Έσοδα 11 εκατ. ευρώ από το Τέλος πλαστικής σακούλας

Από την Πρωτοχρονιά «τρέχει» η αύξηση στο Τέλος πλαστικής σακούλας και η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τα φετινά έσοδα μπορεί να είναι υπερδιπλάσια του 2018.

Σύμφωνα με το αναλυτικό τεύχος του Κρατικού Προϋπολογισμού, πέρσι υπολογίζεται ότι εισπράχθηκαν 5 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος η πρόβλεψη ανεβάζει τον πήχη στα 11 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι το Τέλος έχει αναπροσαρμοστεί στα 0,07 ευρώ, προ ΦΠΑ.

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής με μια νέα αφίσα θυμίζει σε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες την υποχρέωση αναπροσαρμογής του Τέλους. Η ΑΑΔΕ, με ειδική εγκύκλιο έχει ρυθμίσει, άλλωστε, τις σχετικές υποχρεώσεις, όπως απορρέουν από την ΚΥΑ Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα:

1. Οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς χρεώνονται στον καταναλωτή στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

2. Το ποσό της χρέωσης αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ.

3. Η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών δεν αποκλείει τη δωρεάν διάθεση επαναχρησιμοποιήσιμων σακουλών μεταφοράς στο πλαίσιο δράσεων συλλογής προς ανακύκλωση των λεπτών σακουλών μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι διαθέτουν δωρεάν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, κινδυνεύουν με πρόστιμο από 200 ως 5.000 ευρώ.