tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στα “ΝΕΑ”: Στο ίδιο έργο θεατές

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” (18/8/2023).


Για ακόμα μία φορά, η χώρα βρέθηκε σε πύρινο κλοιό. Είδαμε ξανά τις φλόγες να αφήνουν πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, αλλά και κατεστραμμένες περιουσίες, επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες είναι σημαντικό, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία μπροστά στο θέαμα των απανθρακωμένων εκτάσεων και των εκατοντάδων ανθρώπων που θρηνούν για τον τόπο τους, για τους κόπους μιας ζωής.

Την ώρα αυτή σαφώς προέχει η στήριξη των πληγέντων. Είναι απαραίτητο ο κρατικός μηχανισμός να δράσει άμεσα, για να καταγράψει τις ζημιές και να προχωρήσει στις κατάλληλες αποζημιώσεις.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπως έχει πράξει όλες τις προηγούμενες χρονιές, βρίσκεται κοντά στις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών, και θα παρέχει και πάλι κάθε δυνατή τεχνική και οικονομικ στήριξη. Είναι, όμως, λυπηρό το ότι για μια ακόμη φορά συζητάμε για τη διαχείριση μιας καταστροφής, που μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει. Γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση τόσο του αριθμού όσο και της έντασης των πυρκαγιών, αλλά και σε επιδείνωση των επιπτώσεών τους. Πλέον οι περίοδοι υψηλού κινδύνου – με λιγότερη υγρασία και υψηλότερες θερμοκρασίες – επιμηκύνονται, ευνοώντας την έναρξη και την ταχεία επέκταση των πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές γίνονται δριμύτερες με αποτέλεσμα οι δυνάμεις καταστολής συχνά να μην επαρκούν.

Η απειλή αυτή είναι πλέον επώδυνα ορατή. Το να κατανοούμε την αιτία της δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με τις επιπτώσεις της. Δεν εξαντλείται η ευθύνη και η προσπάθεια της Πολιτείας στη δημιουργία ενός νέου υπουργείου. Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι κάθε χρόνο θα καίγεται ένα κομμάτι της Ελλάδας και να ελπίζουμε απλώς να μη θρηνούμε και ανθρώπινες ζωές.

Είναι ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες, αναλαμβάνοντας όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν, με πρώτη την Πολιτεία. Χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση, φροντίδα και χρηματοδότηση στον τομέα της πρόληψης, με νέες, στοχευμένες πολιτικές διαχείρισης των δασών, των λιβαδιών και των περιοχών με φυσική βλάστηση, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους στις νέες συνθήκες.
Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο δασοπυρόσβεσης, με επαρκές αλλά και κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, με γνώση του πεδίου και της οικολογίας κάθε τόπου. Απαιτούνται σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, ενίσχυση των πτητικών και άλλων μέσων πυρόσβεσης, κατάρτιση σχεδίων αντιμετώπισης, με σαφείς ρόλους και διαρκή εκπαίδευση, υλοποίηση τακτικών ασκήσεων ετοιμότητας. Χρειάζεται ουσιαστική κινητοποίηση, αποτελεσματικότητα και λογοδοσία των Δήμων και των Περιφερειών σε θέματα πρόληψης, αλλά και ευαισθητοποίηση κάθε πολίτη ξεχωριστά, για τον έγκαιρο καθαρισμό οικοπέδων και ιδιωτικών χώρων.

Επίσης, θα πρέπει να συμβαδίσουμε με άλλα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη και στον τομέα της ασφάλισης περιουσίας, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την καταβολή προς τους πληγέντες της
όποιας κρατικής ενίσχυσης ή οποία, ούτως ή άλλως, δύσκολα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν ύστερα από μία μεγάλη καταστροφή.

Σε κάθε οργανωμένη χώρα, δουλειά του κράτου είναι να προλαμβάνει, αλλά και να προετοιμάζεται και να σχεδιάζει για το ενδεχόμενο μιας φυσικής καταστροφής, όποια κι αν είναι η αιτία ή ο συνδυασμός των αιτίων της: ο καιρός, ο άνεμος, η θερμοκρασία κ.λπ.Κι όσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι, τόσο υψηλότερο επιβάλλεται να είναι το επίπεδο πρόληψης, σχεδιασμού, εκπαίδευσης και ετοιμότητας. Δεν μπορούμε να είμαστε κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές