tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δημιουργία συνεταιριστικής τράπεζας προτείνουν ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ

Στη δημιουργία τράπεζας μικρομεσαίων στοχεύουν η ΓΣΕΒΕ και η ΕΣΕΕ μαζί με τις συνεταιριστικές τράπεζες

Στη δημιουργία τράπεζας μικρομεσαίων στοχεύουν η ΓΣΕΒΕ και η ΕΣΕΕ μαζί με τις συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες  θα αποτελέσουν το όχημα της υλοποίησης του σχεδίου. Στόχος η εξειδικευμένη παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η βελτίωση της ρευστότητάς τους.

Για την κοινοποίηση της πρότασης η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας (ΕΣΤΕ) προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ενημερώνοντας τους φορείς της αγοράς και τον επιχειρηματικό κόσμο για τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν.

Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν αναλυτικά  ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ενώ παρέμβαση έκανε και ο Νίκος Μυρτάκης εκ μέρους της ΕΣΤΕ.


 

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: 

«Κάνουμε μία κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία μίας αναπτυξιακής τράπεζας. Σήμερα οι τράπεζες έχουν κλείσει τη χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνέπεια είναι η μείωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Η ΓΣΕΒΕΕ είδε ότι το δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών μπορεί να εξελιχθεί σε αναπτυξιακή τράπεζα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι έτσι προχώρησε μαζί με την ΕΣΕΕ και την ΕΣΤΕ στη πρότασή δημιουργίας της».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι

«στόχος είναι να μπορέσουμε αν μετεξελίξουμε το δίκτυο συνεταιριστικών τραπεζών σε τράπεζα μικρομεσαίων, όχι να δημιουργήσουμε κάποια νέα τράπεζα και να  ενισχύσουμε της ρευστότητα στην αγορά. Σήμερα με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος δεν φαίνεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα χρηματοδοτήσουν την αγορά περνώντας χρήμα στην πραγματική οικονομία. Έτσι θέλουμε να αξιοποιήσουμε το δίκτυο και τις δομές των συνεταιριστικών τραπεζών κάτω από μία ομπρέλα για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των μικρομεσαίων. Η αγορά δεν έχει άλλο χρόνο. Άλλωστε το μοντέλο των συνεταιριστικών τραπεζών λειτουργεί καλά στην Ευρώπη».

Ο κ. Νίκος Μυρτάκης εκ μέρους της ΕΣΤΕ ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση και τη δομή του δικτύου συνεταιριστικών τραπεζών και πως μπορεί γρήγορα να προχωρήσει το εγχείρημα για τράπεζα μικρομεσαίων.

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Καββαθά που ανέλυσε το εγχείρημα έχει ως εξής:

«Ο τραπεζικός τομέας είναι ο βασικός διαμεσολαβητικός θεσμός ροής κεφαλαίου προς την πραγματική οικονομία. Συνεπώς όταν ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε κρίση ο μηχανισμός χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας δεν λειτουργεί σωστά. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας βρίσκεται σήμερα σε φάση μηχανικής υποστήριξης, μέσω εξωτερικής ανακεφαλαιοποίησης, αντιμετωπίζοντας αφενός τις επιπτώσεις από την καταγραφή ζημιών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και αφετέρου τη δραστική μείωση των καταθέσεων κατά την τελευταία τετραετία και την αύξηση των επισφαλειών. Ως άμεση συνέπεια είναι η μείωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και η δημιουργία επομένως ενός καθοδικού φαύλου κύκλου.

Πέραν όμως της τρέχουσας ιδιαίτερα αρνητικής κατάστασης, είναι σημαντικό να αναφερθούν δομικές και μακροχρόνιες ελλείψεις των χρηματοδοτικών υποδομών στη χώρα μας, ιδιαίτερα αναφορικά με την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Ήδη πριν ξεσπάσει η κρίση, το 2008, η ΓΣΕΒΕΕ είχε τονίσει την έλλειψη των χρηματοδοτικών υποδομών της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ αναφορικά με τις μικρές επιχειρήσεις, σε μελέτη που είχε διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Η εν λόγω μελέτη είχε δείξει τότε ότι οι μισές περίπου μικρές επιχειρήσεις βασίζονται αποκλειστικά σε ίδια κεφάλαια, ενώ όσες είχαν προσφύγει στις τράπεζες, χρηματοδοτούνταν με προϊόντα άλλου σκοπού. Τότε η ΓΣΕΒΕΕ είχε προτείνει τη δημιουργία ενός χρηματοπιστωτικού τομέα αποκλειστικά προσανατολισμένου στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, αίτημα που μόνο εν μέρει ικανοποιήθηκε με την ίδρυση του ΕΤΕΑΝ. Ωστόσο, η λειτουργία του ΕΤΕΑΝ κρίνεται ανεπαρκής σήμερα λόγω κυρίως της απροθυμίας και αδυναμίας των τραπεζών να συμμετέχουν σε προϊόντα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Το βασικό πρόβλημα της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση δεν φαίνεται να είναι τόσο η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων, όσο η γενικότερη φιλοσοφία πιστώσεων των παρόχων της πίστωσης. Είναι σχετικά αναμενόμενο ότι όταν μια μεγάλη τράπεζα απευθύνεται σε όλες τις πτυχές του επιχειρηματικού κόσμου, είναι πιο πιθανό να  προκριθούν αιτήσεις οι οποίες συνοδεύονται από περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες, υψηλότερες εγγυήσεις, υψηλότερα επίπεδα διαφοροποίησης κινδύνου και άλλα παρόμοια χαρακτηριστικά που ευνοούν σε γενικές γραμμές τις μεγάλες επιχειρήσεις σε σύγκριση με τις μικρές. Ένας τέτοιος ανταγωνισμός, τιθέμενος στο πλαίσιο λειτουργίας των μεγάλων εμπορικών τραπεζών είναι χαμένη υπόθεση για τις μικρές επιχειρήσεις.

Επομένως, ως εναλλακτικές πηγές χρηματοδοτικής πίστης εννοούνται εκείνα τα διαφορετικά χρηματοδοτικά σχήματα τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στην πίστωση. Μία από αυτές μπορούν να είναι οι συνεταιριστικές τράπεζες. Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται σήμερα 13 συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούν σχεδόν όλες τις τραπεζικές εργασίες. Ο βασικός τους σκοπός είναι η στήριξη της γεωγραφικής περιοχής την οποία καλύπτουν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 70% των χρηματοδοτήσεων τους απευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις. Σε ορισμένες περιοχές κατέχουν μερίδιο αγοράς κοντά στο 25% (π.χ. Κρήτη), ενώ σε απομακρυσμένες περιοχές (π.χ. Δωδεκάνησα) αποτελούν την μοναδική πηγή πρόσβασης της τοπικής κοινότητας σε χρηματοδοτική πίστωση.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πιστωτικοί οργανισμοί οι οποίοι είναι πιο κοντά στις μικρές επιχειρήσεις για τους εξής λόγους:
•    Γνωρίζουν καλύτερα την τοπική οικονομία και τους επιχειρηματίες και επομένως μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τις ανάγκες τους
•    Τείνουν να ενισχύουν υγιείς επιχειρήσεις με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης
•    Εστιάζουν κυρίως στη λειτουργία της λιανικής τραπεζικής, τουλάχιστον σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις μεγάλες τράπεζες
•    Αρκετά υψηλά στην ιεραρχία των στόχων τους είναι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στόχος ο οποίος αποτελεί βασικό οδηγό στις αποφάσεις για χρηματοδότηση

Ο συνεργατικός χρηματοπιστωτικός θεσμός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εξαιρετικό μηχανισμό πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, στην οποία δραστηριοποιούνται πάρα πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις, ίσως η πιο κατάλληλη μορφή πρόσβασης σε χρηματοδοτική πίστη να είναι το συνεταιρίζεσθαι. Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν να έχουν ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο ως μια εναλλακτική μορφή χρηματοδοτικής πίστης για τις μικρές επιχειρήσεις. Η υποδομή ήδη υπάρχει. Χρειάζεται μια απλή ενίσχυση από συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου ο θεσμός αυτός να μπορέσει να ταιριάξει καλύτερα με τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων».