tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Γ. Χατζηθεοδοσίου στο ρ/σ “ΘΕΜΑ”

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΘΕΜΑ 104,6”, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέπτυξε τις θέσεις του για τα όλα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και το επιχειρείν.

Αναφερόμενος στα δυσβάσταχτα βάρη που κλήθηκαν να σηκώσουν στη διάρκεια της 9ετούς κρίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι το υπερπλεόνασμα που εμφανίζεται “βγήκε στις πλάτες των μικρομεσαίων”, η αφαίμαξη των οποίων συνεχίζεται, με τη φορολογία για τη μέση επιχείρηση να ανέρχεται στο 72%.

Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν 800.000 επιχειρήσεις, αποκαλούμενες και ως “επιχειρήσεις – ζόμπι”, οι οποίες είναι ουσιαστικά ανενεργές αλλά δεν μπορούν να κλείσουν λόγω των οφειλών τους.

Όπως εξήγησε, το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στα 224 δισ. ευρώ – εκ των οποίων 104 δισ. είναι οφειλές προς Εφορία, 35 δισ. προς ΕΦΚΑ και 85 δισ. κόκκινα δάνεια. Στην Εφορία οφείλουν 1 εκατ. 162 χιλιάδες, ενώ 1 εκατ. 836 χιλ. κινδυνεύουν από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και σε 1 εκατ. 100 χιλ. λογαριασμούς έχουν γίνει κατασχέσεις.

Με αφορμή και τις αναφορές του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στην κοπή πίτας του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας χρειάζεται ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν από τη χώρα και φτάνουν τις 700.000, ισονομία, καθώς και κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή, με λογική ανάπτυξης και όχι στις πλάτες των μικρομεσαίων.

Τάχθηκε κατά της φοροδιαφυγής, ζητώντας ωστόσο άμεση μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, ενώ επανέλαβε ότι η πάταξη του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου είναι θέμα πολιτικής απόφασης.

Σε ό,τι αφορά τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, ο οποίος αφορά δυνητικά 400.000 επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ παρουσίασε τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την εξέλιξή του, σύμφωνα με τα οποία έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία 59.500, έχουν υποβληθεί 6.269 αιτήσεις και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επιτυχώς 1.342.

Στις αλλαγές που έγιναν, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι ότι συμπεριλαμβάνονται και οφειλές του 2017, ενώ λόγω της παράτασης ενός έτους μάλλον θα συμπεριληφθούν και τα χρέη του 2018, έχει επιταχυνθεί η διαδικασία, ειδικά από τη πλευρά των τραπεζών, η συμμετοχή των οποίων δεν είναι υποχρεωτική, και πλέον δεν υπάρχει περιορισμός μέχρι τις 50.000 ευρώ, ενώ αυξήθηκε το όριο για την αυτοποιημένη διαδικασία στις 300.000.

Επιπλέον, επισήμανε ότι συζητείται μία ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, συνυπολογίζοντας όλες τις οφειλές αλλά και για φυσικά πρόσωπα που σήμερα δεν μπορούν να μπουν στον Εξωδικαστικό.

Για το νόμο Κατσέλη, ο οποίος ισχύει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ ανέφερε ότι αν μειωθεί το όριο προστασίας α΄κατοικίας από τις 180.000 ευρώ που είναι σήμερα, θα βγουν στο σφυρί και σπίτια χαμηλής αξίας, ενώ έθεσε και το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, σημειώνοντας ότι είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα επιχειρηματικά που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ αναφέρθηκε στη σχέση εργαζομένων – συνταξιούχων που σήμερα είναι 1 προς 2,2, αλλά για να ισορροπήσει το σύστημα θα πρέπει να είναι 1 προς 4, γεγονός που σημαίνει ότι όσο δεν αυξάνονται οι θέσεις εργασίας τόσο το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο.

Αναφορικά με το θέμα του κατώτατου μισθού διατύπωσε εκ νέου τη θέση που πρώτο είχε εκφράσει το ΕΕΑ υπέρ της σταδιακής αύξησής του στα 751 ευρώ, με ταυτόχρονη ωστόσο μείωση του μη μισθολογικού κόστους και των φόρων, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα, με την προωθούμενη αύξηση, δημιουργώντας επιπλέον βάρη στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε, τέλος, στις τρεις σημαντικές εκδηλώσεις που οργανώνει το τριήμερο 18-20 Ιανουαρίου το ΕΕΑ, στο πλαίσιο του Money Show, και αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση (Παρασκευή 18/01), τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα (Σάββατο 19/01) και το Πρόγραμμα της Έγκαιρης Προειδοποίησης (Κυριακή 20/01).

Ακούστε τη συνέντευξη: