tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΕ: Ανάκαμψη με αστερίσκους

σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται ρυθμός ανάκαμψης, για το 2017 στο 2,1% (από 1,7% στην προηγούμενη έκθεση) και για το 2018 στο 2,1% (από 1,8%)

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει πως «μολονότι η κυκλική ανάκαμψη μετρά πλέον 18 συνεχή τρίμηνα, παραμένει ελλιπής, καθώς υπάρχουν για παράδειγμα σημαντική κάμψη στην αγορά εργασίας και ασυνήθιστα χαμηλή αύξηση των μισθών», στην ΕΕ. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, αφού επισήμανε πως «οι επιδόσεις της οικονομίας της ΕΕ είναι συνολικά θετικές», τόνισε ότι «υπάρχουν ωστόσο σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών, καθώς σε ορισμένα από αυτά εξακολουθεί να παρατηρείται σημαντική κάμψη στην αγορά εργασίας». Σε αυτό το έδαφος, εστίασε εκ νέου στην ανάγκη για «μακροοικονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που είναι προσανατολισμένες προς τη σταθερότητα, με στόχο να τονωθούν η παραγωγικότητα και η προσαρμοστικότητα στην αλλαγή…».

 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται ρυθμός ανάκαμψης, για το 2017 στο 2,1% (από 1,7% στην προηγούμενη έκθεση) και για το 2018 στο 2,1% (από 1,8%).

 

Συνολικά στην ΕΕ αναμένονται ρυθμοί στο 2,4% (από 1,9%) για το 2017 και στο 2,1% (από 1,9%) για το 2018.

 

Κίνδυνοι και αβεβαιότητες

 

Εξάλλου, σύμφωνα με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις, «οι κυριότεροι κίνδυνοι δυσμενών εξελίξεων είναι εξωτερικοί και συνδέονται με υψηλές γεωπολιτικές εντάσεις (π.χ. στη Χερσόνησο της Κορέας), ενδεχομένως δυσχερέστερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες (π.χ. λόγω αυξημένης απροθυμίας ανάληψης κινδύνων), την οικονομική προσαρμογή στην Κίνα ή την επέκταση των προστατευτικών πολιτικών».

 

Επιπλέον, αναφορικά με τους «κινδύνους» και τις «αβεβαιότητες» που εντοπίζονται στο εσωτερικό της ΕΕ, εστιάζουν σε παράγοντες που συνδέονται με την «έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit», την «ισχυρότερη ανατίμηση του ευρώ» και τα «υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια».

 

Μάλιστα, η πρόβλεψη της Κομισιόν, αναφορικά με το ρυθμό ανάκαμψης στη Βρετανία, συνοδεύεται με έναν επιπλέον «αστερίσκο», καθώς, όπως λένε, «βασίζεται σε καθαρά τεχνική παραδοχή για διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ των 27 και του Ηνωμένου Βασιλείου».

 

Τα «γυρίσματα» του οικονομικού κύκλου

 

Την ίδια ώρα, οι όποιοι ρυθμοί ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία τροφοδοτούνται και συνδέονται με τις γενικότερες συνθήκες στην ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία, καθώς και μια σειρά από εξαιρετικά ευμετάβλητους συγκυριακούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, η όποια εναλλαγή του οικονομικού κύκλου (π.χ. μείωση της μάζας του παγκόσμιου εμπορίου) θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία.

 

 

Σε αυτό το φόντο, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σε πρόσφατη έκθεση για την ελληνική οικονομία επισημαίνει: «Οσο ευπρόσδεκτη είναι η καταγραφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης, άλλο τόσο ανησυχητικό είναι ότι αυτοί είναι χαμηλοί και μάλιστα δεδομένης της ευνοϊκής συγκυρίας». Σε αυτό το πλαίσιο και σε αντίστοιχη προσέγγιση με αυτήν του ΣΕΒ και άλλων επιτελείων, επισημαίνεται ότι «σε θετική κατεύθυνση συμβάλλει αποφασιστικά το ιδιαίτερα ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, όπου οι τοπικές γεωγραφικές συνθήκες ενίσχυσαν τον εισερχόμενο τουρισμό, αλλά και ευρύτερα, καθώς στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς καταγράφονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, το κόστος χρήματος είναι ιδιαίτερα χαμηλό, όπως σχετικά χαμηλό είναι και αυτό της Ενέργειας».

 

Ως κρίσιμο ζήτημα αποτυπώνεται το γεγονός ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα υπολείπεται από αυτόν των Ευρωπαίων εταίρων, με την απόκλιση των οικονομιών να διευρύνεται αντί να μειώνεται».

 

 

Πηγή: Ριζοσπαστης

 

 

ΣΒ