«Διαζύγιο» επιχειρήσεων από τις τράπεζες – Τα εμπόδια για χρηματοδότηση

Τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν έχουν κάνει αίτηση για νέα χρηματοδότηση τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αρνείται να ζητήσει νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, με βασικά εμπόδια να αποτελούν τα υψηλά επιτόκια αλλά και οι «πιέσεις» που έχει δεχθεί η κερδοφορία τους τα τελευταία χρόνια, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα η οποία έγινε στο περιβάλλον 908 επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από το 76% των επιχειρήσεων που έχουν αρνηθεί να αιτηθούν, το 32% απαντά πως ένας από τους βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες αποτελούν τα υψηλά επιτόκια. Την ίδια στιγμή, το 65% του συνόλου των επιχειρηματιών που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε πως η κερδοφορία της επιχείρησής του μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερή την τελευταία πενταετία.

Παράλληλα, το Οικονομικό Επιμελητήριο αναφέρει πως βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με μεγάλα ποσοστά NPEs να παρουσιάζονται στα χαρτοφυλάκια ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (68,8% και 62,3% αντίστοιχα) σε αντίθεση με το χαρτοφυλάκιο μεγάλων επιχειρήσεων (28,3%). Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 17% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι επιθυμεί να προβεί σε ρύθμιση των δανείων του, ενώ από αυτούς το 55% επιθυμεί να ρυθμίσει τα δάνειά του μέσω των τραπεζών και ένα 12% μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ