tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επαγγελματία αντέχεις ακόμα;

Είναι ένα ερώτημα που συχνά κάνουμε στους εαυτούς μας αλλά και στους συνομιλητές μας. "Επαγγελματία αντέχεις";

Του Βαγγέλη Γιακουμή.

 

Επαγγελματία αντέχεις ακόμα;

 

Είναι ένα ερώτημα που συχνά κάνουμε στους εαυτούς μας αλλά και στους συνομιλητές μας. "Επαγγελματία αντέχεις";  Απάντηση φυσικά δεν παίρνουμε γιατί πάντα ακούμε το αυτονόητο όπως έχει γίνει πλέον η δουλειά. Γνέφουμε το κεφάλι σκύβοντας αναλογιζόμενοι τι άλλο από φόρους θα μας βρει. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Βρέχει συνεχώς  νέους φόρους. Κάθε υπουργός που βγαίνει σε τηλεοπτικό παράθυρο ανακοινώνει και τον δικό του φόρο από το υπουργείο που εποπτεύει , με συνέπεια οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι , η αγορά ολόκληρη να αναστενάζει.  Δεν μιλάμε φυσικά για ανάπτυξη , αυτή είναι χαμένη μεταξύ των υπουργών που ξέχασαν τι έλεγαν πριν τις εκλογές και τι λένε τώρα.

Τώρα το καινούργιο με το οποίο ασχολούνται οι αρμόδιοι υπουργοί είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς στο τζίρο επαγγελματιών υπέρ του ασφαλιστικού.  Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι η εισφορά για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι το ταμείο αυτό που θα δημιουργηθεί θα είναι διαφορετικό από τον ΑΚΑΓΕ.

Αναφερόμενος στον νέο τρόπο είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών από ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Πετρόπουλος είπε:

"Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δεν θα μας διαφεύγει με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις. Ένας τρόπος είναι και με το Taxisnet. Το μελετάμε και ενδεχομένως να θέσουμε τους κανόνες και να εφαρμοστεί και μέσα στο 2015. Όταν κόβει μια απόδειξη πληρωμής το κατάστημα θα έχει και ένα ποσοστό που θα είναι για την κοινωνική ασφάλιση. Θα συγκεντρώνεται θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται".

Ο ίδιος τόνισε πως μελετάται πρόγραμμα με βάση το οποίο οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για την ασφάλισή τους δημιουργώντας τον προσωπικό τους "κουμπαρά" από τον οποίο θα μπορούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να αποσύρουν τα χρήματά τους εάν το επιθυμούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει νέα αποθεματικά για τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά τους.

Αναφερόμενος στην ενοποίηση των Ταμείων ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως γίνονται προσπάθειες όλα τα Ταμεία να γίνουν ένα ή δύο με ευκολότερη την δεύτερη επιλογή και εκτίμησε πως με την πρόσληψη προσωπικού και την χρήση της μηχανογράφησης θα εξοικονομηθούν πόροι και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την έκδοση σύνταξης.

"Δεν θα κάνουμε με το ζόρι ένα Ταμείο. Αν χωρέσει σε ένα Ταμείο θα είναι ένα, αν πρέπει να είναι δύο θα είναι δύο, αν θα πρέπει να είναι τρία θα είναι τρία. Το μέγιστο όμως θα είναι τρία. Νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να είναι δύο, μακάρι και είναι ευχής έργο να είναι ένα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος και τόνισε πως στόχος του είναι να βάλει τάξη στο χάος του ασφαλιστικού.

Αν όλα αυτά που αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός δεν είναι φόροι άμεσοι και έμμεσοι σίγουρα προοιωνίζουν τι άλλο την φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό, δεν μπορεί ουδείς να το αντιστρέψει. Ούτε να αλλάξει δυστυχώς. Είναι περίπου δεδομένο ότι η κοινωνία οδεύει προς τα εκεί αλλά κανείς δεν δείχνει να νοιάζεται για να αντιστρέψει την πορεία της.

Αντίθετα όλοι , κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιταχύνουν την πορεία της αυτοκαταστροφής. Όσο αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι υπεύθυνοι, τόσο οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα αναρωτιούνται: Πόσο αντέχουμε ακόμη;