tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επιμελητηρίο Αχαϊας:Η ιδιωτική εκπαίδευση, μετά την επιβολή ΦΠΑ 23%

Άρθρο του Ειδικού Συμβούλου Επιμελητηρίου Αχαϊας κ. Αθανάσιου Κούστα

Η ιδιωτική εκπαίδευση, μετά την επιβολή του ΦΠΑ με συντελεστή 23%, μπήκε και αυτή στον χάρτη του αφανισμού, όπως έχει συμβεί με πολλούς άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, που παράγουν εισόδημα και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Με μια σειρά αποφάσεων του τύπου «ήξεις αφίξεις», οι επιχειρήσεις αυτές αντιμετωπίζουν το άγνωστο, με αποτέλεσμα, στην αρχή της εκπαιδευτικής περιόδου, να αδυνατούν να σχεδιάσουν τον προγραμματισμό τους.

Με καθαρά εισπρακτικά κριτήρια, η προηγούμενη κυβέρνηση, αποφάσισε την για πρώτη φορά επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 23%, στον κλάδο αυτό, με προοπτική να εισπράξει το ποσόν των 150.000.000 ευρώ.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως σύμφωνα με τον νόμο 2859/2000 (ΦΕΚ 248/7.11.2000), στο κεφάλαιο ΣΤ, με τίτλο ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ, στην παράγραφο 1(ιβ), αναφέρει ότι απαλλάσσονται από τον φόρο «η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτήν πράξεις παράδοσης αγαθών, που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια η από άλλα πρόσωπα αναγνωρισμένα από την κατά περίπτωση, αρμοδία αρχή».

Παράλληλα,  ισχύει πάγια οδηγία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στοιχεία 112/2006 που αφορά το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με την οποία, τα κράτη- μέλη. απαλλάσσουν την εκπαίδευση των παιδιών η των νέων, την σχολική η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, επιμόρφωση επανακατάρτιση κ.λ.π. από το ΦΠΑ.

Είναι απολύτως βέβαιο, ότι αυξάνοντας τα δίδακτρα κατά το 1/5 αυτών που ίσχυε έως σήμερα, θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματασε πολλές οικογένειες που ήδη πλήττονται από την υψηλή φορολογία και την ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια, ξένες γλώσσες κ.λ.π).

Εκ του λόγου αυτού, αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου αυτού θα αποχωρήσουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα κα την αύξηση της ανεργίας.

Σε όσες παραμείνουν, με την μείωση του κύκλου εργασιών αυτού του κλάδου, θα μειωθούν ραγδαία τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου, συνεπώς θα επιτευχθεί το αντίθετο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνουμε, πως η αφύσικη αύξηση των διδάκτρων, θα ενισχύσει τα λεγόμενα…ιδιαίτερα φροντιστήρια, που ήδη αποτελούν σοβαρό πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού στην ιδιωτική εκπαίδευση, άρα θα ενισχυθεί η φοροαποφυγή, με επί πλέον μεγάλη απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.

Συνεπώς, θα πρέπει η νέα κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευθεί άλλωστε, να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα, με επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς και να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα που θα προέλθουν μόνο από την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προτροπή με μέτρα μειωμένης φορολογίας και άλλων κινήτρων στους νέους να γίνουν επιχειρηματίες και βεβαίως την ταχεία προκήρυξη προγραμμάτων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα ισοδύναμα μέτρα για τέτοιου είδους φοροεισπρακτικές πολιτικές είναι ένα και μοναδικό … η ανάπτυξη.