tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έλεγχοι σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

Με το νομοσχέδιο για το νέο αγορανομικό κώδικα καθορίζονται οι αρχές έλεγχου των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκονται πάντα μπροστά σε έναν κυκεώνα ελέγχων από μεγάλο αριθμό υπηρεσιών και όχι λίγες φορές υποφέρουν από καταχρηστικούς ελέγχους και πρόστιμα. 

Με το νομοσχέδιο για το νέο αγορανομικό κώδικα γίνεται μια προσπάθεια να ξεκαθαριστούν οι αρχές έλεγχου των επιχειρήσεων τροφίμων. Το αν θα επιτευχθεί αυτό είναι ένα ερώτημα δεδομένου ότι πολλές φορές είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα με συνέπεια οι επαγγελματίες να δέχονται επικαλυπτόμενους ελέγχους χωρίς τέλος και να επιβάλλονται πρόστιμα από διαφορετικές αρχές!

Σύμφωνα με το σχέδιο οι υπηρεσίες έλεγχου είναι:
α) Οι Υπηρεσίες Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
β) Οι Υπηρεσίες Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
γ) Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών,
δ) Οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης, όσον αφορά τους χώρους λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών και Λαϊκών Αγορών Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας.
ε) Οι Υπηρεσίες της Λιμενικής Αστυνομίας όσον αφορά τη Ζώνη Λιμένων δικαιοδοσίας τους.
στ) Η Ελληνική Αστυνομία, εφόσον οι διατάξεις αρμοδιότητάς τους προβλέπουν τη δυνατότητα Αγορανομικών Ελέγχων.
ζ) Οι Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους, ως προς τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες τους.

Ανάκριση!
Κατά τη διενέργεια των ελέγχων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου. Όταν διαπιστώσουν ενδείξεις τέλεσης παράβασης, για την οποία δεν έχουν αρμοδιότητα επιβολής κύρωσης, ενημερώσουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές.
Οι έλεγχοι αφορούν οποιονδήποτε χώρο όπου παρέχονται υπηρεσίες ή παράγονται, αποθηκεύονται, διακινούνται, διατίθενται προϊόντα που προορίζονται για διάθεση στον καταναλωτή.

Κυρώσεις
Ο νέος κώδικας προβλέπει ότι η παράβαση των όρων της Υγιεινής και καθαριότητας στα καταστήματα, εργαστήρια και σε κάθε Δημόσιο κέντρο, ή κατάστημα που εξυπηρετεί το κοινό, διώκεται και τιμωρείται με τις ειδικές υγειονομικές διατάξεις.
Όποιος δηλώνει ανακριβώς ή αρνείται να δηλώσει προς το κοινό ή τις αρχές την ποιότητα του είδους και τον τόπο προέλευσης και παραγωγής του, και όποιος παρέχει στις αρχές ανακριβείς πληροφορίες για τις τιμές αγοραπωλησίας των ειδών ή για τις συναλλαγές μεταξύ των παραγωγών, βιομηχάνων, βιοτεχνών, εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης, καθώς και όποιος παρέχει ανακριβείς ή ελλιπείς πληροφορίες για το περιεχόμενο αυτών καθώς και των τιμολογίων, βιβλίων και λοιπών στοιχείων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.
Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος εμποδίζει τον ασκούμενο έλεγχο, ή αρνείται με οποιονδήποτε τρόπο να παραδώσει στους αρμόδιους υπαλλήλους τα κατεχόμενα τιμολόγια αγοραπωλησίας και άλλα έγγραφα, από τα οποία διαπιστώνονται οι πληροφορίες της προηγούμενης υποπερίπτωσης (αα). Παρεμπόδιση ελέγχου θεωρείται κατά την έννοια του παρόντος και η απόκρυψη των απαιτούμενων στοιχείων ή η παραποίηση των στοιχείων αυτών ή η ψευδής παράθεσή τους.

Φυλάκιση!
Όποιος κατέχει προς εμπορία ή πωλεί τρόφιμα μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή νοθεύει τρόφιμα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών, πέραν των διοικητικών προστίμων σύμφωνα με την νομοθεσία περί τροφίμων. Εάν η πράξη έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της δημόσιας υγείας, τον θάνατο ή την πρόκληση βαρείας σωματικής βλάβης, ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη.
Όποιος παραδίδει για χρήση, παρασκευάζει, κατέχει ή θέτει σε κυκλοφορία τρόφιμα, τα οποία εξεταζόμενα χημικώς δεν παρέχουν με σαφήνεια τις γενόμενες ή ειδικές αυτών αντιδράσεις ταυτότητας, που εφαρμόζονται από το Γενικό Χημείο του Κράτους, τιμωρείται με φυλάκιση, πέραν των διοικητικών προστίμων σύμφωνα με τη νομοθεσία περί τροφίμων.
Όποιος αναμιγνύει και πωλεί είδη διαφορετικών ποιοτήτων, όπου αυτό απαγορεύεται, τιμωρείται με φυλάκιση.
Όποιος παραποιεί ή νοθεύει, εν γνώσει του κατέχει προς εμπορία, πωλεί, θέτει σε κυκλοφορία ή παραδίδει για χρήση άλλου είδη βιοτικής ανάγκης πλην τροφίμων, παραποιημένα ή νοθευμένα, που προορίζονται για εμπορία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.