έπρεπε να έχει δημιουργηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι κάτι που το έχουμε αναφέρει και σε πολλά άρθρα μας άλλωστε. Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας με τους αρμοδίους που κλήθηκαν τεχνικά να τρέξουν το όλο εγχείρημα, μας είχε διαβεβαιωθεί ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να υπάρξει μία τέτοια πληροφόρηση προς τους ενδιαφερόμενους. Γνώριζαν πολύ καλά ότι θα λύσει πολλά προβλήματα και απορίες για τους φορολογούμενους, αλλά και στους ίδιους.

Εκ του αποτελέσματος πάντως, θεωρούμε ότι το πρόβλημα ξεκινούσε από την ίδια την πλατφόρμα μισθωμάτων, η οποία είχε δημιουργηθεί για άλλες ανάγκες, οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με εκκαθαρίσεις αποζημιώσεων. Βλέποντας κάποιος τη νέα εφαρμογή, μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολο ήταν το όλο εγχείρημα, αλλά και ότι πολλές φορές είναι απαραίτητη η χειροκίνητη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε όντως να βοηθήσει την κατάσταση και να μην μείνει κανένας δικαιούχος χωρίς να λάβει την αποζημίωση που δικαιούται, αλλά να λύσει, κατά τα όρια του δυνατού, και τα δικά μας χέρια, αφού όλοι μας γνωρίζουμε ότι καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, βάζοντας πολλές φορές την τέχνη και τη φαντασία μας…

Αξίζει λοιπόν να τονίσουμε ότι αντίστοιχες εφαρμογές ενημέρωσης θα πρέπει να δημιουργηθούν και για άλλες πληρωμές που πραγματοποιεί το δημόσιο, όπως είναι, για παράδειγμα, οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές, οι ειδικές αποζημιώσεις των εργαζομένων και γενικότερα για ό,τι έχει να κάνει με χρήματα που περιμένει να λάβει ή έχει ήδη λάβει αιτούμενος από το ελληνικό δημόσιο. Τέτοιες εφαρμογές κάνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και πολλές φορές λύνουν χέρια, αλλά και αξιοποιούν καλύτερα τις εργατοώρες που χάνονται στις αναμονές των τηλεφώνων.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να απευθυνθούμε και προς τους αρμοδίους ορισμού των προθεσμιών: Μήπως θα ήταν καλή ιδέα να δοθεί άμεσα η παράταση για τις ΜΥΦ του 2020;

Καλή δύναμη σε όλους μας!

Πηγή: www.e-forologia.gr